Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

NOVI STUDIJ? Vican: Za studij mehatronike još uvijek nisu ispunjeni svi preduvjeti

07.01.2019. 08:55
NOVI STUDIJ? Vican: Za  studij  mehatronike  još uvijek  nisu  ispunjeni svi  preduvjeti


Sveučilište u Zadru svakako bi trebalo razmišljati o jačanju  tehničkog i STEM područja, mišljenja su ravnatelji Tehničke i Strukovne  škole u Zadru. Studij poput mehatronike na zadarskom Sveučilištu ne  samo da je prijeko potreban zbog razvoja gospodarstva u Zadarskoj  županiji i cijeloj regiji, već je i logičan slijed, odnosno nastavak obrazovanja zadarskih učenika zainteresiranih za to područje. Tako glasi odgovor  ravnatelja spomenutih škola na naš upit treba li Zadru studij mehatronike čije se pokretanje na Sveučilištu u Zadru prvi put spomenulo još prije  više od deset godina i od tada do danas, ostalo samo na tome.


Uvjet za otvorenje studija
Rektorica Svezučilišta u Zadru, Dijana Vican, objasnila nam je kako za  vrijeme njenog mandata još uvijek nije dobila potvrdu s tržišta rada da je  takav kadar potreban, a to je za Sveučilište jedan od glavnijih preduvjeta  da se uopće pokrene proces otvaranja jednog studija.
– Uvjet da bi se nešto novo otvorilo je, prije svega, ispitivanje tržišta rada, zatim zapošljavanje kadra, izrada programa… To su sve procesi koji  se ne radi stihijski. Mi smo otvoreni za sve, ali prije svega moramo ispitati sve navedene segmente. Također, ne smije se zaboraviti prostor, profesori i mogućnost njihovog zapošljavanja, odgovorila nam je rektorica  Vican na upit u o studiju mehatronike na zadarskom Sveučilištu dodavši  kako je zaista u svom predviđenom rektorskom programu ispunila i više  nego što je napisala, no kako se za studij mehatronike još uvijek nisu ispunili svi potrebni preduvjeti.
– Ono što mogu potvrditi je da ćemo se mi, kao Sveučilište, isključivo  ponašati prema ispitivanju tržišta rada, te će i cijeli daljnji razvoj  Sveučilišta po pitanju studijskih programa, ići isključivo prema tome.  Kada do nas dođe informacija da tržište rada treba mehatroničare, onda  ćemo krenuti s daljnjim koracima, objasnila je Vican naglasivši kako joj  je uistinu stalo do Sveučilišta, ali otvoriti novi studij zaista nije jednostavno kako ljudi misle.
Riječi hvale i potpore na ideju o možebitnom studiju mehatronike na  Sveučilištu u Zadru stigle su od ravnatelja Strukovne škole Vice Vlatkovića, Tihomira Tomčića koji kaže kako pozdravlja ideju te kako bi i učenici bili više no zadovoljni kada bi se to jednoga dana ostvarilo.


Treba jačati tehničko i STEM područje
– Uistinu treba jačati tehničko i STEM područje na našem Sveučilištu.  Mehatronika je danas prijeko potrebna razvoju zadarskog gospodarstva,  a osim toga, taj studij kada i ako se jednog dana otvori, predstavljat će jako dobru vertikalnu prohodnost ne samo za učenike strukovnih i tehničkih škola, već i za učenike drugih srednjih škola i gimnazija, kazao je  Tomčić dodavši kako je Strukovna škola Vice Vlatkovića odabrana kao  budući regionalni Centar kompetentnosti te kako ova škola posebno iz  tog razloga želi razvijati mehatroniku.
– Jedno od većih ulaganja bit će upravo nabava opreme iz mehatronike i vjerujem da će upravo ta oprema, ako se studij otvori, poslužiti i budućim studentima Sveučilišta u Zadru, kazao je Tomčić.
Tomčić je naglasio kako je kod sveučilišnog programa mehatronike  pozitivno to što on nije predodređen samo za one učenike koji su završili  srednje strukovne ili tehničke škole, odnosno smjerove za tehničara za  računalstvo, tehničara za elektroniku, tehničara za mehatroniku, i sl.
– Taj studij moći će upisati i bilo koji učenik gimnazijalac. Sve su to  učenici koji mogu aplicirati dalje na studij mehatronike jer mehatronika  kao pojam je međusektorska, i kao takva pokriva i sektor strojarstva,  elektrotehnike, ali i gimnazije, objasnio je Tomčić.
Tomčić naglašava kako je razvijanje Sveučilišta u Zadru u smjeru  STEM područja vrlo bitno.
– U izradi je Centar novih tehnologija u zoni Murvica koji će također  biti dobro opremljen i ići će u smjeru razvoja, između ostalog i mehatronike, a da ne govorim kako danas imamo firme kao što je HSTEC, SAS,  LTH Metalni lijev iz Benkovca i dr., tvrtke koje će te kadrove itekako trebati, zaključio je Tomčić.