Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Svaki čovjek ima svoju zvijezdu, svjetlo razuma koje ga vodi na put traženja

Autor: Suzana Bandić

06.01.2013. 23:00
Svaki čovjek ima svoju zvijezdu, svjetlo razuma koje ga vodi na put traženja

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Svaki čovjek ima svoju zvijezdu, svjetlo razuma koje ga vodi na put traženja. Ako ga na tom putu obasja svjetlo Božje riječi, svaki put će se ponoviti scenarij iz Betlehema. Čovjek će pasti ničice pred Isusom i onda obasjan tom svjetlošću i sam će postati zvijezda koja će drugima znati pokazati put – kazao je nadbiskup Želimir Puljić


Zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić predvodio je jučer u katedrali sv. Stošije svečano misno slavlje na svetkovinu Bogojavljenja ili Sveta . Nadbiskup Puljić u svojoj je propovijedi istaknuo kako Bogojavljenje predstavlja povijesno otajstvo objave rođenja Sina Božjega cijelom svijetu kojemu se dolaze pokloniti Tri kralja s istoka, vođena do novorođenog Isusa svjetlošću betlehemske zvijezde.
– Danas slavimo neobičan događaj, jer dolazak kraljeva s dalekog istoka bez svečanog dočeka i uobičajenog protokola jest uistinu neobičan, kao i to što su se uputili na tako daleki put prepun neizvjesnosti. No njima je bilo dovoljno što su vidjeli zvijezdu, a osim toga, silno su osjećali nešto unutra što ih je poticalo da idu za njom, da je slijede do svetog grada Jeruzalema – kazao je nadbiskup napomenuvši kako su trojica evanđelista Ivan, Luka i Matej, svaki iz svoje perspektive prikazivali nešto vezano uz događaj koji slavimo. Ispričao je kako se Matej, inače potomak židovskog naroda, trudio objaviti da je Mesija došao, ali ne samo izabranom narodu već svima, zbog čega su mu i došli kraljevi iz dalekih, istočnih zemalja. Luka, koji nije bio pripadnik izabranog naroda, govorio je o prvim danima Isusova života i ljudi oko njega, dok je Ivan povezao ovozemaljsko s onozemaljskim, pojasnio je mons. Puljić istaknuvši kako sva tri evenđelista pomažu vjernicima ući u otajstvo.
– Matej opisuje u detalje rođenje Isusovo i bilježi četiri stvari. Najprije jasno određuje povijesni okvir događaja koji se zbio u vrijeme kralja Heroda i mjesto rođenja Betlehem. Drugo što je uočljivo jesu mudraci s istoka koji predstavljaju početak hoda čovječanstva prema Kristu. S njima započinje silna povorka koja ide tijekom čitave povijesti, a predstavlja iščekivanje ljudskoga duha i kretanje religija i ljudskoga uma prema Kristu – pojasnio je mons. Puljić dodajući kako ti mudraci pred Djetetom-Kraljem padaju ničice i prinose mu darove. Matej, kazao je nadbiskup, u trećem činu pokazuje kraljevstvo i dostojanstvo onoga kome se darovi prinose podsjećajući kako zlato i tamjan još davno spominje i prorok Izajija kao darove počasti koje će narodi prinositi bogu Izraela.
– Zvijezda koja je predstavnica poganskih naroda kazivala je put mudracima i dovela ih do Isusa, a u Svetom Gradu zasjala je nova zvijezda Božje riječi. Ona im je objavila Sina Božjeg, dovela ih do Djeteta – novorođenoga Kralja. Prosvijetljeni tim novim svjetlom ušli su u kuću i ugledali Dijete s Marijom majkom njegovom, te pali pred njim ničice i poklonili mu se – kazao je mons. Puljić u svojoj propovijedi ističući kako svaki čovjek ima svoju zvijezdu, svjetlo razuma koje ga vodi na put traženja. Ako ga na tom putu obasja svjetlo Božje riječi, svaki put će se ponoviti scenarij iz Betlehema. Čovjek će pasti ničice pred Isusom i onda obasjan tom svjetlošću i sam će postati zvijezda koja će drugima znati pokazati put koji vodi i do Jeruzalema i do Betlehema – kazao je mons. Puljić dodavši kako su iz Betlehema otišli drugačijim putevima nego su u njega došli.
– To nama znači da je susret s Kristom životna prekretnica jer nakon toga više ne idemo istim putem kojim smo ranije išli, poručio je nadbiskup.


Da su kalkulirali, nikada ne bi ni krenuli




Mons. Želimir Puljić kazao je kako tri mudraca nadahnjuju vjernike svojim ponašanjem i postupcima te da predstavljaju i one koji se bave znanošću i tajnama prirode kako bi na taj način došli do Boga.
 – To je poruka i pouka ovih šutljivih poklonika. Da su oni tada kalkulirali kakve ih sve opasnosti vrebaju na putu do Betlehema gdje su krenuli da bi susreli maloga Kralja, nikada ne bi ni krenuli. Njima je bilo jasno što znači pokloniti se malom Isusu. Time su izrazili svoje poštovanje i priznavanje vrhovnog suvereniteta, svoju pobožnost i odanost – istaknuo je nadbiskup Puljić.