Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Danijel Mandić i Hrvoje Jeličić – mladi heroji koji se nisu bojali smrti

07.01.2019. 12:02
Danijel Mandić  i Hrvoje Jeličić  – mladi heroji  koji se nisu  bojali smrti


U Domovinskom ratu prije 27 godina, 4. siječnja 1992.,  poginuo je 23-godišnji hrvatski vitez Hrvoje Jeličić iz Biograda na Moru,  a dan potom, 5. siječnja 1992., svoj mladi život u oltar domovine ugradio  je i hrvatski vitez, 22-godišnji Danijel Mandić iz Turnja, zvani Mate. Poginuli su kao pripadnici 134. brigade Hrvatske vojske u zemuničkom zaseoku Smrdelj kojeg su zbog žestine borbi tada zvali "mali Vukovar".


Imali su ljubav prema svome i svojima
– Zapovjednik je bio profesionalni vojnik Juergen Schmit iz Njemačke,  koji nas je obučavao. Bili su to uglavnom mladići od 18 do 25 godina, kazao je njihov suborac Šandor Santini iz Turnja, koji je prilikom Danijelove pogibije teško ranjen.
Heroji Domovinskog rata su poginuli tijekom tzv. Sarajevskog primirja, desetak dana prije međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.
– Istinski heroji bili su tako hrabri, da se nisu bojali smrti, nego su kao  mjerilo i istinsku vrednotu imali ljubav prema svome i svojima, rekao je  Radomir Rade Kadija iz Turnja, ratni zapovjednik 2. satnije 2. bojne 4. GB  Hrvatske vojske "Pauci".
Osim oko 30 Turanjaca, Danijelu, sinu Bernarde i Davora Mandića,  poklonila se obitelj, sestrična Nadija Mandić, rodbina iz Turnja i Bibinja,  predstavnici UHDDR-a i Općine Sv. Filip i Jakov i drugi.
– Hrvojeva i Danijelova imena i godine rođenja podsjećaju nas na sve  žrtve mladih ljudi u Domovinskom ratu koji su nadasve voljeli svoju domovinu Hrvatsku, braneći je srcem i položivši svoje živote za nju, istaknuo je Davor Prtenjača, predsjednik Udruge veterana 4. gardijske brigade Zadarske županije.


Čuvati spomen na poginule
Oko 150 metara zapadnije kod spomen-obilježja mnogi su se poklonili  i prisjetili bojovnika Hrvoja Jeličića, istinskog domoljuba koji se isticao  hrabrošću i požrtvovnošću u mnogim vojnim akcijama u kojima je sudjelovao.
Pored vidno potresenog brata Ante Jeličića i sestre Marije Zrilić, bila su  njihova djeca. Sinu Anke i Kažimira Jeličića, nije se došao pokloniti nitko  iz biogradskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, nitko iz njegovog  Biograda.
– Pozivam da se i nadalje čuva spomen na poginule hrvatske branitelje  i da buduća pokoljenja ne zaborave žrtvu koju su podnijeli hrvatski vitezovi dajući svoj život za obranu Republike Hrvatske, pozvao je Kadija.
Osim navedenih, počast su odala i izaslanstva koje su predvodili Ivica  Šarić, načelnik Zemunika, Željko Fabijan, predsjednik Udruge Samostalna satnija Zemunik, Silvio Butić, ratni zapovjednik obrane Zemunika  Donjeg, Jere Zurak, predsjednik županijske Udruge hrvatskih branitelja  oboljelih od PTSP-a i drugi.
Nakon počasti kod spomenika u centru Zemunika za 24 bojovnika koji  su svoje živote utkali u obranu ovog ravnokotarskog mjesta, Zemuničani  su za sve nazočne pripremili prigodni domjenak.