VRIJEME ZA RUČAK Borba za opstanak na Forumu, moćni jastreb protiv malog goluba

Slika korisnika mkvanja
PRIRODNA SELEKCIJA
Zvonko KUCELIN
Golub nije imao šanse pod kljunom i kandžama moćnog jastreba

Na samom Forumu tik uz crkvu sv. Donata moćni jastreb se s nebeskog svoda obrušio na poprilično slabiju žrtvu, domaćeg goluba koji je kao i svaki dan bezbrižno šetkao tisućljetnim pločama rimskog Foruma. U vrijeme "ručka" moćnog jastreba u nakani da svoj objed privede kraju omeo je naš fotoreporter, a snalažljivi golub spas je pronašao u okrilju crkve, u procijepu između kamenih blokova sv. Donata. Nakon neuspjelog lova jastreb je odletio u novu avanturu.

Neki bi na ovom primjeru vidjeli rješenje sve veće najezde galebova i golubova po gradskim kvartovima ma koliko "krvoločno" izgledalo.

Naime, jastrebove se na lovljenje plijena uči od samih početaka, tako što im se podmetne potencijalni plijen, primjerice golub, u vrijeme kada je optimalno gladan, pa se tada obruši na plijen.

Pojedini entuzijasti s ovim pticama grabljivicama razvili su biznis te započeli programe zaštite nekih hotela i/ili stambenih naselja od galebova I golubova koji uznemiruju goste, kradu hranu, razbijaju čaše i aranžmane tijekom gastronomske ponude na otvorenom, prljaju i uneređuju bazene, krovove, terase i okoliš izmetom, pritom prijeteći zarazom.

Dok su u Hrvatskoj sokolari u službi turizma ili sigurnosti zračnih luka rijetka atrakcija, u Velikoj Britaniji, primjerice, postoji oko 300 tvrtki koje jastrebovima I sokolima štite razne objekte, pa i nadaleko poznati Wimbeldon, od golubova, galebova, vrana ...

Kako je borba izgledala pogledajte u fotogaleriji našeg Zvonka Kucelina.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)