Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Zamjenski dom za devet štićenika

Autor: Dragana Glavočić

06.02.2009. 23:00
Zamjenski dom za devet štićenika


Od malih nogu primjećivala sam da se razlikujem od ostalih vršnjaka i da se baš i ne možemo međusobno dobro razumjeti. Počela sam studirati, no nakon dvije godine sam odustala. Prije nego sam počela dolaziti u Boravak nisam imala prijatelja i bila sam usamljena. Danas je puno bolja situacija. Tu sam pronašla svoje prijatelje – moje supatnike i zadovoljna sam, kaže Romana


Skrbiti se o psihički bolesnoj odrasloj osobi za neke je blagoslov, a za neke prokletstvo. Da je upitati takvu osobu želi li da se o njoj brine njena obitelj ili, pak, specijalizirana ustanova, zasigurno bi se odlučila za život u svojoj obitelji. Kako bi se psihički bolesna osoba što duže mogla zadržati u svojoj obitelji, postoji mogućnost njihova dnevnog zbrinjavanja i to u Dnevnom boravaku za psihički bolesne osobe. Boravak je otvoren prije nešto više od dvije godine, a smješten je u središtu grada u zgradi bivšeg Prekršajnog suda. Otvoren je potporom Grada Zadra i Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi. Boravak je namijenjen potrebama dnevnog zbrinjavanja odraslih psihički bolesnih osoba koje žive u vlastitom domu, no radi zdravstvenog stanja nisu sposobni adekvatno se skrbiti o sebi. O radu Dnevnog boravka razgovarali smo s voditeljicom Vesnom Dujić.
Osamostaljivanje
– Kapacitet Dnevnog boravka je 27 mjesta, no za sada smo u mogućnosti primiti 14 osoba budući je kat zgrade dan na korištenje Centru za socijalnu skrb Zadar. Otkad smo otvorili naša vrata, kroz Boravak je prošlo devet štićenika. Način rada i kako se osoblje odnosi prema njima usmjereno je prema socijalizaciji psihički oboljelih osoba. Osim toga, potičemo ih da se brinu o sebi ovisno o njihovim zdravstvenim mogućnostima, pojasnila je Dujić.
Koliko god je Dnevni boravak obiteljima olakšao njihovu svakodnevicu, toliko mnoge obitelji koje skrbe o psihički bolesnoj osobi ne žele svog člana ostaviti na nekoliko sati u Dnevnom boravku bojeći se društvene stigmatizacije. O korisnicima skrbe socijalni radnik – radni terapeut, medicinska sestra i njegovateljica od ponedjeljka do petka u vremenu od 7 do 16 sati. Korisnicima su osigurana dva obroka dnevno, doručak i ručak, a vodi se briga o redovitom uzimanju propisane terapije. Ukoliko se primijete promjene na ponašanju štićenika kontaktira se psihijatar.
– Kako bismo štićenike motivirali i pokrenuli ih na svakodnevnu aktivnost sami seviraju ručak i u prilici su oprati i ispeglati svoju odjeću. Također, potiče se štićenike na obavljanje jednostavnih poslova kao što su usisavanje i čišćenje zajedničkih prostorija i slično s ciljem njihova osamostaljivanja. Naši štićenici, zbog svoje dijagnoze, ne mogu biti dugo usredotočeni na posao koji obavljaju tako da smo njihovim mogućnostima prilagodili igre koje se svode na izradu predmeta od glinamola ili izradu čestitki, kazala je Dujić.
Dnevni boravak 1.000 kuna
Štićenici u boravku mogu zadovoljiti potrebe za druženjem, socijalnim kontaktom i raznim radno-okupacionim sadržajima kroz igranja raznih društvenih igara, čitanja dnevnog tiska, odlaženja na organizirane izlete, izložbe i šetnje gradom. Svakodnevno pružaju im se usluge socijalnog radnika u obliku savjetodavnog, grupnog i individualnog rada te pomoć i podrška u rješavanju osobnih i obiteljskih poteškoća.
Četrdesetogodišnja Romana, bivša studentica povijesti umjetnosti i socijologije, inače oboljela od opsesivno-kompulzivnog poremećaja svakodnevno dolazi u Boravak gdje se, kako ističe, osjeća kao kod kuće.
– Od malih nogu primjećivala sam da se razlikujem od ostalih vršnjaka i da se baš i ne možemo međusobno dobro razumjeti. Počela sam studirati, no nakon dvije godine sam odustala. Prije nego sam počela dolaziti u Boravak nisam imala prijatelja i bila sam usamljena. Danas je puno bolja situacija. Tu sam pronašla svoje prijatelje – moje supatnike i zadovoljna sam. Osobito me raduje osoblje s kojim se odlično slažem, kazala je Romana.
Smještaj u Dnevnom boravku realizira se putem Centra za socijalnu skrb gdje se i podnosi zahtjev, a na preporuku psihijatra i tada Centar pokreće postupak smještaja. Da bi osoba mogla biti smještena u Dnevni boravak, važno je da postoji i njegova volja i suglasnost. Cijena smještaja za dnevni boravak je 1.000 kuna (preko 8 sati), odnosno za poludnevni boravak 500 kuna (do 8 sati dnevno).
Na istoj lokaciji djeluje i služba za pružanje pomoći njege u kući svim osobama koje zbog tjelesnog ili mentalnog oštećenja, odnosno radi trajnih promjena u zdravstvenom stanju ili starosti trebaju pomoć druge osobe u organiziranju prehrane, obavljanju nekih kućanskih poslova, pomaganju oko održavanja osobne higijene te zadovoljavanju drugih svakodnevnih potreba koje nisu sposobni sami zadovoljiti. U službi je zaposleno osam njegovateljica i vozač.
Bez obzira koliko brige i skrbi za psihički bolesne odrasle osobe pokazuju djelatnici specijaliziranih ustanova, nitko i ništa ne može nadoknaditi ljubav i toplinu koju pruža obiteljski dom. Nekad davno u domovima u gradu i na selu živjelo je po nekoliko različitih
generacija, od najmlađih do najstarijih bez obzira na psihofizičko zdravlje. Danas su očevi, majke, braća i sestre dani “tuđim” rukama koje ih hrane i presvlače, pod izlikom da su danas teška vremena i svi moraju raditi te tako nemaju vremena skrbiti se o njima. No, upravo “marginalizirani” članovi obitelji željni su ljubavi svoje obitelji.