Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Dragi Tomislave, sretan ti 60. rođendan

Autor: Z L

06.01.2013. 23:00
Dragi Tomislave, sretan ti 60. rođendan


Zadrani se s tugom prisjećaju njegove tragične smrti, ali i sjajne karijere pjevača te jednostavno – Tomislava, dobrog čovjeka kojeg su svi voljeli


Da je živ, Tomislav Ivčić jučer bi proslavio 60 godina. Nažalost nije, a Zadrani se s tugom prisjećaju njegove tragične smrti, ali i sjajne karijere pjevača te jednostavno – Tomislava, dobrog čovjeka kojeg su svi voljeli.
“Stop the War in Croatia”
Rođeni Zadranin, bio je jedan od najpoznatijih hrvatskih pjevača i skladatelja svog vremena, zahvaljujući brojnim nastupima na festivalima zabavne glazbe 1970-ih godina na dalje. Tijekom glazbene karijere proslavio se brojnim uspješnicama, uglavnom inspiriranim dalmatinskim folklorom, ali i obradom poznatih talijanskih canzona. U svojoj je bogatoj pjevačkoj i skladateljskoj karijeri napisao preko 200 pjesama i tekstova te snimio 23 albuma koji su prodani u 2,5 milijuna primjeraka. Među najpoznatijim pjesmama su: “Otrov s tvojih usana”, “Kalelarga”, “Stop The War In Croatia” i “Večeras je naša fešta”. Zajedno s Mladenom Grdovićem nastupao je kao “Duo Pegla”. “Duo Pegla” izdao je kazetu koja se prodala u rekordnih četristo tisuća primjeraka.
Tijekom Domovinskog rata u Hrvatskoj Tomislav Ivčić je skladao i otpjevao pjesmu na engleskom jeziku “Stop the War in Croatia”. Poginuo je u prometnoj nesreći u Zagrebu 4. ožujka 1993., u kojoj je poginulo još troje ljudi. Pokopan je na zagrebačkom groblju Mirogoj.
Himna Dalmacije
Jedan od većih uspjeha svakako je njegova pjesma “Večeras je naša fešta”, koja je postala svojevrsna himna Dalmacije i često se izvodi i pjeva na feštama, ali i prilikom proslavljanja pobjeda i priznanja dalmatinskih sportaša i sportskih klubova. Zadranima je posebno draga Ivčićeva pjesma Kalelarga – pjesma kojom je opjevao glavnu zadarsku ulicu.