Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Grit se još nalazi na deponiju u Diklu!

08.01.2020. 08:00


Kada smo prije desetak dana istražili što je s gritom ostavljenim prošle godine u bivšoj Tvornici hidrauličnih cilindara u Obrovcu, rezultati su bili poražavajući – velika količina brodogradilišnog otpada i dalje se nalazi na Bravaru. Unatoč apelu mještana, tamošnjih eko-udruga i vlasnika obiteljskih poljoprivrednh gospodarstava, grit još uvijek nije uklonjen iz Zatona Obrovačkog. Po svemu sudeći, ostat će tamo još neko vrijeme jer nadležne institucije ne reagiraju adekvatno, a vlasnik tvrtke koja je otpad dopremila, Grit Inter, očito nema namjeru otpremiti ga.
Hoće li se to učiniti barem s gritom ostavljenim na na području Dikla koji, kako saznajemo od mještana, još uvijek stoji odložen na deponiju, pitali smo direktora zadarske Čistoće Dragana Maračića. Naime, krajem prošle godine izvijestili smo kako je grit konačno izvađen iz deponija, prosijan i čeka transport na odgovarajuće odlagalište otpada. O tome zašto je ovaj otpad još uvijek u Diklu, Maračić nam je tada odgovorio sljedeće:


Angažirali građevinara
– Tijekom kolovoza većina je građevinara bila na kolektivnom godišnjem odmoru, ali su neki bili tamo i pogledali, pa sada očekujemo najpovoljnije ponude. Moramo poštovati zakonsku proceduru javne nabave, ali vjerujem da će sada to ići brže jer su godišnji gotovi. Najteži je dio posla odrađen, locirali smo grit i izvukli ga te se on sada nalazi u velikom kontejneru nepropusnom sa svih strana. Još se nalazi u Diklu, ali ga ne možemo prebaciti jer je pomiješan sa smećem te ga treba prosijati i onda predati ovlaštenoj građevinskoj firmi. Taj otpad građevinari moraju prosijati, ali ih moramo čekati da se vrate s godišnjih odmora jer oni jedini imaju takvu opremu, kazao je tada Maračić dodajući potom kako je postupak zbrinjavanja grita u tijeku jer su angažirali građevinara koji će grit prosijati i odvojiti ga od zrnatog dijela, s obzirom da to nije bilo moguće u stanju u kakvom je bio prilikom vađenja. Potom slijedi njegovo odvoženje, najavio je Maračić početkom listopada.
Otad su, kako vidimo, prošla još tri mjeseca, no grit je još uvijek na dikljanskom deponiju. Zašto još nije odvezen, pitamo Maračića:


Grit je prosijan
– Grit je prosijan i nalazi se u kontejneru zaštićen sa svih strana ceradom i sada ćemo najprije odraditi karakterizaciju u jednom od ovlaštenih laboratorija. Karakterizacija se radi u skladu s Pravilnikom o gospodarenju otpadom, što je propisana zakonska regulativa. U Pravilniku je navedeno o čemu se radi, većinom su to teški metali te će se u labratoriju utvrditi koji od njih su i u kojoj su količini prisutni. Ovlašteni laboratorij kojemu ga šaljemo ima metodu kojom provodi karakterizaciju otpada i onda nama šalje izvještaj, kaže Maračić kojega smo pitali i zna li već gdje ovakve vrste otpada odlaze, na koju lokaciju, kako bi Dikljani konačno mogli biti mirni:
– Taj otpad predajemo ovlaštenoj tvrtki koja ima dozvolu za zbrinjavanje ovakvog otpada i kroz nekoliko bi mjeseci on trebao biti odvezen, najavljuje direktor Čistoće koji je pak dosad sve obećano i ispunio te Dikljanima ostaje vjerovati kako će se otpad uskoro otpremiti iz njihova mjesta.




Grit je prosijan i nalazi se u kontejneru zaštićen sa svih strana ceradom i sada ćemo najprije odraditi karakterizaciju u jednom od ovlaštenih laboratorija. Karakterizacija se radi u skladu sa pravilnikom o gospodarenju otpadom, što je propisana zakonska regulativa
Dragan Maračić, direktor Čistoće Zadar


Naime, kakve je razmjere poprimila priča o brodogradilišnom otpadu kazuje i podatak da će se na Upravnom sudu u Splitu uskoro održati ročište temeljem tužbe obrovačkih udruga protiv Grit Intera. Naime, kako nam je kazao tamošnji aktivist i vlasnik OPG-a, Šime Šimurina, u Splitu je već održano prvo ročište.


Tužba protiv Grit Intera
– Inicijativa građana iz Zatona Obrovačkog i udruga Eko Zrmanja protiv tvrtke Grit Inter podnijeli su tužbu Upravnom sudu u Splitu. Održano je prvo ročište na kojemu smo obrazlagali svoju optužbu, a temelj za nju su nam dosad prikazivani lažni podaci. Želimo osporiti njihovu potvrdu, koju su dobili od Zadarske županije, da je lokacija na kojoj bi radili kompatibilna s tom zonom jer je tamo dozvoljena samo izgradnja postrojenja za čistu proizvodnju. A skladište opasnog otpada nikako nije čista proizvodnja, to nije niti proizvodnja, već prerada, pogotovo se ne radi o čistoj proizvodnji jer sadrži opasne tvari, zbog čega se i kvalificira kao opasni otpad. Iduće nam je ročište u siječnju, pa ćemo vidjeti što će dalje biti, hoće li sudac dati vještačiti ovaj otpad, pojasnio je Šimurina koji s ostalim obrovačkim aktivistima sada iščekuje epilog tužbe na Upravnom sudu.