Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Tijekom ljeta spašavali turiste preko 500 puta!

06.01.2012. 23:00
Tijekom ljeta spašavali turiste preko 500 puta!


Što se tiče pomoći turistima koji se nađu u bilo kakvoj nevolji, a u sklopu programa TURS obavljeno je komunikacijsko povezivanje 17 dodatnih timova Hitne pomoći, koji su tijekom ljeta intervenirali preko 500 puta. Obavljena su 193 hitna medicinska leta i prevezeno je 219 pacijenata


U vrijeme lanjske protupožarne sezone kao pripadnici Državnih intervencijskih postrojbi bili su angažirani i zadarski vatrogasci, a zbog iznimno toplog ljeta i nedostatka “dobre” kiše sedam hrvatskih županija bilo je pogođeno sušom, među kojima se našla i Zadarska županija. Posljedice nestašice vode osjetilo je tako više od 60 tisuća stanovnika u četiri grada i 12 općina.
 Naime, kraj i početak svake  godine uobičajeno je vrijeme za statističke podatke i analize, pa su tako iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje ovih dana zbrojili i sve svoje aktivnosti protekle godine te se priopćenjem oglasili medijima ističući kako su između mnoštva njihovih aktivnosti, primarne zadaće uvijek vezane za provođenje posebnih mjera zaštite od požara koji su od interesa za Republiku Hrvatsku, potom provođenje programa TURS što podrazumjeva koordinaciju djelovanja operativnih snaga sustava zaštite i spašavanja za pružanje pomoći domaćim i stranim turistima, kao i mjere sustava zaštite i spašavanja koje se poduzimaju u nepovoljnim vremenskim uvjetima.
 – Za vrijeme protupožarne sezone u 2011. ukupno je bilo angažirano 9907 vatrogasaca, uključujući pripadnike Državnih intervencijskih postrojbi iz Zadra, Šibenika, Splita i Dubrovnika, javnih vatrogasnih postrojbi i dobrovoljnih vatrogasnih društava iz priobalnih županija, vatrogasce iz kontinentalnih županija u organiziranim dislokacijama, sezonske vatrogasce te pripadnike Protupožarnih namjenski organiziranih snaga OS RH. Tako je tijekom prošle godine na priobalnom i kraškom području ukupno zabilježeno 3705 požara otvorenog prostora što predstavlja 16,3 posto više u odnosu na šestogodišnji prosjek. A, izgorjelo je ukupno 37 354 hektara površine, od čega se 7943 hektara odnosilo na požare u miniranom području.
U 86,8 posto požara opožarena površina bila je manja od pet hektara, a 83,86 posto požara ugašeno je u vremenu do 4 sata od trenutka dojave – stoji među ostalim u priopćenju Državne uprave za zaštitu i spašavanje.
Što se tiče pomoći turistima koji se nađu u bilo kakvoj nevolji, a u sklopu programa TURS obavljeno je komunikacijsko povezivanje 17 dodatnih timova Hitne medicinske pomoći, koji su tijekom ljetne sezone intervenirali preko 500 puta. Obavljena su 193 hitna medicinska leta i prevezeno je 219 pacijenata.
U sklopu Programa mjera zaštite i spašavanja u nepovoljnim vremenskim uvjetima, u 2011. godini zabilježeno je ukupno i 30 potresa srednje jačine, čije magnitude nisu prelazile pet stupnjeva po Richteru – piše na kraju priopćenja DUSZ-a.