Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

MITROPOLIT PORFIRIJE Čovjek jedino kroz ljubav prema bližnjem može imati Boga sa sobom

07.01.2019. 12:30
MITROPOLIT PORFIRIJE Čovjek jedino kroz ljubav prema bližnjem može imati Boga sa sobom


Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić predvodio je u ponedjeljak, na pravoslavni Božić euharistijsko božićno slavlje u Sabornom hramu, kraju kojeg je poručio kako čovjek jedino kroz ljubav prema bližnjem može postići svoj mir i imati Boga sa sobom.
Mitropolit Porfirije kazao je da Božić obilježava postanak Boga čovjekom, što navodi kao veće čudo od stvaranja svijeta.


"Mi smog gladni istine i pravde i gladni smo Boga, a on je došao da ispuni tu našu glad", poručio je velikom broju okupljenih vjernika.
 Dodao je kako čovjek često pokušava naći svoj mir uz pomoć raznih zaštita iz vanjskog svijeta, ali da rješenje nije vani, nego u čovjeku.
Nema mira dok ne riješimo odnos sa sobom i svojom savjesti
 U crkvi podignutoj 1866. u samom središtu Zagreba, po nacrtima istaknutog arhitekta Franje Klajna, a obnovljenoj nakon potresa 1884. po nacrtima Hermana Bolea, kada su u nju postavljeni današnji ikonostas s ikonama slikara i ikonografa Epaminondasa Bučevskog, Porfirije je kazao: "Kad ostanemo sami sa sobom, osjetimo nemir, osjetimo savjest, i nema mira dok ne riješimo odnos sa sobom i svojom savjesti“.
Istaknuo je kako je Bog došao pomoći čovjeku, ali je važno da čovjek bude toga svjestan.
 "Nitko nije savršen, ali On nam pokazuje kakvi trebamo biti", kazao je okupljenima među kojima su bili vodeći ljudi srpske zajednice u Hrvatskoj i Grada Zagreba.
 "Trebamo imati ispravan odnos prema bližnjem i komunikacija s drugima treba biti komunikacija ljubavi", rekao je Porfirije i pojasnio što to znači: "Da prihvaćamo i razumijemo one pored nas, da vidimo svoju slabost, svoju nemoć, svoj grijeh. A ne da se pravdamo razlozima izvan nas i da krivimo druge da su krivi za naš neuspjeh“.
Za osobni nemir nije kriv nitko, nego je posljedica pogrešnog odnosa prema Bogu
 Naglasio je kako za njegov osobni nemir nije kriv nitko, nego je posljedica njegova pogrešnog odnosa prema Bogu. "Nisam poslušao njegovu riječ i krivo se odnosim prema drugim ljudima", kazao je.
 Potrebno je da bismo se pomirili sa sobom, da praštamo drugima i prije svega da ištemo oproštaj od drugih, da bismo se pomirili s Bogom i imali za nagradu radost, ljepotu, mir i smisao, imali Boga sa sobom, zaključio je mitropolit Porfirije.