Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Ne možete biti sami svoji liječnici!

07.01.2019. 13:43
Ne možete biti sami svoji liječnici!


Najnoviji, nedavno objavljeni podaci pokazuju kako Hrvati troše dvostruke više lijekova nego prije pet godina, a u odnosu na 2016. godinu potrošnja lijekova porasla je za šest posto. Ovako drastičan porast potrošnje medikamenata pripisuje se, među ostalim, velikoj potražnji za bezreceptnim lijekovima koji su osim u ljekarnama dostupni i putem različitih prodavaonica, kao i internetskom prodajom. Također, zabrinjavajući je i podatak da oko 60 posto građana lijekove dostupne bez recepta kupuje bez savjetovanja s liječnicima ili ljekarnicima odnosno prema slobodnoj procjeni, često samo zato jer su za njih čuli preko reklama u medijima ili jer ih netko drugi uzima.


Potražnja za proizvodima koji ublažavaju gripu i prehladu
Građani tako postaju sami svoji liječnici, pa često bez ikakve konzultacije s liječnicima ili ljekarnicima uzimaju najrazličitije proizvode iz palete bezreceptnih lijekova. Pojeftinjenje ovih ljekarničkih proizvoda dosadašnju potražnju samo bi moglo povećati.
– U ovo doba godine najveća je potražnja za sredstvima koja su namijenjena što bržem ozdravljenju od virusnih oboljenja – od kapi i sprejeva za nos, sirupa za iskašljavanje, čajeva, do proizvoda za ublažavanje bolova ili snižavanje temperature, doznajemo u jednoj zadarskoj ljekarni, u kojoj navode da kada se radi o bezreceptnim lijekovima kupci najčešće traže lijekove koji sadrže kombinaciju paracetamola, ibuprofena i askorbinske kiseline, odnosno proizvoda namijenjenih ublažavanju simptoma gripe i prehlade.
U ovim danima sezone gripe vrlo su tražena i sredstva za podizanje odnosno jačanje imuniteta, pa se tako dobro prodaju dodaci prehrani poput vitaminskih pripravaka, posebno vitamin C i B kompleks, cink, te pripravci željeza.


Konzultacije s liječnikom i pravilna primjena
– Što se tiče upita o određenim proizvodima, dosta kupaca se želi savjetovati i prihvaća sugestiju ljekarnika, ali ima i onih koji kupuju bezreceptne lijekove bez konzultacija, dodaju još u ljekarni, te napominju kako posebno trebaju paziti koje lijekove uzimaju kronični bolesnici jer ukoliko se samoinicijativo kombinira više lijekova i u višim dozama može doći do ozbiljnih zdravstvenih problema odnosno pogoršanja postojećih.
Tako kod bolesnika koji su na terapiji varfarinom, upozoravaju i obiteljski liječnici, ukoliko često uzimaju lijekove koji im značajno povećavaju rizik od krvarenja, može doći do kobnog krvarenja ili hemoragičnog moždanog udara. Iako se biljni lijekovi u javnosti smatraju posve bezopasni, neki od njih, primjerice ginko u kombinaciji s lijekovima koji smanjuju zgrušavanje krvi može izazvati krvarenje.
Stoga je i u korištenju bezreceptnih lijekova i preparata potreban oprez koji podrazumijeva pravilnu primjenu lijeka i prethodnu konzultaciju s liječnikom ili ljekarnikom.