Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

BORBA ZA POLUOTOK Nekić: Nemamo nikakav sporazum sa MODES-om

07.01.2019. 14:24
BORBA ZA POLUOTOK Nekić: Nemamo nikakav sporazum sa MODES-om


Nositelj liste Zadarskog bloka za Mjesni odbor Poluotok, Frane Brajković, oštro je prozvao vladajući HDZ optužujući ga da je uz MODES odgovoran za propalo konstituiranje ovog mjesnog odbora. Naime,  pojašnjavajući zašto je njegov kolega iz MODES-a, Donat Dobrović, promijenio stav i uskratio mu podršku u formiranju vlasti na Poluotoku,  Brajković je jasno kazao:
– Sigurno je da on nije u ugodnoj situaciji, očito je iz vrha njegove  stranke došao pritisak. HDZ-ovci su ga zvali po 50 puta dnevno, a činjenica je kako je Rudi Dvorski svjesno napravio potez koji ga izbacuje iz  Bloka. Malo mi je čudno da se to događa na razini mjesnih odbora, sigurno je u pozadini neko veće pitanje, a meni je žao što ga nitko neće  postaviti, no Dobrović je ovdje samo žrtveno janje. Neka ljudi sami  odluče tko je ovdje povukao glavne poteze – izjavio je Brajković za naš  list, dodajući kako treba postaviti pitanje tko je zapravo vršio pritisak na  Donata Dobrovića i na vrh MODES-a zbog čega su "oni dalje nastavili  vršiti pritisak na svojega člana":


Novi izbori na Poluotoku?
– Nismo mi oni kojima treba postaviti to pitanje. Činjenica je da je  MODES odlučio vlastitom članu zabraniti da djeluje prema osobnoj savjesti – izjavio je Brajković te smo se, tragom njegovih optužbi o pritisku  na MODES i navodnom HDZ-ovom telefonskom pozivanju Dobrovića  "po 50 puta dnevno", obratili prvom čovjeku zadarske organizacije  HDZ-a, Josi Nekiću.
On pak demantira bilo kakve dogovore sa MODES-om, te o situaciji  vezanoj za konstituiranje vlasti u ovom mjesnom odboru kaže:
– Nećemo koalirati sa SDP-om, niti možemo koalirati sa Zadarskim  blokom, posebno stoga što se vidi da Zadarski blok ne funkcionira. Vidjet ćemo kako će se ta situacija rasplesti jer to i ne ovisi o nama, odnosno  manje o nama nego o drugima. Što se tiče optužbi Frane Brajkovića, nemamo nikakav sporazum sa MODES-om – zaključuje Nekić.
I Gradu Zadru poslali smo upit o formiranju vlasti u Mjesnom odboru  Poluotok, nakon čega su nam odgovorili da su protekle srijede sazvane  konstituirajuće sjednice Petrčana, Ričina, Ploča, Dračevca i Vidikovca, u  četvrtak Kožina, Gaženice i Smiljevac te u petak Voštarnice, Višnjika i  Puntamike.
Na pitanje je li Upravni odjel za gradsku samoupravu i opće poslove  odredio termin održavanja konstituirajuće sjednice Mjesnog odbora Poluotok, ako ne, koji su razlozi, odgovoreno nam je:
– Za preostale mjesne odbore, Jazine 1, Stanovi, Novi Bokanjac, Bili  Brig, kao i Poluotok u tijeku su usuglašavanja oko termina, i ostavljeni su  za idući tjedan zbog većeg broja različitih lista i novih članova čiji se kontakti prikupljaju, dakle iz tehničkih razloga su ostavljeni za kraj – stoji u  odgovoru Grada.


HDZ-u teško i s Blokom i sa SDP-om
No već su nam i neki članovi stranaka i nositelji lista za Mjesni odbor  Poluotok potvrdili kako u pitanju nije slobodan termin za održavanje  konstituirajuće sjednice, već nemogućnost dogovora, odnosno pritisci  na Dobrovića, a koji je odlučio uskratiti podršku svojemu prijatelju i kolegi s liste Frani Brajkoviću. On pak svoj potez pravda Brajkovićevim pregovorima sa SDP-om kojima se pristupilo "bez znanja njega kao vijećnika, a koliko zna i bez znanja nekih drugih kandidata sa liste".
Bit će zanimljivo pratiti razvoj situacije u Mjesnom odboru Poluotok s  obzirom da je Dobrović i nedavno u priopćenju poručio kako mu je cilj  bio "od trenutka ulaska na listu koalicije nazvane Zadarski blok, ponuditi građanima opciju koja neće ulaziti ni u kakve koalicije i dogovore niti  sa HDZ-om niti sa SDP-om i to mi je bila misao vodilja".
Ostaje vidjeti tko će ovdje s kim postići dogovor, a osobito hoće li se  HDZ, kako bi spasio vlast u centru grada, okrenuti svojim žestokim rivalima u Zadarskom bloku. Zasad je, na žalost, najizvjesnija opcija – novi  izbori.




HDZ u petak "predao" MO Puntamika
Za razliku od Poluotoka u kojemu se još uvijek lome koplja oko vlasti te je čak odgođen termin konstituirajuće sjednice, HDZ je ovoga petka dostojanstveno "predao" jedan od svojih najvažnijih mjesnih odbora – Puntamiku. Naime, vladajuća stranka ovdje nije imala mnogo manipulativnog prostora jer je nova ekipa okupljenih u nezavisnoj listi Nike Marina osvojila čak četiri mandata, a HDZ tek dva. Jedan je mandat dobio i MODES, no sve skupa nedovoljno da se slože bilo kakve kombinacije osim od one sa tek osnovanom listom mladih koja je bez problema pobijedila dosad neporaženi HDZ kojeg na Puntamici vodi Ante Kolega.