Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

NOVA INICIJATIVA Turističke zajednice otoka zajedno na tržištu

07.01.2021. 10:07


Zadar region island adventure naziv je nove inicijative oko koje su se okupile sve turističke zajednice otoka zadarskog arhipelaga u želji da se bolje promoviraju na tržištu, ali i da postignu bolje rezultate na natječajima za EU projekte.
– Ovo je inicijativa 10 turističkih zajednica zadarskog arhipelaga, odnosno sedam jedinica lokalne samouprave i deset turističkih zajednica i to iz Sali, Kali, Preka, Kukljice, Tkona, Pašmana, Ugljana, Božave, Silbe i grada Zadra. Grad Zadar je potpisao za mjesta Brgulje, Ist, Mali Iž, Molat, Olib, Premudu, Ravu, Zapuntel i sva ostala mjesta koja su pod administracijom Grada Zadra, pojasnio nam je Jure Brižić, načelnik Općine Preko dodajući kako je temelj ove suradnje zakon kojega je donijelo Ministarstvo turizma, a koji omogućava da se turističke zajednice na nekom području mogu udružiti i to bilo projektno ili formalno.


Ušteda, prepoznatljivost i povlačenje više novca
– Mi smo se udružili projektno, a to znači da svaka turistička zajednica i dalje ima svoju nezavisnost te rade same za sebe, ali kad se radi o projektima za udružene turističke zajednice, onda istupamo zajedno, kao jedna turistička zajednica Zadar region island advanture. Ono što je najvažnije u ovom projektu su naši ciljevi koje želimo ostvariti među kojima je najvažniji ujednačen i održiv razvoj otoka i turizma na otocima cijeloga arhipelaga. Naime, do sada smo imali situaciju da je svaka turistička zajednica radila svoje brošure i pričala neku svoju priču, a praktički svi imamo jednu priču, iste probleme, ali i iste prednosti, iste proizvode i bilo nam je nezamislivo da smo na sajmove išli sami te smo bili neprepoznatljivi. Naime, kad turistu kažete da ste iz općine Preko ili Kali, to njemu ne znači ništa. Kad mu kažete da ste s otoka Ugljana, to već nešto znači, ali sada kad ćemo se predstaviti kao zadarska regija to će već imati težinu i smatram da će nam jako dobro doći za promociju, pojašnjava Brižić.
Inače, ovako ujedinjeni imaju skoro 30.000 stanovnika što im omogućava sudjelovanje u većim projektima.
Smatra da će na ovaj način moći stvoriti unificirani proizvod kojim će postati prepoznatljivi na globalnom tržištu.
– Budući da ćemo svi imati jedinstvenu brošuru ostvarit ćemo određene uštede, a predstavljanje će biti lakše i to je srž cijele priče, rekao na je Brižić dodavši kako imaju potporu županijske Turističke zajednice. Naime, kako pojašnjava, sada će biti lakše rasporediti novac s natječaja jer će se ovako objedinjeni moći javiti na jedan projekt koji će obuhvatiti više područja, te će moći povući mnogo veći novac. Do sada su svi općinski TZ-i dobivali po 20-ak tisuća kuna, a nastupajući zajedno s projektima, moći će povući i milijunske iznose.


Dobro znaju što je njihovim otocima najpotrebnije
– Što se tiče same organizacije i dogovaranja između ujedinjenih TZ-a za ovu godinu je odlučeno da će koordinator biti TZ Sali, a sljedeće godine to će biti netko drugi i tako redom. Na ovaj način smatram da će to izražaja doći sva kreativnost, znanje, sposobnosti direktora TZ-a te će moći pokazati što znaju jer će kreirati te projekte, a na nama je da ih podržimo, rekao je Brižić dodajući kako neki projekti već postoje, primjerice, »Od sidrišta do vidikovaca«, tijekom kojega će se urediti određeni vidikovci po otocima. Pojašnjava kako svi imaju neke projekte koje su odradili ili odrađuju koji će se na ovaj način nadograđivati u drugim mjestima.
Upitali smo ga smatra li da bi tijekom budućeg rada i suradnje mogli imati problema oko toga koje će općine i turističke zajednice povući koliko novca.
– Neće biti problema jer će svaka turistička zajednica imati mogućnost predložiti određeni projekt i morat će imati suglasnost ostalih. Osim toga, velik broj njih zajedno radi na projektu i svaki direktor turističke zajednice će navesti potrebe za svoje mjesto. Primjer, TZ Pašman ima potrebu izgradnje pet vidikovaca, a u Preku je ovo već napravljeno, ali Preko ima potrebu sanirati puteve, te će oni to…, tako da mislim da neće biti problema. Smatram da se iz različitih ideja može iskristalizirati ono najbolje. Naime, svi direktori uključenih turističkih zajednica su s otoka, žive na otoku i ostali su tamo te dobro znaju što je njihovim otocima najpotrebnije, naglasio je Brižić.