Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

DMA ZONE Smanjenje gubitaka i krađa vode koštat će 30 milijuna kuna

07.01.2019. 13:57
DMA ZONE Smanjenje  gubitaka i  krađa vode  koštat će 30  milijuna  kuna


Gubici vode u javnim vodovodima u Hrvatskoj su čak 190  milijuna prostornih metara ili prosječno oko 50 posto ukupne količine  isporučene vode.
– Vodoopskrbni sustav Komunalca d.o.o. Biograd na Moru ima 39 posto gubitaka, ovisno radi li se o ljetu ili zimi, kazao je Marin Colić, direktor Komunalca.
Shodno navedenim Komunalac je s Hidroprojekt d.o.o. iz Zagreba, kao  vodećeg člana zajednice ponuditelja, potpisao ugovor o izradi "Koncepcijskog rješenja vodoopskrbe na uslužnom području kojim upravlja Komunalac d.o.o. Biograd na Moru, s izradom detaljnog hidrauličnog matematičkog modela, sadašnjeg i budućeg stanja razvoja i predstudijom  izvodljivosti".


Nadzor Sveučilištu Split
– Izrada Koncepcijskog rješenja iznosi dva milijuna kuna, dok će smanjenje gubitaka s 39 posto na prihvatljivih 15 do 20 posto, odnosno svi  izvedeni radovi, prema stručnim procjenama, iznositi oko 30 milijuna  kuna, istaknuo je Colić dodavši kako nadzor i recenziju Koncepcijskog  rješenja provodi Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije Split –  Sveučilište Split.
Kako bi se uspješnije riješili gubici, između ostalog po najvišim EU  standardima, modernizirat će se nadzorno-upravljački sustav, a biogradski vodoopskrbni sustav će se podijeli na manje samostalne cjeline,  DMA zone (engl. District Metered Area).
– Predviđeno je formiranje oko 70 DMA zona koje će uvelike olakšati  praćenje vodnih gubitaka te njihovu brzu sanaciju. Kako imamo oko  13.200 vodovodnih priključaka svaka od 70 DMA zona imat će od sto do  nekoliko stotina vodovodnih priključaka kako bi se na najučinkovitiji  način kontrolirao ulaz i izlaz vode iz zone mjerenjem protoka i tlaka, objasnio je Colić dodavši kako je važno istaknuti kako će se osim znatnog  smanjenja gubitaka vode na najmanju moguću mjeru smanjiti i krađe  vode.
Iz vodoopskrbnog sustava Komunalca d.o.o. snabdijeva se područje  grada Biograda na Moru te općine: Sv. Filip i Jakov (šest naselja), Pakoštane (četiri naselja), Pašman (sedam naeselja) i Tkon (dva naselja).


Zaustavljanje poskupljenja vode
– Smanjene gubitaka isporučene vode važno je zbog očuvanja prirodnih resursa. Za potrošače je možda još i važnije to što se tako čuva cijena  vode, odnosno izbjegava se poskupljenje, istaknuo je Colić.
Vodoopskrba Biograda i susjednih općina riješena je u sklopu vodoopskrbnog sustava Grupni vodovod Biograd na Moru, površine od čak 230  kilometara četvornih. Opskrba potrošača iz ovog sustava vrši se uglavnom iz lokalnih izvorišta pitke vode: Biba, Kakma, Turanjsko jezero i povremeno Begovača. Sustav je izgrađen na način da može prihvatiti i vode  vodoopskrbnog sustava Zadarske i Šibensko – kninske županije, odnosno rijeke Zrmanje i rijeke Krke.
– Veliki problem u vodoopskrbi je u ljetnim mjesecima. Osim nepovoljnog sezonskog karaktera oborina i izdašnosti izvorišta, veliki je problem zastarjelost cjevovoda, prekapacitiranost sustava te veliki gubici  vode, naglasio je Colić.
Na području vodoopskrbnog sustava Komunalca izgrađeno je preko  78 kilometara magistralnog cjevovoda i oko 150 kilometara lokalne vodovodne mreže s ukupno 13.150 vodovodnih priključaka.
Pored projekta aglomeracije distributivnog sustava Komunalca teškog  oko milijardu kuna, sveobuhvatni projekt smanjenja gubitaka vode je  naš prioritetni cilj, zaključio je Marin Colić.