Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

HNS-ov vijećnik Nediljko Žunić prešao u HSLS

Autor: Nives Rogoznica

06.02.2009. 23:00
HNS-ov vijećnik Nediljko Žunić prešao u HSLS

Foto: Ana SURAĆ



Stanko Zrilić je na upit pregovara li s Željkom Predovanom i Damirom Mišlovom o ulasku u HSLS, odgovorio jednom riječju – tajna


Županijski vijećnik Nediljko Žunić prešao je iz HNS-a u HSLS. Zajedno s njim u HSLS u prešli i mr. Vlado Bolanča kojeg je potpredsjednik HSLS-a i predsjednik ŽO ove stranke Stanko Zrilić predstavio kao bivšeg predsjednika Interesnog odbora HNS-a za gospodarstvo, Marko Atelj, predstavljen kao bivši predsjednik mladeži HNS-a, te Marino Santini i Šime Dragičević.
Posljednja trojica ubrajala su se u stranačku mladež zadarskh “narodnjaka”, a s njima su u HSLS ušli i Vedran Mijolović i Jure Škara, za koje je kazano kako ranije nisu bili politički aktivni.
– Moramo ojačati politički centar. To smo govorili, i to ćemo ponavljati i raditi na tome dok god ne bude učinjeno. SDP ima čvrstu poziciju na lijevom spektru političke scene, HDZ na desnom. U centru je bila, i još je uvijek gužva, ali ovi će lokalni izbori to promijeniti. U političkim centru može biti jedna, maksimalno dvije stranke. Nije tajna da je nakon ujedinjenja HSLS-a s LS-om postojala ideja da se HSLS ujedini s HNS-om, ali to se zbog političkih i ljudskih taština nije dogodilo. To je šteta za politički centar i za političku scenu. Budući da se na takav način nismo mogli okrupniti, to činimo okupljajući ljude. Pozvani su svi koji žele politički raditi u HSLS-u, bez obzira jesu li do sada bili politički aktivni u drugoj stranci ili nisu. U politici nam nedostaje kvalitetnih, potentnih ljudi, ljudi koji imaju specijalistička zvanja kojima mogu doprinjeti politici i politika njima, kazao je Stanko Zrilić, navodeći kako su iz HNS-a u HSLS prešli deseci ljudi.
Zrilić, koji inače obnaša i dužnost predsjednika Županijske skupštine, podsjetio je i na svoje riječi od lipnja prošle godine kada je prilikom prijelaza članova zadarske HSU, također županijskih vijećnika, najavio nove transfere koji će broj vijećnika HSLS-a u Županijskoj skupštini povećati s tri na sedam ili devet.
– Uz ova tri, imamo dvojicu koji su prešli iz HSU i dvojicu koji su bili u HNS-u, to je sedam, a idemo probati i više, kazao je Zilić. U HSLS je iz HNS-a već ranije prešao Zvonimir Vučemilo.
Odgovarajući na upit o razlozima transfera iz HNS-a u HSLS, te na pitanje je li riječ o neslaganju s novim vodstvom HNS-a u Zadarskoj županiji i gradu Zadru, i Žunić i Bolanča su istaknuli kako su s Željkom Kurtovom i Vesnom Sabolić u dobrim odnosima. Žunić je kazao i kako je, kao dijete grada, očekivao veći angažman, to jest da bude na listi za Gradsko vijeće, a ne na onoj za Županijsku skupštinu. Također je kazao kako je dobio pozive od svih stranaka, izuzev SDP-a.
Stanko Zrilić je na upit pregovara li s bivšim HNS-ovcima Željkom Predovanom i Damirom Mišlovom o ulasku u HSLS, odgovorio jednom riječju – tajna.
Upitan znači li okupljanje sadašnjih vijećnika u stranku kako će oni biti kandidati HSLS-a na svibanjskim lokalnim izborima, dao je diplomatski odgovor navodeći kako Bolanču i Žunića poznaje dvadeset ili 25 godina, i kako HSLS, osim “prilike za rad i širokog srca”, nikom ništa ne nudi.
Zanimljivo je pripomenuti kako je Nediljko Žunić u Županijsku skupštinu ušao ne kao izravno izabrani vijećnik, već umjesto Damira Mišlova koji je osim na županijskoj, bio i na listi za zadarsko Gradsko vijeće u kojem je i prisegnuo kao vijećnik. HNS je, kako je Zadarski list već objavio, od Mišlova zatražio da preuzme svoj mandat od Žunića, a onaj u Gradskom vijeću vrati stranci, no Mišlov je, umjesto toga – napustio stranku.


 SABOLIĆ: ŽUNIĆ BRISAN JOŠ U LISTOPADU




– Nediljko Žunić je još u listopadu brisan iz HNS-a nakon što je na poziv predsjednika ŽO HNS-a Željka Kurtova rekao da se više ne osjeća članom, kazala je predsjednica Gradskog odbora HNS-a Vesna Sabolić.
Dodala je kako su iz članstva brisani i Marko Atelj i Marino Santini, dok je Šime Dragičević još prošle godine zatražio ispisnicu.
– Atelj i još neke osobe su brisani iz članstva nakon što je utvrđeno da su istodobno članovi HNS-a i HSLS-a, a po našem statutu se ne može biti član HNS-a i pripadati nekoj drugoj stranci, dodala je Sabolić, navodeći kako Atelj nikad nije bio predsjednik mladih u HNS-u, te kako Vlado Bolanča nije bio predsjednik Interesnog odbora GO HNS-a za gospodarstvo, jer je bivši odbor raspušten kada su raspisani unutarstranački izbori, a novi još nije ustrojen.