Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Vrati novac, sve ćemo zaboraviti

Autor: Mario Matana

06.01.2013. 23:00
Vrati novac, sve ćemo zaboraviti


Čini se da su crkvene vlasti spremne zažmiriti na oba oka dobiju li natrag deset milijuna kuna koje je fra Nimac “pospremio”, Fratrova braniteljica Nela Pedišić pokušava dogovoriti s tužiteljstvom povoljniju varijantu za Nimca


Istraga u slučaju pronevjere 10 milijuna kuna crkvenog novca, prave sapunice u kojoj glavne uloge imaju fra Šime Nimac i njegova osobna bankarica Jasmina Bilonić, polako se bliži kraju. Službeno, od zamjenice Županijskog državnog odvjetnika u Splitu Rene Laure doznajemo kako se i dalje provode dokazne radnje u ovom postupku, no neslužbeno se puno toga valja iza brda. Tako čak nije isključena niti mogućnost nagodbe sa fra Šimom!
Čini se da braniteljica “najbogatijeg svećenika u Hrvatskoj”, zagrebačka odvjetnica Nela Pedišić pokušava dogovoriti s tužilaštvom povoljniju situaciju za svog klijenta, no to će se ostvariti isključivo u slučaju povrata nestalog novca. Zanimljivo, ukoliko fra Šime vrati novac, doznajemo od upućenih, i crkvene vlasti su voljne zažmiriti ne na jedno, nego na oba oka, i ostaviti fra Šimu u svojim redovima. Dok se međutim ta varijanta ne rasplete, na tužilaštvu se ispituju svjedoci u ovom slučaju koji je u drugom dijelu prošle godine zabavljao naciju.
Saslušane krupne ribe
Do sada su naime saslušani crkveni velikodostojnici o okolnostima punomoći i ovlaštenja koja je imao fra Šime Nimac, kao i prodavatelj luksuznog automobila kojeg je hedonistički nastrojeni fratar nabavio, a za koji dan će se ispitati i kupci crkvenog zemljišta u Baškoj Vodi, vlasnici tvrtke Sunčani Bast.
Iako je sve realizirano još u travnju i svibnju, mediji su za aferu doznali pola godine kasnije. Fra Šime je naime kao župnik u Baškoj Vodi odlučio prodati, bez dozvole nadležnih tijela i znanja Nadbiskupijskog ordinarijata, oko 40 tisuća kvadrata crkvenog zemljišta za nešto manje od 10 milijuna kuna. Novac je tvrtka Sunčani Bast uplatila na račun Župe, a fra Šime je predizao sredstva u tri navrata i tako počistio račun od milijuna tobože namijenjenih obnovi crkve.
Odlepršali euri
Riječ je inače o parcelama uz more, no koje se nalaze u negrađevinskoj zoni i prema najavama odgovornih, ta lokacija još dugo neće doživjeti prenamjenu. Na pitanje koje i danas mori sve redom, od Crkve do tužilaštva, gdje je novac, još nije odgovoreno. Dio je vjerojatno otišao na kupnju luksuznog automobila i jahte koju je fra Šime držao u biogradskoj marini, a dobar dio završio je na švicarskim računima. Upravo oko tih transakcija je bitna drugoosumnjičena Jasmina Bilonić. Kao bankarica za VIP klijente, sumnja se da je pomogla fra Šimi oko transakcija i za to dobila proviziju od dva milijuna kuna, iako je znala da je u pitanju novac sumnjivog porijekla, smatra tužilaštvo. Oboje su inače jedva izbjegli dulji boravak u pritvoru (Jasmina Bilonić je doduše i provela nekoliko dana iza rešetaka zahvaljujući neusuglašenosti splitskog suda), ali uz mjere opreza koje uključuju i zabranu međusobnog kontakta.