Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

S diplomom lakše do posla

06.01.2012. 23:00
S diplomom lakše do posla


Ovaj tečaj donosi opće sposobnosti. Nije to novo zanimanje ili zvanje, ali pomaže u lakšem pronalaženju posla i omogućava polazniku da se upusti i u dio informatičkog dijela koji je danas važan u svakom zanimanju. U svakom slučaju njihove šanse za posao su sada mnogo veće, kazala je Elena Jurić, voditeljica programa financiranja zapošljavanja nezaposlenih pri HZZ-u


Ovaj tečaj ne donosi posebno zanimanje, ali daje elementarnu informatičku pismenost koja je danas osnova za bilo kakvo pronalaženje posla i za bilo koje zanimanje – od prodavača do profesora, kazala je Elena Jurić, voditeljica programa financiranja zapošljavanja nezaposlenih pri Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, na dodjeli diploma za računalne i knjigovodstvene operatere održanoj u Hotelu Kolovare. Program stručnog osposobljavanja je u suradnji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Ivora – škole informatike iz Zadra uspješno završilo 57 polaznika. Za svakog od njih Zavod za zapošljavanje je platio po 2.500 kuna te putne troškove, tako da je ukupna suma uložena u ovaj projekt iznosila više 150 tisuća kuna.
Veća konkuretnost
– Ovaj tečaj donosi opće sposobnosti. Nije to novo zanimanje ili zvanje, ali pomaže u lakšem pronalaženju posla i omogućava polazniku da se upusti i u dio informatičkog dijela koji je danas važan u svakom zanimanju. U svakom slučaju njihove šanse za posao su sada mnogo veće. Naravno da ne možemo zanemariti situaciju na tržištu rada, jer ona ne daje ni nekakva velika obećanja niti mogućnosti. Ovo našim polaznicima nije garancija da će se zaposliti, ali će im povećati kompetencije za određena radna mjesta za koja do sada nisu mogli konkurirati, kazala je Jurić.
Dodala je i da među prijavljenima na Zavodu ima još dosta pojedinaca zainteresiranih za ovakve tečajeve.
– Informatičko obrazovanje je dio sadašnjega školskog sustava. Ali za ljude koji su već duže vrijeme na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, za one koji su školu završili prije 15, 20 ili više godina, informatička pismenost jest nešto što moraju posjedovati kako bi mogli konkurirati za bilo koje radno mjesto, istaknula je Jurić.
Praksa u EU
Jure Radas, voditelj Ivora – škole informatike Zadar naveo je da su polaznici tečaja u pet tjedana završili školovanje za smjer knjigovodstveni i računalni operater te je istaknuo da Ivora nudi jedini Cambridge obrazovni centar u Hrvatskoj te da se u školi drže visokih standarda obrazovanja.
– To su zanimanja i znanja koja će polaznicima sigurno dati kompetencije koje će im koristiti kod budućih poslodavaca. Ovo je prva suradnja Ivore sa Zavodom za zapošljavanje i nadam se da neće biti i zadnja. Ukoliko prođe projekt na koji smo aplicirali, našim polaznicima nudimo mogućnost plaćene prakse u zemljama Europske unije. Polaznicima će u tom slučaju biti omogućeno dva do 39 tjedana prakse u zemljama EU. To je svakako jedna nova vrijednost koju će moći staviti u svoj životopis i biti još konkurentniji na tržištu rada, kazao je Radas.
Razgovarali smo s nekoliko polaznika, a svi oni jedinstveni su u stavu da bi bili zadovoljni pronalaženjem bilo kakvog posla. Naravno, posebno zadovoljni bi bili s poslovima u kojima bi mogli primijeniti znanja s tečajeva. No rijetki su iskazali nadu da će u skorije vrijeme pronaći ma i bilo kakav posao.