Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Uvode se letovi za Berlin, Edinburgh i Stockholm

Autor: Ivana Burica

06.02.2009. 23:00
Uvode se letovi za Berlin, Edinburgh i Stockholm

Foto: Vedran SITNICA



Danas ubiremo plodove jednog konstantnog višegodišnjeg rada. Očekujemo još dobrih vijesti, no dok ne završimo pregovore, ne mogu reći ništa više, rekla je direktorica Katica Pupić Bakrač koja za 2009. godinu u Zračnoj luci Zadar najavljuje promet od čak 240.000 putnika


Unatoč recesiji očekuje nas uzbudljiva sezona. Neka se turistički djelatnici odmore još koliko mogu i neka se pripreme na puno posla, ističe direktorica Zračne luke Zadar Katica Pupić Bakrač govoreći o očekivanom prometu i novim zračnim linijama u 2009. godini.
– Ryanair od 1. travnja uvodi još najmanje dvije nove linije – Edinburgh – Zadar te Stockholm – Zadar. U razdoblju do kraja listopada te će linije imati ukupno 120 rotacija, 60 svaka. Osim toga Ryanair u špici sezone, dakle, u srpnju i kolovozu, povećava broj letova na relaciji London – Zadar. Naime, u ovoj su kompaniji izuzetno zadovoljni frekventnošću linije London – Zadar koja je lani imala popunjenost od preko 95 posto. Ove godine Ryanair tako u srpnju i kolovozu uvodi još dvije tjedne linije pa će ukupno biti pet tjednih letova prema Londonu. Svakako, ostaje i u 2008. godini uvedena linija Dublin – Zadar, navodi Pupić Bakrač koja ističe da je Zračna luka Zadar s Ryanairom u pregovorima za još neke linije.
Sezona duga sedam mjeseci
– Očekujemo još dobrih vijesti, no dok ne završimo pregovore, ne mogu reći ništa više. No, ima i drugih novosti o kojima se već sada može govoriti. Germanwings uvodi liniju Zadar – Berlin i to umjesto linije Zadar – Dortmund koja prošle godine nije ostvarila očekivane rezultate. Ostaju letovi za Köln i Stuttgart, a razlika u odnosu na prošlu godinu je što se nedjeljni raspored prebacuje na subotu. Prvi Germanwingsovi letovi najavljeni su za 31. ožujka, a njemačka zračna kompanija će isto kao i Ryanair za Zadar letjeti do kraja listopada, informirala nas je direktorica Zračne luke Zadar.
Pupić Bakrač u 2009. godini najavljuje ukupno 50-postotno povećanje prometa. Kroz Zračnu luku Zadar lani je prošlo 158.000 putnika, što je bio rekord u četrdesetogodišnjem poslovanju zadarskog aerodroma, a ove se godine očekuje čak 240.000 putnika. Od tog broja samo Ryanairovih putnika bi moglo biti 82.000, dok bi Germanwingsovih putnika moglo biti 35.000, što je oko 2.000 više nego u 2008. godini.
 Promidžba na web stranicama
Ako tu brojku usporedimo s 2001. godinom kad je zabilježen promet od svega 29.367 putnika te ako se spomene da je 2007. godine promet u odnosu na 2006. godinu porastao za čak 83 posto, a 2008. u odnosu na 2007. godinu za 32 posto, evidentno je da zračni promet u Zadru zadnjih osam godina doživljava snažan razvoj.
– Danas ubiremo plodove jednog konstantnog i relativno dugotrajnog rada. Primjerice pregovore s Ryanairom započeli smo još 2001. i 2002. godine, a prvi letovi na relaciji Zadar – London ostvareni su tek 2007. godine. Uspješnosti naše zračne luke uvelike su doprinijeli i TZ Zadarske županije zajedno s turističkim zajednicama općina i gradova, Zadarska županija i Grad Zadar koji zajedno s hotelskim kućama i marinama sufinancira promidžbu na web stranicama zračnih kompanija. Ovakav način promidžbe se pokazao vrlo korisnim pa su ga počele kopirati i druge sredine, reći će Pupić Bakrač koja za kraj napominje da bi, ukoliko pregovori za dodadtne linije s Ryanairom budu uspješni, promet u Zračnoj luci Zadar 2009. godine čak mogao i premašiti planiranih 240.000 putnika.


 ZA AERODROMSKU INFRASTRUKTURU 17 MILIJUNA KUNA




I u 2009. godini se nastavlja s ulaganjima u aerodromsku infrastrukturu.
Kako nas je informirala direktorica Katica Pupić Bakrač u planu je proširenje skladišta za dodatnih 300 četvornih metara, zatim širenje parkirališta za automobile s novih 300 mjesta, proširenje staze za vožnju te dogradnja upravne zgrade.
Ukupna vrijednost planiranih zahvata iznosi oko 17 milijuna kuna.
– Prioritet su nam dogradnja skladišta i širenje parkirališta što mora biti gotovo do početka turističke sezone. Natječaj za dogradnju skladišta je upravo završen, a u pripremi je raspisivanje natječaja za parkiralište. Što se dogradnje upravne zgrade tiče, zasada je ishođena lokacijska dozvola te se radi na izradi izvedbenog projekta. No, taj dio radova može se izvoditi i tijekom sezone tako zapravo sve ide planiranim tijekom, navodi direktorica Pupić Bakrač.
Investicije će se u značajnom dijelu financirati sredstvima iz Državnog proračuna, s pozicije za civilni zračni promet.