Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Datum maškarane povorke u rukama Hajduka

Autor: Velimir Brkić

06.02.2009. 23:00
Datum maškarane povorke u rukama Hajduka

Foto: Velimir BRKIĆ



Nogometni derbi između Hajduka i Dinama pada točno u nedjelju 22. veljače, upravo na dan održavanja tradicionalne maškarane povorke i večernjeg urnebesnog plesa pod maskama. A dobro se zna da je Sukošan “obojen” bijelom bojom Hajduka te se organizator pribojava da će mnogi žitelji otići na Poljud, ili ostati prikovani uz televizor


Veljača je! Vrijeme je maškara, po mnogima najluđe razdoblje u godini. Glavna sukošanska maškarana ludovanja “Munještina i smij 2009”, u organizaciji Turističke zajednice općine Sukošan, potrajat će pet dana, od petka 20. veljače do poklada, 24. veljače.
Određen je i protokol glavnih događanja. No, Organizacijski odbor je prvi put u dilemi hoće li centralna događanja organizirati u nedjelju ili možda u subotu pred poklade.
Naime, vječni nogometni derbi između Hajduka i Dinama pada točno u nedjelju prije poklada, 22. veljače, upravo na dan održavanja tradicionalne maškarane povorke kroz selo i večernjeg urnebesnog plesa pod maskama u Domu mladeži. A dobro se zna da je Sukošan “obojen” bijelom bojom splitskog Hajduka te se organizator pribojava da će mnogi žitelji otići na Poljud, ili ostati prikovani uz televizijski ekran u nedjeljnim večernjim satima.
– Organizacijskom odboru ovih dana predstoji sastanak s voditeljima maškaranih grupa, na kojem će se dogovoriti o svim detaljima vezanim za glavna maškarana zbivanja. Naravno i za možebitu dilemu hoće li se prvi put zbog viših razloga glavna maškarana zbivanja održati u subotu, a ne kako je već uobičajeno u nedjelju, rekla nam je Mirjana Veleslavić-Nadinić, predsjednica Organizacijskog odbora, dodajući kako još uvijek zaprimaju prijave maškaranih grupa i pojedinaca za sudjelovanje u maškaranoj povorci.
Maškarana povorka, bila u subotu ili nedjelju pred poklade, započet će u 14 sati kad će probiti barikade kod motela “Joso” i nezaustavljivo krenuti “jušto kroz selo” zastavljajući se tek na okrjepnim stanicama na Ruševcu, kod Venca, na Ravni, Bičićevima i kod Doma mladeži. U večernjim satima uz živu glazbu u Domu mladeži održat će se maškarani ples i odabir najljepših i najoriginalnijih maškaranih skupina i pojedinaca.
Ni atraktivne “Ružne maškare” u utorak 24. veljače neće u potpunosti zaobići TZO. Nakon što će maškare, luže ili zvončari s vrećom luga “lužati” mještane i posjetiti svako domaćinstvo navečer na trgu Gonja vrata za sva zlodjela i nedaće glavom u vatrenom ognju platit će sukošanski “did”. Pozivnica za sve nemaškarane mještane, žitelje sukošanskog okruženja i znatiželjnike svakako će biti čitanje jedinstvene optužnice za “dida” ili krnju, ulizice i krivca za sve sukošanske i ine nevolje. Naravno, sve u cilju kako bi i “Ružne maškare” napokon postale vrlo važan kotačić u mozaiku predsezonske turističke ponude Sukošana i Zadarske županije, pa i Hrvatske.
U petak 20. veljače u prijepodnevnim satima posebni program imat će djeca iz Dječjeg vrtića “Zlatna lučica” koja će u maškaranom mimohodu doći do Doma mladeži gdje će se upriličiti prigodni program “Male maškare Sukošan 2009”.