Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Obiteljskim liječnicima lakše poslati pacijente na Zavod nego kupiti zalihe

07.01.2019. 09:03
Obiteljskim liječnicima lakše poslati pacijente na Zavod nego kupiti zalihe


Među pacijentima koji u posljednje vrijeme zatrebaju cjepivo protiv tetanusa kruže priče kako je cjepiva ponestalo! No, iz Zavoda za javno zdravstvo Zadar to su demantirali objasnivši nam da cjepiva za tetanus ima dovoljno, no kako se događaju neke druge stvari zbog kojih pacijenti dobivaju dojam da je situacija dramatična.
Kako doznajemo od epidemiologinje Renate Žunić Sabalić sa Zavoda za javno zdravstvo, od kada je cjepivo za tetanus poskupjelo, liječnici obiteljske medicine u svoj su modus rada uveli praksu koja se kosi sa svim mogućim pravilima.


Cjepivo je sada skuplje
– Cjepivo za tetanus je sada skuplje i obiteljskim liječnicima je lakše poslati pacijente kod nas, nego da sami obave cijepljenje. Ja kao liječnik ne mogu i nemam pravo pacijentu reći „vratite se svom liječniku“ jer ne znam što se tom čovjeku može dogoditi, kada će doći kod svog liječnika i sl., … Mi ga u trenutku kada dođe svejedno pokrijemo i dademo mu cjepivo, iako bi ga, po zakonu, mogla i morala vratiti kod obiteljskog liječnika, objasnila nam je Žunić Sabalić naglasivši kako Zavod svoja cjepiva isključivo čuva i smije koristiti kod hitnoće, za vrijeme vikenda i blagdana te za osobe s ozljedom koje ne žive na ovom području.
– Bilo koja ozljeda zadana u toku tjedna trebala bi biti pokrivena od strane obiteljskog liječnika, no oni svoje zalihe (s namjerom) nemaju jer im je lakše uputiti osobu k nama nego platiti cjepivo. Mi moramo imati opravdanje za davanje cjepiva pacijentu kojeg je odbio obiteljski liječnik, pa nas to dovodi u vrlo nezgodne situacije, objasnila je Žunić Sabalić dodavši kako bi se obiteljski liječnici trebali pobrinuti da imaju zalihe cjepiva.


U Zavodu 50-ak doza
– Što se tiče hitnoća, ljudi mogu biti mirni. Zavod je spreman i nitko neće biti zakinut. Ali ove situacije s cjepivom počele su se događati od kada nema Imunološkog. Danas se zna dogoditi da određenom dobavljaču ponestane cjepiva, no to ne znači nedostatak, već da se, do nove distribucije, cjepivo može nabaviti na drugom mjestu (zavodi, veledrogerije,… ). Tako da nema mjesta panici, objasnila je epidemiologinja Žunić Sabalić .
– Dok je Imunološki radio i dok smo od njih nabavljali cjepivo, nismo nikad imali problema. U konačnici najviše ispašta pacijent koji je u strahu. Pacijenti nam dođu zabrinuti, s informacijom od njihovih liječnika kako nema cjepiva. Mi trenutno imamo 50-tak doza, ali kada bi nam se nastavilo svakodnevno slati pacijente koji su cjepivo trebali dobiti kod svog liječnika, te bi se doze postrošile za čas, kazala je Žunić Sabalić dodavši kako se s prekomjernim trošenjem cjepiva sa Zavoda stvara rizična situacija te ih na kraju neće imati za one za koji su prioritet.