Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Proslava blagdana Sveta tri kralja u Ninu

06.01.2012. 23:00
Proslava blagdana Sveta tri kralja u Ninu


Vjernici i žitelji starohrvatskog kraljevskog grada Nina te vjernici Grba i Ninskih Stanova jučer su na svečan način po već stoljetnoj tradiciji proslavili Bogojavljanje ili Sveta tri kralja. Zajednički su se okupili u ninskoj prvostolnici, nekadašnjoj katedrali posvećenoj ninskom zaštitniku sv. Anselmu na misnom slavlju kojeg je predvodio i propovijedao dekan ninskog dekanata don Božo Barešić.
 – Tri mudraca, Gašpar, Melkior i Baltazar došli su pokloniti se novorođenom Isusu Kristu, darujući mu zlato, tamjan i smirnu, što znači da ga priznaju Bogom, čovjekom i kraljem. Isusovim dolaskom na zemlju prepoznaju se sinovi svjetla od sinova tame. Sinove svjetla predstavljaju mudraci, a drugu grupu sinova tame predstavlja židovski kralj Herod, koji pred Isusom dršće i želi ga se riješiti, želi ga ubiti. Svećenici koji upućuju mudrace na mjesto gdje bi trebao biti taj Mesija, novorođeni kralj, ne žele ići zajedno s njima se pokloniti. Oni su zadovoljni sami sa sobom i svojim znanjem. Na nama je danas da i mi vidimo zvijezdu koja je vodila mudrace, da za tom zvijezdom krenemo na put traženja Boga. U našem svakodnevnom životu moramo nadvladati planine svoje oholosti, pustinje klonulosti i razne rijeke razočaranja. Potrebno je koji put napustiti i neke ustaljene okvire i navike, jer dolaskom pred Boga čovjek se mijenja, postaje drugačiji. Dopustimo da nas Bog vodi, da nas Krist oblikuje da nam je on jedini put, istina i život, kazao je u svojoj propovijedi don Božo Barešić.
Ozračje slavljenja blagdana uz pjevanje božićnih pjesama “Kirie Eleison”, “U se vrijeme godišta”, “Rodio se Bog i čovjek” u ninskoj prvostolnici uveličali su članovi župnog mješovitog zbora Sv. Marcela pod ravnanjem Grozdane Klarin.