Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Tajništvo HDZ-a proglasilo Andriju Hebranga lažovom

06.01.2012. 23:00
Tajništvo HDZ-a proglasilo Andriju Hebranga lažovom


Grupa koju vode Jadranka Kosor, Vladimir Šeks i Branko Bačić u bitnoj je prednosti jer kontrolira sjedište HDZ-a, a njihovi protivnici ispadaju kao da su u konfliktu sa strankom


Sukobi koji nakon izbornog poraza tresu HDZ još su se pojačali tijekom blagdana Tri kralja. Riječi se više ne biraju, stranačke kolege međusobno se nazivaju lažovima, a već se jasno naziru i pojedine struje. U svemu tome grupa koju vode Jadranka Kosor, Vladimir Šeks i Branko Bačić u značajnoj je prednosti jer u potpunosti kontrolira sjedište HDZ-a. Njih troje stoga mogu, predstavljajući se kao “tajništvo HDZ-a”, polemizirati sa svojim protivnicima, tako da u javnosti izgleda kao da su oni u konfliktu sa strankom.
Tu su metodu primijenili u obračunu s potpredsjednikom Andrijom Hebrangom. U priopćenju potpisanom samo s “tajništvo HDZ-a”, demantiraju se neke tvrdnje koje je Hebrang iznio u našem listu, kad je najavio i da će se na predstojećim unutarstranačkim izborima sigurno kandidirati za jedno od dužnosti u vodstvu HDZ-a, ali ne za predsjedničku. “Tajništvo HDZ-a” opširno opovrgava Hebrangove izjave da se na predsjedništvu stranke nikad nije ozbiljno raspravljalo o programu, izbornim listama i koalicijama, kao ni o rezultatima izbora.
Zapisnici sa sjednica
– Ne znam tko stoji iza tog tajništva HDZ-a koje polemizira s jednim potpredsjednikom stranke. Pisanim putem odgovorit ću na navode iz tog priopćenja. Zasad ću samo reći da su na sjednicu predsjedništva donijeli gotove izborne liste o kojima se onda za pola sata glasovalo. To se ne može nazvati raspravom, kazao nam je jučer Hebrang.
Priopćenje završava rečenicom da “nam nije namjera polemizirati s potpredsjednikom stranke već široko članstvo HDZ-a uputiti na činjenice da se odluke u HDZ-u donose na demokratski način, sukladno statutu”. Ali se Hebrangu poručuje da je “neuobičajeno da potpredsjednik stranke o aktivnostima stranke polemizira preko medija iznoseći pritom neistine”. A da bi dokazalo da Hebrang laže, “tajništvo HDZ-a” poziva se na zapisnike sa sjednica predsjedništva stranke “koji se vode od kad je Jadranka Kosor predsjednica”.
Tako se upozorava da je na sjednici 18. travnja 2011. kojoj je nazočio i Hebrang, “donijet zaključak da se počne s izradom izbornog programa, odlukom predsjedništva za izradu su zaduženi glavni tajnik HDZ-a Branko Bačić, Domagoj Ivan Milošević, Branko Vukelić, Martina Dalić, Marina Matulović Dropulić, Đuro Popijač, Ivan Šuker te svi ministri u Vladi iz HDZ-a”. Do 6. rujna napravljen je nacrt programa, a na sjednici predsjedništva za deset dana Martina Dalić određena je za voditeljicu tima za dovršetak izrade izbornog programa, da bi on u konačnoj verziji bio prezentiran na sjednici predsjedništva 27. rujna, “raspravljen te jednoglasno prihvaćen i upućen na prihvaćanje središnjem odboru”.
Jednoglasne odluke
Na svim tim sjednicama bio je i Hebrang. Kao i na sjednicama na kojima su na dnevnom redu bili imenovanje koordinatora za izborne jedinice, izbor Jadranke Kosor za nositeljicu svih lista i na koncu potvrđivanje kandidacijskih lista. I sve odluke donošene su jednoglasno.
“Netočan je i navod da se nisu analizirali izborni rezultati jer je ta točka bila na sjednici predsjedništva 5. prosinca, Nakon rasprave zaključak je jednoglasno prihvaćen, a zaduženo je glavno tajništvo za detaljniju analizu u svim izbornim jedinicama, sjednici je bio nazočan i Andrija Hebrang”, navodi “tajništvo HDZ-a” negirajući da se vrh stranke nije bavio izbornim rezultatima.


Nedolazak na domjenak SNV-a




U HDZ-u se jučer vodila i neslužbena rasprava o činjenici da nitko iz stranke nije u četvrtak bio na domjenku što ga povodom pravoslavnog Božića tradicionalno priređuje Srpsko narodno vijeće. Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac rekao nam je da ga je Jadranka Kosor nazvala i ispričala se da ne može doći jer nije u Zagrebu. Zašto, međutim, nije došao netko drugi iz HDZ-a?
– Tajnica HDZ-ovog Kluba javila mi je da je predsjednica stranke spriječena i da neće doći. Rekao sam joj da mi je žao, ali da bi nam bilo drago da netko drugi dođe i predstavlja na domjenku HDZ. Uostalom, naš poziv nije bio upućen samo predsjednici stranke nego vodstvu, kazao nam je tajnik SNV-a Saša Milošević. Dodao je i da je Vladimir Šeks dobio poziv na svoje ime, s obzirom da je on jedne godine bio među nagrađenima.
“Sramota. Bili smo sa SDSS-om osam godina u koaliciji, a sad im ni na domjenak nismo išli. Ako predsjednica nije mogla, trebala je odrediti svojeg izaslanika”, komentiralo je jučer nekoliko istaknutih HDZ-ovaca. A bliski suradnici Jadranke Kosor širili su, pak, priču da se ona nije pojavila u Novinarskom domu u znak protesta jer su tamo nagrade za antifašizam dodijeljene Josipu Boljkovcu i Radi Bulatu. (D.C., T.P.)