Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Rat u Hrvatskoj, barbari opet razaraju Zadar

07.01.2019. 18:00
Rat u Hrvatskoj,  barbari opet razaraju  Zadar


Ljeto 1991. sumorno, teško, olovno. I danas, gotovo 30 godina poslije  teško je o tome razmišljati i još teže pisati. "Vodimo bitku za mir, spremni smo za rat", poruka je Hrvatskog sabora, ali nismo bili te sreće da se  razdruživanje završi mirnim putem i teški, krvavi, agresorski rat je  počeo. Najprije istočna Slavonija, a vrlo brzo pokucat će i na vrata zadarskog zaleđa… Novoformirana Juba liga najvjerojatnije neće dočekati svoju premijeru, trebala je startati 21. rujna 1991.
"Nikome ispisnica", stav je u klubu, pa ni Ivici Obadu, iako ima 35 godina i na stolu ugovor iz Švicarske, Lugano. Momčad je trebala na pripreme u slovensku Roglu, ali dio igrača i fizioterapeut Babić ne žele. Ispravno smatraju kako je vrijeme da se ne napušta Zadar.
Nova ideja iz KSJ, dvije Juba lige, istočna i zapadna. Međutim, košarkaško vodstvo, na skupu u Zagrebu, donosi odluku: "Nema igre u Jugoslaviji". Zadar ima obvezu igranja u Europi, Kup Radivoja Koraća. Bilo je,  sigurno, razmišljanja o odustajanju od tog natjecanja, ali to bi značilo  raspustiti momčad što ne dolazi u obzir. Mora se naći način kako djelovati izvan Zadra. Najprije odlazak u Berlin, pa zatim u Grčku. Turnir Alpe-Adria u Poreču, a u klubu, u tom trenutku, nema osobe koja bi dala  bilo kakve službene obavijesti, svi su daleko od Zadra. Trener, mr. Trninić, kaže: "Naša preokupacija je i dalje stvaranje novog, europskog Zadra, u momčadi od 12 igrača, čak je sedam mlađih od 22 godine, a Komazec, Kelečević, Bodiroga i Ridl, sve dvometraši i igrači koji uspješno  mogu igrati na više pozicija". Sastavu je priključen i 17-godišnji Marko  Bulić. Nakon Stefanela i Trsta, Zadar odlazi sedam dana u Grčku, gosti su  Kreše Ćosića. Vraćaju se u Zadar na završne pripreme pred početak  službenog natjecanja. Momčad ostaje bez Dejana Bodiroge koji se  odlučio za Stefanel iz Trsta.


Kup Radivoja Koraća
U prvom kolu, Zadar igra protiv mađarskog Kormenda. Veljko Petranović dobiva ponudu iz Španjolske i odbija. "Ne mogu to sad uraditi, u  ovoj situaciji treba ostati i pomoći. Zabrinut sam zbog razaranja rodnog  Drniša i cijele Hrvatske. "
Kormend – Zadar, 85:97. Zadar je osigurao prolaz u drugo kolo, ali gdje  igrati? Europa neće pod Yu koševe, objavila je FIBA, i Zadar bira Trst.
Osnovan je Hrvatski Olimpijski Odbor i najava: "Hrvatska ide u Barcelonu". Sada je pitanje i kako do Trsta jer barbari nam opet razaraju Zadar, i u Zadru je život sa sirenom za uzbunu.
U dva navrata, Zadar se nije uspio probiti iz opkoljenog i blokiranog  grada, u trećem pokušaju, na dan utakmice, uspjevaju, stižu pred utakmicu i pobjeđuju 83:73.
Drugo kolo, TD Ankaran – Zadar. Turci nude obje utakmice u Turskoj,  Zadar odbija. U prvoj 76:86. Zadar traži novo utočište, nalazi ga u Rijeci,  točnije, u Opatiji i tu će ostati nekoliko mjeseci.
Zbog nemogućnosti izvršavanja obaveza prema igračima, Zadar daje  suglasnost i dozvolu najboljem igraču Komazecu da traži novi klub, ali  Arijan ne želi, ostaje i kaže: "Zamrznut ćemo ugovor do nekih boljih vremena". Zadar je prošao i drugo kolo i četvrtfinalna grupa je: Benetton  (Skansi i Kukoč), Taugres, Španjolska, Peristeri, Grčka. "Benetton je favorit, Taugres i mi za drugo mjesto", misli trener Trninić.
Održan je Sabor hrvatske košarke na kojemu je izbrisana jugoslavenska košarkaška prošlost i donesena odluka o osnivanju 1A košarkaške lige s 6 klubova: Slobodna Dalmacija, Cibona, Zadar, Zagreb, Šibenka i  Osijek.
U prvoj utakmici u grupi, Benetton je kao gost pobijedio Zadar, 83:89,  ali pobjeda u Grčkoj, 83:89, te pobjeda protiv Taugresa, 100:97, koja je  pobjeda nade. Pa čudo neviđeno, Benetton – Zadar, 81:90!Gregov 4, Popović 17, Kelečević 14, Bulić, Šarlija 20, Blažević, Ćurguz, Petranović 14,  Komazec 21, Ridl, odigrali su susret kao u transu, podjednako dobro i u  obrani i u napadu, sjajno je, zapravo, igrala cijela momčad.
Zadar – Peristeri, 118:92, usprkos pobjedi, Zadar još nije siguran za  četvrtfinale. Odlučujuća je Taugres – Zadar, igra pobjeda i poraz do sedam razlike. Rezultat je 97:92 što je značilo prolaz među osam najboljih.
Tog, 15. siječnja 1992., još veća, velika pobjeda Hrvatske jer je EZ priznala Hrvatsku i Sloveniju. HKS je primljen u međunarodnu košarkašku  federaciju, pa će reprezentacija Hrvatske na kvalifikacijski turnir za  Olimpijske igre u Barceloni.
Za prolaz u polufinale, Zadar je za protivnika dobio Forum Atletico iz  Valladolida, predvođen Sabonisom. "Kralj dvostrukih figura", koševa i  skokova, div od 220 cm, sjajne tehnike, ubacuje 25-30 koševa, uz 20-ak  skokova.
Zadar – Forum 80:95, šut je u potpunosti podbacio, samo Šarlija s 28  poena je odigrao dobro. U uzvratu 83:91 i tek tada bilo je jasno da se moglo do polufinala. U međuvremenu, ostvarila mi se barem jedna davna  želja. Četiri godine pokušavao sam se uključiti u rad s mladima u klubu.  "Žao nam je, sva mjesta su popunjena", bio je uobičajen odgovor. Sada  sam mogao birati selekciju, uzimam ključeve praznih Jazina i biram  predkadetsku momčad, koju je formirao Danijel Jusup i koju procjenjujem kao iznimno nadarenu. Usprkos svemu oko nas, odzvanjanje košarkaške lopte i smijeh mladića na parketu Jazina se ponovno čuje. Koliko  sam dobro procijenio, pokazat će vrijeme…
Momčad se vratila u Zadar nakon petomjesečnog izgnanstva. Predsjednik Surać iznio je teško stanje u klubu, posebno financijsko, ipak postignut je vrijedan europski uspjeh.
Prvo Prvenstvo Hrvatske počinje 12. ožujka do 3. svibnja 1992. Pobjednik Kupa znat će se 9. travnja. Sjajna vijest za klub je ta da je Stipe Šarlija potpisao novi četverogodišnji ugovor, ali i jedna loša. Iznimno nadareni, Nikša Prkačin, kojeg je Zadar doveo u ljeto '91., odlazi u Split. Veliki  propust klupske kancelarije, nije papirnato riješen. Ni dogovor s dubrovačkim Jugom nije realiziran i Zadar gubi potencijalno najjačeg mladog  igrača, zbog čega je direktor Košta ponudio ostavku.


Prvo prvenstvo
Momčad je ostala na okupu, odigrali su vrlo dobro 10 utakmica regularnog dijela i ostvarili 7 pobjeda i 3 poraza, s čime su bili drugi. Neke su  utakmice, kao domaćini, odigrali vani (Trogir, Rijeka), a onda u Jazinama, ali bez gledatelja, bilo je preopasno za veći broj ljudi u dvorani. Posebna pobjeda protiv Cibone, 98:74. Kup Hrvatske održan je u Rijeci. Zadar je u polufinalu izgubio od Cibone 82:84, a Kup je osvojila ekipa Slobodne Dalmacije iz Splita. Ivica Obad u nekoliko navrata posjetio je Zadar (igra u Švicarskoj) s kamionima humanitarne pomoći koju je vrijedno sakupljao u Luganu.
Četvrtfinale doigravanja (uključeno je četiri momčadi iz 1B lige). Dalvin – Zadar 56:101, te 121:79 u uzvratu.
Polufinale: Sl. Dalmacija – Zadar, 102:98, u Splitu, pa dvije u Zadru, prva 101:75, pred 1500 gledatelja! Pa druga, 81:74, pred 2500 gledatelja.
Finale, Cibona – Zadar. S ovim plasmanom u finale, Zadar je osigurao  Europsku ligu sljedeće godine.
Prva utakmica u Zadru nije odigrana jer Zadar je bio pod uzbunom.  Sutradan ujutro, u 6 sati, sviran je kraj uzbune, Cibona je sjela u autobus  i otišla za Rijeku! Zadar je želio nešto drugo, nije prošlo i momčad odlazi  u Rijeku. Veliko nezadovoljstvo Tornada, zbog toga, pred početak utakmice. Pobjeda Cibone 105:118 i sve je izgledalo riješeno jer ostaju još dvije utakmice u Zagrebu. Ali, Zadar pravi iznenađenje i pobjeđuje 84:85, u  drugoj. Treća, odlučujuća. Bio sam na tim utakmicama u Rijeci i u Zagrebu, a koliko panike i straha je bilo pred utakmicu, govori činjenica da  nismo mogli ući na službeni ulaz Cibone, a među nama je bio visokopozicionirani član Vlade, akademik Dalibor Brozović! Trčao sam kupiti karte i tako smo ušli na utakmicu.
Cibona – Zadar 87:80 i Cibona je prvi prvak Hrvatske. Za Zadar su igrali: Pahlić, Gregov 11, Popović 13, Kelečević 22, Bulić, Šarlija 15, Blažević 2,  Ćurguz, Petranović 5, Komazec 6, Ridl 6, Skroče.
Arijan Komazec obilježio je prvo prvenstvo i bio MVP. Šarlija je drugi,  Kelečević je izbio na vrh, Popović, Petranović, Blažević igrači na koje se  uvijek moglo računati. Pahlić je bio povrijeđen, a najveće i najugodnije  iznenađenje je Alan Gregov.
U sljedećem nastavku: Hrvatska na OI u Barceloni, promjene u Zadru