Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Na izlazu iz Hrvatske više gastarbajtera nego skijaša

Autor: Alenka Juričić

06.01.2013. 23:00
Na izlazu iz Hrvatske više gastarbajtera nego skijaša

Foto: Filip BRALA



U subotu je našu zemlju napustilo oko 140.000 stranih državljana. Od domaćih putnika ove subote, njih oko 81.200, najviše je bilo skijaša. Dio njih na skijališta će idućeg tjedna


Malo tko se sjeća da je početkom hrvatskog bijelog tjedna gužva na graničnim prijelazima bila takva da se, primjerice, na GP Pasjak za ulazak u Sloveniju čekalo sve do Šapjana. I to ne samo oko podneva, već i u – pet popodne. Ovaj je vikend, naime, obilježio početak masovnog egzodusa hrvatskih građana na skijališta gdje će većina ostati do iduće subote, odnosno 12. siječnja. Većina je uplatila aranžmane od subote do subote, dok je manji dio na put krenuo jučer i ostaje do iduće nedjelje.
Procjene su ponovno govorile o oko 100 do 120.000 skijaša koji će krenuti u ovom periodu na put, odnosno oko 10 do 15 posto manje nego lani. Međutim, sve je nemalo iznenadila navala vozila na granične prijelaze zbog koje se na prijelaz granice čekalo po sat i pol, pa i više. Iako se uobičajeno subotnje gužve raščiste u popodnevnim satima, jer su tada skijaši već na skijalištima ili u njihovoj blizini, prošle je subote promet bio jak sve do navečer.
Jučer su pak na GP-u Pasjak tijekom prijepodneva bile otvorene do tri kolone, no dužih čekanja nije bilo, da bi već oko podneva na izlazu bilo tek nešto malo vozila. Manji promet je bio i na GP-u Rupa.
Zanimljivo je kako opsadno stanje na izlazu iz Hrvatske nije zasluga samih skijaša. Naime, dalo se uočiti iznimno velik broj vozila stranih registarskih oznaka, “na oko” oko pedeset posto, od čega nevjerovatno mnogo švicarskih tablica. Bilo je i nešto talijanskih te neznatno njemačkih i francuskih. Velik dio tih vozila, bio je u tranzitu kroz Hrvatsku čiji su se vlasnici s obiteljima vraćali iz istočnih zemalja natrag na rad u zapadnu Europu. Manjim dijelom turisti koji su zaključili novogodišnji odmor u Hrvatskoj, a većim gastarbajteri tako su dodatno “napumpali” gužve na graničnim prijelazima što je potvrdila i MUP-ova statistika o izlazu putnika i vozila na graničnim prijelazima.
Tako je u subotu našu zemlju napustilo čak oko 140.000 stranih državljana, znatno više nego domaćih. Hrvata, među kojima najviše skijaša te nešto malo onih koji su požurili na rasprodaje u susjedne zemlje, je pak na izlazu iz zemlje tijekom subote bilo 81.200.
Na put je u subotu, dakle, krenulo oko 80.000 skijaša, što je za oko 16.300 manje nego lani. Prošlogodišnji je početak bijelog tjedna , koji je padao malo kasnije – 7. siječnja, van Hrvatske otišlo oko 97.500 hrvatskih građana.
Promet na granici je sveukupno bio veći nego lani, no samo zahvaljujući strancima.
Slična situacija je bila i u petak. Tako je tijekom ovog dana iz Hrvatske otišlo oko 55.000 domaćih putnika, te dvostruko više stranaca, dok je lani dan uoči početka bijelog tjedna na put krenulo 63.600 domaćih putnika. Znači oko 8.400 domaćih putnika više.