Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

“Obnavljali” zaštićene suhozide

Autor:

06.02.2009. 23:00
“Obnavljali” zaštićene suhozide


Suhozidna arhitektura je zaštićena u gotovo svim mediteranskim zemljama u čiji kulturni krug spada i Hrvatska. Uklanjanje ogradnog suhoziđa u Vrsima, koje su radile generacije njihovih predaka, moglo bi biti loš primjer drugima u mjestu i ostalim općinama, rekli su u zadarskom Konzervatorskom odjelu


Nedavno su mještani Vrsi imali dobrovoljnu akciju uređenja ogradnih zidova i puteva. Načelnica Općine Vrsi Sandra Vukić, javno je pohvalila akciju i rekla je kako je Općina uvijek spremna pomoći kod takvih radova pripremom i materijalom. Na prvu se čini kako je ovo stvarno akcija za pohvalu kojom se uređuju putevi, no pripremni radovi su bili uništavanje suhoziđa.
Suhozid kao međa, uz ostale građevine građene istom tehnikom, primjer je tradicijskog graditeljstva karakterističnog za kraško područje priobalja, otoka i Like.
Neke općine naše županije su već shvatile važnost očuvanja suhoziđa i vrijednost kulturnog krajolika, pa je tako mjesto Tkon donijelo odluku o njihovu očuvanju i spominje ga kao kulturno dobro od lokalnog značaja.
 Djelatnici Uprave za zaštitu kulturne baštine, Konzervatorskog odjela u Zadru, koje smo upitali o suhoziđu, rekli su nam kako se radi na inventarizaciji i sustavu mjera zaštite i očuvanja suhoziđa, suhozidnih podzida, kamenih putova, stočarskih poljskih nastambi, stambenih i gospodarskih građevina i građevina za opskrbu vodom. Suhozidna arhitektura je zaštićena u gotovo svim mediteranskim zemljama u čiji kulturni krug spada i Hrvatska. Uklanjanje ogradnog suhoziđa u Vrsima, koje su radile generacije njihovih predaka, moglo bi biti loš primjer drugima u mjestu i ostalim općinama, rekli su djelatnici Konzervatorskog odjela u Zadru, dodajući kako u Vrsima još uvijek ima mještana koji uredno održavaju svoje suhoziđe i cijene njihovu važnost. Voditeljica znanstvenog projekta HAZU “Kamen, suhozidna kamena arhitektura i pejzaž Jadrana” dr. Aleksandra Faber rekla je kako je vrednovanje suhoziđa uočeno od strane međunarodnih institucija i tijela južne Europe.
– Postavljene su mjere od strane EU koje će kad-tad ući i u Hrvatsku. Poštovanjem takvih propisa doprinosi se veličini Hrvatske u Europi, to govori da znamo prepoznati vrijednost kulturne baštine, istaknula je dr. Faber dodajući kako je suhozid svjedočanstvo načina gradnje od prapovijesti.
– Suhozid je najstariji oblik gradnje na Mediteranu jer prije nije bilo toliko drveta i gline, a kamen je bio jedini način da se ljudi obrane od zvijeri. To je i bit knjige koju pišem, kaže dr. Faber ističući kako je hrvatska suhozidna gradnja već vrednovana u međunarodnim poveljama zaštite suhoziđa. Postoje mnoge udruge koje se zalažu za očuvanje kulturne baštine, postoji čak i udruga koja nosi svoje ime po suhozidu, mnogi znanstvenici rade na očuvanju ovog tipa graditeljstva, no oni ne stvaraju zakone. Zakon još uvijek nije glasan, tako da ovakva “uređenja” ne mogu biti sankcionirana.