Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Humanost okupila Zemuničane i njihove goste velikog srca

Autor: Velimir Brkić

06.01.2013. 23:00
Humanost okupila Zemuničane i njihove goste velikog srca

Foto: Velimir BRKIĆ



Usprkos recesiji i krizi koja nikako da prestane još ima dobrih ljudi. Onih skromnih i plemenitih, spremnih uvijek priskočiti u pomoć, ne tražeći ništa za uzvrat. Riječ je o oko 280 izvođača i oko 400 posjetitelja velikog srca i plemenite duše koji su u Zemuniku Donjem nastupili i nazočili na dvije večeri humanitarnog božićnog koncerta “Božić u Zemuniku” gdje je nastupilo čak deset klapa, sedam KUD-ova i jedan crkveni zbor te Lucija Stipčević na violi i Dora Kanjer na violini.
Župna crkva Kraljice Mira-Kraljice Hrvata u Zemuniku Donjem bila je obje večeri puna, nažalost ne pretijesna, da primi one koji su u petak i subotu navečer proveli uz prekrasnu glazbu – božićne pjesme i napjeve. Pod pokroviteljstvom Općine Zemunik božićni koncert je organizirao Župni ured, ženska klapa Kandelora voditeljice Martine Stipčević Petani i KUD Sv. Kata predsjednika Marka Alvira.
Večer klapa i večer KUD-ova
– Dobro djelo pali svijeću, a Bog vidi njen sjaj! Nećemo spasiti svijet već pokušati potaknuti ljude da kao kršćani podržavaju potrebite molitvom i materijalnom pomoći. Simboličnom kupnjom bona po cijeni od 20 kuna za obje večeri pomoglo se dvjema zemuničkim obiteljima s puno djece bez roditelja, rekao je župnik don Zdenko Dundović, voditelj župnog Caritasa i nadbiskupijski povjerenik za mlade.
Biranim riječima organizatore, izvođače i nazočne u crkvi pozdravio je načelnik Josip Marušić rekavši kako su “za što ljepši i snažniji doživljaj Božića najbolje božićne pjesme, one na najbolji način stvaraju ozračje radosti i svečanosti, razumijevanja, radosti vjere i hrabrosti življenja”.
Drugi po redu humanitarni božićni koncert “Božić u Zemuniku” održao se u dvije večeri. Na prvoj, klapskoj večeri u petak su a capella izvedbama nastupile klape Sukošan iz Sukošana, Kaleta iz Zadra, Težaci iz Paljuva, Condura iz Nina, Drniš iz Drniša i Asseria iz Benkovca te ženske klape Luna iz Kožina, Kapric iz Dikla, Zikva iz Pašmana i domaćini Kandelora.
– Božić je dio duhovne baštine hrvatske nacije. Klapska pjesma je iskrena, duboka, topla poput svjetla lumina, zaključio je zaneseni čuvar prošlosti i baštine Bepo Rušev, voditelj ženske klape Zikva.
Voditeljica obje večeri je bila već afirmirana animatorica Ana Kasap. Na kraju večeri svi izvođači zajedno s publikom su otpjevali “Preveliku radost navješćujem vama”.
Čuvati povijesne elemente svog identiteta
Na večeri KUD-ova u subotu nastupili su Branimir iz Benkovca, Ivan Goran Kovačić – Veseli Bibinjci iz Bibinja, Sv. Nikola Tavelić iz Lišana Ostrovičkih, Radovin iz Radovina, Privlaka iz Privlake, Sv. Jeronim iz Vlašića na otoku Pagu, domaćini Sv. Kate koji su vježbali uz pomoć časne sestre Vladislave te Crkveni zbor župe sv. Kolan s otoka Paga.
– U današnjem vremenu nagle promjene života i preuzimanja svjetske kulture preko medija, potrebno je s većom pažnjom čuvati povijesne elemente svog identiteta. Malom narodu se nameću običaji velikih naroda zato moramo vjerno čuvati izvorne narodne tradicije i kulture kroz igru, pjesmu i sakupljanje narodne nošnje, rekao je prof. filozofije i etnolog Livio Marijan.
Naglasio je kako ih uvijek treba iskonski njegovati i čuvati jer su bitni dio našeg identiteta.
– Treba ih pjevati na njihovom izvornom jeziku, na ikavici ne na ijekavici i ako je moguće na starim, domaćim napjevima, tamo gdje su se sačuvali. Kao takve, one onda imaju kulturno-povijesnu i dokumentarnu vrijednost, dakle, puno veći i vrjedniji značaj nego samo kao prigodne pjesme. One tada predstavljaju našu kulturnu baštinu, naglasio je Marijan.
S nekoliko rečenica iz “srca i duše” svima koji su sudjelovali, organizirali, sponzorirali, pripomogli, volontirali i nazočili se zahvalio Marko Alvir. Potom su svi zapjevali tradicionalnu “Radujte se narodi” te “Bože čuvaj Hrvatsku” koju su poveli Bibinjci.