Četvrtak, 2. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Kupnjom karte za urnebesnu komediju do uređaja za zračenje

08.01.2020. 10:00


Liga protiv raka Zadar ove godine organizira već 11. po redu humanitarnu akciju »Smijeh kao lijek – smijehom protiv raka«, kojom prikuplja novac za kupovinu linearnog akceleratora, odnosno uređaja za zračenje za Onkološki odjel Opće bolnice Zadar.
Tako će se sutra, 9. siječnja s početkom u 20 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar odigrati predstava Teatra Gavran »Sve o muškarcima«, a riječ je o još jednoj kazališnoj komediji kojom Liga protiv raka Zadar nizom vrhunskih komičnih predstava omogućuje Zadranima smijehom ispunjenu večer, dok istovremeno prodajom karata prikuplja sredstva za uređaj za zračenje kako bi se onkološkim bolesnicima omogućila radioterapija u zadarskoj bolnici.
Više o predstavi, ali i o recentnim podacima o najučestalijim malignim bolestima, te urgentnoj potrebi uređaja za zračenje javnost je doznala na jučerašnjoj konferenciji za medije, održanoj u prostorijama Lige protiv raka Zadar.
Predsjednik Lige protiv raka Zadar i zadarski gradonačelnik Branko Dukić još jednom je istaknuo važnost kupovine linearnog akceleratora, te izrazio uvjerenje da će se taj veliki projekt ostvariti u skoroj budućnosti.


Broj oboljelih od raka u porastu
– Zgrada u kojoj će biti smještena i dnevna bolnica Odjela za onkologiju se radi, i kada bude gotova, u kupovinu uređaja za zračenje uključit će se svi oni koji mogu pridonijeti tom važnom projektu, poput Grada Zadra, Zadarske županije, zadarskih poduzetnika itd., kazao je dr. Branko Dukić i naglasio kako Zadar već ima respektabilan onkološki kadar koji je od nekad dva onkologa narastao na 6-7 stručnjaka u ovom području medicine.


»Zgrada u kojoj će biti smještena i dnevna bolnica Odjela za onkologiju se radi, i kada bude gotova, u kupovinu uređaja za zračenje uključit će se svi oni koji mogu pridonijeti tom važnom projektu.
Branko Dukić




Voditeljica Službe za socijalnu medicinu i javno zdravstvo Zavoda za javno zdravstvo Zadar dr. Ljilja Balorda, univ. mag. sanit. publ. spec. javnog zdravstva istaknula je kako je nažalost u posljednjih dvadeset godina broj oboljelih i umrlih od raka u kontinuiranom porastu, te je iznijela najsvježije podatke o najučestalijim malignim bolestima na zadarskom području.
Tako muškarci najčešće obolijevaju od raka prostate, slijedi rak debelog crijeva, a na trećem mjestu je rak pluća, dok je najveći broj umrlih kod ovog spola od raka pluća jer je riječ o raku vrlo visoke smrtnosti.
– Kod novooboljelih žena od karcinoma najčešće sijelo je rak dojke, na drugom mjestu rak debelog crijeva, a na trećem rak pluća, dok je i kod žena najveća smrtnost od raka pluća, kazala je dr. Balorda, ističući kako se broj umrlih od raka dojke ne povećava, štoviše bilježi se njegovo smanjenje, dijelom i zbog preventivnih pregleda, pa tako i onih u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke koji se provodi od 2006. godine.


Otkriven 391 karcinom dojke
– U tijeku je šesti ciklus, a odaziv je od 60 do 70 posto. Tijekom provođenja ovog programa na zadarskom području otkriven je 391 karcinom, što znači da se ovaj rak dijagnosticira u ranom stadiju bolesti, navela je dalje dr. Ljilja Balorda.
Znatno slabiji odaziv je na Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva, uveden 2008. godine, i iznosi između 18 i 25 posto, te je otkriveno 75 karcinoma.
Kad je riječ o trećem Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka vrata maternice, koji se provodi od 2012. godine, odaziv je 30 posto i otkriveno je 9 karcinoma.
Dr. Slavica Zubčić Krišto, spec. onkologije u Općoj bolnici Zadar, naglasila je također veliku potrebu za linearnim akceleratorom.
– Riječ je o važnom uređaju u onkologiji koji pomaže provoditi zračenje, vrstu liječenja indiciranu kod većine oboljelih od malignih bolesti. Radioterapija se rijetko provodi jednokratno i bolesnicima je najčešće potrebna tjednima i mjesecima zbog čega sada moraju putovati u druge gradove, ili čak jedno vrijeme u njima boraviti dok traje liječenje zračenjem, kazala je dr. Zubčić Krišto i otkrila da ima i onih koji zbog takvih tehničkih i financijskih problema čak odustaju od ovog važnog, pa i neizostavnog vida liječenja.
Za linearni akcelerator, kako je naveo dr. Dukić, zadarska Liga za sada je prikupila milijun i 675 tisuća kuna, te u svom vlasništvu ima i stan koji je Ligi oporučno ostavio bračni par Švelec, a koji je procijenjen na milijun i 100 tisuća kuna, te će ga Liga kada za to dođe vrijeme prodati u svrhu kupovine uređaja za zračenje.


Pola milijuna gledatelja pogledalo predstavu
Više o samoj predstavi »Sve o muškarcima«, autora Mira Gavrana, koju će Zadrani moći vidjeti kazala je članica Predsjedništva Lige Lada Šokota.
– Predstavu je do sada pogledalo pola milijuna gledatelja. Muški svijet u ovoj se priči razotkriva s puno humora i neočekivanih sukoba, a svaki od glumaca igra po nekoliko različitih uloga. U predstavi, koju režira Mladena Gavran, glume Tomislav Krstanović, Rade Radolović i Vedran Komerički, kazala je Lada Šokota pozivajući Zadrane da dođu na ovu urnebesnu komediju jer im je zagarantiran vrhunski kazališni doživljaj, a kupnjom karte moći će pripomoći ovom humanom cilju.
Cijena karte kao i do sada iznosi 50 kuna.


1.675.000 prikupila je Liga protiv raka za kupnju linearnog akceleratora, a u vlasništvu ima stan vrijedan 1,1 milijun koji će prodati


Navedimo još kako su sve dosadašnje predstave bile iznimno dobro posjećene, a do sada su u sklopu Ligine akcije »Smijeh kao lijek – smijehom protiv raka« izvedene sljedeće predstave: monodrama »Münchausen« s Vilimom Matulom, predstava Arijane Čulina »Za Europu spremni«, »Stilske vježbe« s Perom Kvrgićem i Lelom Margetić, »Postdiplomsko obrazovanje« Vilima Matule i Siniše Labrovića, »Ja tata« Tetra Exit, »Hotel Babilon« Teatra Gavran, »Dimnjačar« s Ljubomirom Kerekešom, te predstave »Ajme nama s njima«, »Jezične Varijacije« i prošle godine«Štefica Cvek u raljama života«, prema tekstu proslavljene hrvatske književnice Dubravke Ugrešić, a u izvedbi Teatra Binocular.


RAK DEBELOG CRIJEVA
​Znatno slabiji odaziv je na Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva, uveden 2008. godine, i iznosi između 18 i 25 posto, te je otkriveno 75 karcinoma