Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

ODVJETNIK SUDINJA Ročište za izvršenje privremene mjere uključenja struje ubijenoj je prekosutra, 9. siječnja

07.01.2019. 21:04
ODVJETNIK SUDINJA Ročište za izvršenje privremene mjere uključenja struje ubijenoj je prekosutra, 9. siječnja


Nakon trostrukog ubojstva i samoubojstva iza Sukošana je dugo nedjeljno poslijepodne i još duža neprospavana noć s nedjelje na ponedjeljak. Mještani su u vidnom šoku, potišteni odsutnog pogleda i uglavnom izbjegavaju medije.
– Naše općepoznato mirno i pitomo selo Sukošan više nije isto, povijest će ga pamtiti do Tri kralja 2019. i poslije Tri kralja 2019. godine. Obiteljska drama, nažalost završila je tragedijom koja se u tisućljetnoj povijesti Sukošana nikad nije dogodila, rekao je Ante Pavić.
Čedomir Keran zvani Čedo Keran, 61-godišnji umirovljeni Sukošanac, u nedjelju ujutro oko sedam sati je u spornoj kući u kojoj je živjela njegova sestra s obitelji, nasuprot obiteljske kuće, tupim predmetom ubio 64-godišnju sestru Zvjezdanu Obrovac, sestrinog sina, 37-godišnjeg Darka Obrovca zvanog Dobra voda, pomorca, i naposljetku 81-godišnju sestrinu svekrvu.
Susjedima je oko 12.30 javio što je napravio te je na predjelu Sv. Marina iznad Sukošana, u svom voćnjaku na Livadama, počinio samoubojstvo vješanjem konopom i uz pomoć puške. Oko 15 sati pronašla ga je policija.
– Na mjestu događaja policijski službenici su pronašli oproštajno pismo. I dalje se provodi kriminalističko istraživanje i očevid, rekla je Ivana Grbin, glasnogovornica PU zadarske istaknuvši kako će prema nalogu županijskog Državnog odvjetništva biti provedena obdukcija.
U oproštajnom pismu se obraća svojoj obitelji, međutim, nije poznato navodi li ili ne razloge zbog kojih je počinio ovaj nezapamćeni zločin.
– Kako se po selu priča povod masakru, trostrukom ubojstvu i samoubojstvu, bili su neriješeni dugogodišnji imovinsko-pravni odnosi, kaže sugovornica Marija dodavši kako je iza ubijene Zvjezdane Obrovac ostao mlađi sin, a iza ubojice Čedomira Kerana dvoje djece i supruga.
Duga povijest sukoba nad vlasništvom “stare” obiteljske kuće kulminirala je u lipnju protekle godine. Struja im je isključena kao posljedica dugo godina narušenih obiteljskih odnosa. Zbog pravosudnog procesa, obitelj Obrovac je bez struje bila više od šest mjeseci, na što se ubijena sestra žalila nadležnim institucijama.
– Struja im je isključena 12. lipnja 2018. Općinski sud u Zadru je tek 21. rujna donio odluku da se odbija sestrina žalba. Sud je na licu mjesta utvrdio stvarno stanje, da obitelj tamo živi godinama i da nemaju drugog doma te 3. prosinca donosi privremenu mjeru priključenja struje. Ročište za izvršenje te privremene mjere uključivanja struje zakazano je za srijedu, 9. siječnja, kazao je Augustin Sudinja, odvjetnik obitelji Obrovac.
– Proći će vremena da se Sukošan oporavi od ove obiteljske tragedije, mišljenja je Ante Raspović.
Nećak uznemiravao ujaka
Policija među svojim podacima ima tek jedan zabilježeni incident između obitelji Keran i Obrovac. U srpnju 2018. godine policija je zaprimila dojavu kako je 37-godišnjak (Darko Obrovac) pod utjecajem alkohola uznemiravao svojega ujaka (Čedomir Keran) i njegova sina, nakon čega je priveden u službene prostorije PU zadarske te na Prekršajni sud.
Ulovio crnu udovicu i zavio obitelj u crno
Zadarski list je o Čedomiru Keranu Čedi, tada djelatniku Konektora, pisao u srpnju 2017. godine kad je iznad Sukošana po nesnosnoj vrućini i žezi pronašao izuzetno veliki primjerak ženke crne udovice te je pospremio u plastičnu bocu kako bi je donio kući i pokazao.
– U polje Livada kod Jezera iznad Sukošana došao sam u povrće i ugledao izuzetno veliku crnu udovicu. Na svu sreću nije me ubola, rekao je tada Keran o mjestu gdje je skupio crnu udovicu. Nakon godinu i pol dana na toj je lokaciji nakon trostrukog ubojstva izvršio samoubojstvo vješanjem uz pomoć puške.