Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Najkompleksniji uređaj za pročišćavanje gradi se u Zadru

Autor: Marija Knežević

06.02.2009. 23:00
Najkompleksniji uređaj za pročišćavanje gradi se u Zadru

Foto: Vedran SITNICA



Ispuštanje nepročišćenih otpadnih voda predstavlja prepreku u razvoju turizma, a ovaj projekt pomoći će Hrvatskoj da se približi zahtjevima Europske unije


Sinoć su u Gradskoj vijećnici potpisani Ugovor o zajmu u iznosu od 60 milijuna eura, Ugovor o darovnici Zaklade Globalnog fonda za okoliš u iznosu od 6.400.000 američkih dolara, i Ugovor o projektu između Republike Hrvatske i Međunarodne banke za obnovu i razvitak, i to za “Projekt zaštite od onečišćenja voda u priobalnom području 2”, takozvani “Jadranski projekt”. U ime RH Ugovor o darovnici i Ugovor o zajmu su potpisali voditelj Ureda svjetske banke u Hrvatskoj Andras Horvaio i ministar financija Ivan Šuker , koji zbog obveza u Saboru nije mogao stići na popodnevno predstavljanje ugovora i projekata u Arsenalu, dok je Ugovor o projektu potpisao generalni direktor Hrvatskih voda, Jadranko Husarić.
– Ovo je ugovor od iznimnog značaja za Hrvatsku, bez njega nema govora o turizmu u budućnosti. Zajam smo ostvarili u vrijeme kada je teško doći do financijskih sredstava, i to s pet godina počeka. To je neprocjenjiva vrijednost i dio plana duge suradnje sa Svjetskom bankom, rekao je ministar Šuker.
Pročišćava se samo 16 posto voda
Ugovor o zajmu za prvi dio projekta potpisan je 2004. godine, također u Zadru. Njegova realizacija traje od 2005. godine i očekuje se da će biti gotova do kraja tekuće godine. U prvi dio projekta uključeno je 11 gradova i općina iz 7 jadranskih županija.
Tijekom druge faze Jadranskog projekta nastojat će se poboljšati usluga odvođenja otpadnih voda u 33 priobalna grada i općine u kojima trenutačno samo polovica stanovništva ima odgovarajući kanalizacijski sustav, a pročišćava se samo 16 posto otpadnih voda. Cres, Mali Lošinj, Poreč, Rab, Murter, Nin-Privlaka, Sukošan-Bibinje, Vodice, Hvar, Supetar i Brač bit će među lokacijama u kojima se očekuje skora realizacija projekta, dok se za Nacionalni park Mljet, Župu Dubrovačku, Primošten, Metković, Vela Luku, Crikvenicu, Rovinj, Pula sjever i Medulin ubrzano radi na pripremi projekata.
– U Zadru radimo dobar posao, koji je od iznimne važnosti za zaštitu voda. Radujem se privođenju prve faze kraju. Bit će to dobar polog za poboljšanje uvjeta življenja te pretpostavka za razvoj turizma – kazao je Petar Čobanković, ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva.
Prikupiti, transportirati, pročistiti
Međunarodna banka za obnovu i razvoj sufinancira unaprjeđenje sustava prikupljanja, transporta i pročišćavanja komunalnih otpadnih voda naselja duž jadranske obale i otoka, odnosno daje financijsku potporu realizaciji programa nazvanog “Projekt zaštite od onečišćenja voda na priobalnom području”. Ovaj Projekt realizira se na principu aktivnog sudjelovanja jedinica lokalne samouprave u suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva i Hrvatskim vodama.
Projekt se sastoji od 3 komponente: investicije u otpadne vode, institucionalno jačanje i upravljanje programom, te praćenje kakvoće morske vode.
Andras Horvaio uzrazio je zadovoljstvo činjenicom kako se ugovor ponovno potpisuje u Zadru.
– Najveći i najkompleksniji uređaj za pročišćavanje gradi se baš u Zadru i ja se nadam kako ću se već u travnju vratiti ovdje kako bih vam čestitao na njegovu otvorenju, kazao je Horvaio i dodao:
– Ispuštanje nepročišćenih otpadnih voda predstavlja prepreku u razvoju turizma, a ovaj projekt pomoći će Hrvatskoj da se približi zahtjevima Europske unije. Od njega će koristi imati veliki broj ljudi.
Potpisivanju ugovora nazočili su i ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta, zadarski gradonačelnik Živko Kolega, župan Zadarske županije Stipe Zrilić, te mnogi drugi.
 


 GRADNJA SUSTAVA U 11 GRADOVA




Do kraja 2009. godine, u prvoj fazi Jadranskog projekta bit će izgrađeni sustavi za prikupljanje, pročišćavanje i ispuštanje otpadnih voda u 11 priobalnih gradova, što uključuje više od 100 km sustava za odvodnju, 40 crpnih stanica i sedam postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda kojima će se koristiti 330.000 stanovnika. Broj ljudi koji će se moći priključiti na sustav za odvodnju na području koje pokriva projekt porast će s 38% na 65%, a postotak pročišćenih otpadnih voda porast će s 8% na 50%.
Druga faza započela je ovim ugovorom. U njoj se broj gradova i općina koje su uključene sa 11 popeo na 30. Ukupna vrijednost cijelog projekta iznosi 280 milijuna eura.