Nekić: Odluku o kandidaturi za predsjednika GO-a donio sam davno

Slika korisnika martinazd
Tko je kriv što je HDZ izgubio Zadar na nekoliko zadnjih izbornih utakmica?
Ali ću je priopćiti kada dođe vrijeme, kazao nam je čelnik zadarskog HDZ-a, ne želeći odgovoriti hoće li se još jednom kandidirati za prvog čovjeka zadarskog HDZ-a ili će se pak povući
Vedran SITNICA
Podrška birača u Zadarskoj županiji Kolindi Grabar-Kitarović nedovoljna za ukupnu pobjedu - HDZ

Nakon što je HDZ u Zadru izgubio kvartovske izbore, potom preferencijalno i europarlamentarne, a sada i predsjedničke izbore, u zraku ostaje visjeti pitanje eventualne odgovornosti predsjednika Gradskog odbora, Jose Nekića. Je li Nekić kriv što je vladajuća stranka u Zadru poražena na navedenim izborima, ili je to tek kritika dijela članstva koje pretendira na njegovo mjesto? Jesu li i za ovaj zadnji poraz krivi crni labudovi, Škorini birači ili »novi trendovi u pilitici«, kako je izjavio jedan HDZ-ovac u izbornoj noći? Ili zadarsko rukovodstvo ipak snosi dio odgovornosti za ove poraze, osobito kada je riječ o izborima za mjesne odbore?
Naime, ukoliko prihvatimo obrazloženje da je riječ o izborima za koje se prvenstveno provodi nacionalna kampanja, pitanje je što je s kvartovskim izborima. Na njima je HDZ izgubio glavni gradski kvart, Poluotok, i to od relativno nove političke opcije, Zadarskog bloka, koji čak nema ni stranačku infrastrukturu. Nasuprot njima HDZ već desetljećima u Zadru ima sve instrumente vlasti, snažnu stranačku infrastrukturu te višestruko veći broj članova od Zadarskog bloka. I opet su izgubili.
Iako nam je Nekić nakon predsjedničkih izbora, upitan jesu li ovi rezultati za njega alarm za parlamentarne izbore, odgovorio kako »ovo nije apsolutno nikakav alarm«, jasno je da HDZ-u predstoji određena rekapitulacija.

Tomašić dobila najviše glasova u Zadru

Pitanje je, naime, kako je moguće da je na europarlamentarnim izborima u svibnju prošle godine najviše preferencijalnih glasova u Zadru i županiji dobila predsjednica Hrvatske konzervativne stranke Ruža Tomašić, za čiju podružnicu u Zadru jedva da itko zna. Ne znaju birači djeluje li uopće ovdje ova stranka i tko je njen predsjednik jer ih u javnosti nikad nema. Svejedno, Tomašić je u Zadarskoj županiji dobila najviše preferencijalnih glasova, 3.130, a HDZ-ov kandidat Karlo Ressler 2.725.
Uslijedio je potom i treći gubitak Zadra na predsjedničkim izborima. Tko je kriv? Iako u ovim rezultatima navodno ne vide alarm za parlamentarne, HDZ-u ipak predstoji velik posao na motiviranju članstva i pokušaju povratka svega izgubljenog.

Uložili smo puno truda i vremena

Čelnika zadarskog HDZ-a, Josu Nekića, stoga smo pitali treba li netko snositi odgovornost za izborni poraz na predsjedničkim izborima u Zadru, a evo što nam je odgovorio:
- Bili smo razočarani jer smo u cijelu kampanju uložili puno truda i vremena, ali smo imali dvoje kandidata na desnici. Uvijek sam govorio da postoji jedna stara mudrost da kada se dvoje svađaju, treći koristi gužvu, a to se pokazalo i ovaj put, kaže Nekić.
Na pitanje pak hoće li se za dužnost šefa zadarskog HDZ-a kandidirati i na sljedećim unutarstranačkim izborima koji predstoje za par mjeseci, odgovara:
- Iskreno govoreći, odluku o kandidaturi za predsjednika Gradskog odbora donio sam davno, ali ću je priopćiti kada dođe vrijeme, znakovito najavljuje Nekić, ne želeći odgovoriti hoće li se još jednom kandidirati za prvog čovjeka zadarskog HDZ-a ili neće. Logično, s obzirom da u svemu tome najprije treba osluhnuti želju nadređenih.

RUŽA TOMAŠIĆ DOBILA VIŠE GLASOVA OD HDZ-OVOG RESSLERA

U svibnju prošle godine najviše preferencijalnih glasova u Zadru i županiji dobila predsjednica Hrvatske konzervativne stranke Ruža Tomašić, za čiju podružnicu u Zadru jedva da itko zna. Tomašić je dobila najviše preferencijalnih glasova, 3.130, a HDZ-ov kandidat Karlo Ressler 2.725.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1.5 (2 glasova)

Komentari

Slika korisnika mete
Joso Nekić kaže kako je(su) uložio(li) mnogo truda. U ovom slučaju trud Jose i komp. je obrnuto proporcionalan rezultatima. Čisti zakon fizike. R(rezultat)=1/Ut(uzaludni trud). Stoga, Joso i komp. trudite se što više.