Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zapadnom dijelu Pakoštana kvalitetna vodoopskrba

Autor: Velimir Brkić

06.02.2009. 23:00
Zapadnom dijelu Pakoštana kvalitetna vodoopskrba

Foto: Velimir BRKIĆ



Uskoro ćemo se opet vratiti u Općinu Pakoštane gdje ćemo potpisati ugovor o sufinanciranju izgradnje vodovodnog sustava do otoka Vrgade, najavio je Čobanković


Ministar Petar Čobanković jučerašnji boravak na zadarskom području iskoristio je za potpisivanje još jednog vrijednog ugovora između Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva i u ovom slučaju Općine Pakoštane o zajedničkom financiranju izvođenja radova potprojekta “Vodoopskrba visoke zone Pakoštana”. Ukupna vrijednost potprojekta, koji je predviđen u sklopu programa “Integrirani razvoj lokalne zajednice- EIB II” iznosi 2.9 milijuna kuna s PDV-om, od čega ministarstvo pokriva 80 posto, a ostalih 20 posto Općina Pakoštane. Nakon potpisa ugovora slijedi objavljivanje javnog natječaja za izvođača radova.
Kako je Pakoštane smješteno na lokaciji sa znatnim razlikama u nadmorskoj visini, tijekom glavne turističke sezone domaćinstva na Krču, na tzv. Visokoj zoni, nemaju adekvatnu opskrbu vode iz vodovodnih slavina. Istočni dio sanacije vodoopskrbe Pakoštana financirali smo vlastitim sredstvima iz općinskog proračuna. Rješenjem tog gorećeg vodoopskrbnog problema zapadni dio Pakoštana zaboravit će na dosadašnju noćnu moru vezanu uz neredovitu i neadekvatnu vodoopskrbu, poručio je Milivoj Kurtov, načelnik Općine Pakoštane dodajući kako je rok izgradnje do kraja ove godine.
Dužina novog cjevovoda sa vodovodnim cijevima kvalitetnih profila iznosi 3.800 metara te će se u potpunosti zamijeniti postojeće azbestno-cementne cijevi, štetne za ljudsko zdravlje.
– Stari dio zapadnog dijela Pakoštana, uokolo igrališta NK Pakoštane, izgradio se tijekom 70-ih godina prošlog stoljeća. Nakon Domovinskog rata građevinsko zemljište za stambenu izgradnju ustupljeno je, odnosno prodano braniteljima i obiteljima poginulih branitelja. Danas je tu izgrađeno ili je u izgradnji oko 400 stambenih jedinica, rekao je Kurtov.
Čobankovićevo ministarstvo, prije dio ministarstva Božidara Kalmete, u Pakoštane je posljednjih godina uložilo oko 17 milijuna kuna. Preko 13 milijuna kuna uloženo je u izgradnju sportske dvorane pri mjesnoj osnovnoj školi u Pakoštanima, dok je 3,5 milijuna kuna uloženo za izgradnju nove škole na otoku Vrgada.
– Uskoro ćemo se opet vratiti u Općinu Pakoštane gdje ćemo potpisati ugovor o sufinanciranju izgradnje vodovodnog sustava do otoka Vrgade u vrijednosti od 9 milijuna kuna. Zajedno s ministarstvom Božidara Kalmete u ravnomjernom iznosu osigurat ćemo 8 milijuna kuna, dok će preostalih milijun kuna financirati općina i Zadarska županija, najavio je ministar Čobanković konačnu realizaciju projekta od iznimne važnosti za razvoj otoka.
A kako 240 žitelja najjužnijeg otoka naše županije, otoka Vrgade, koristi vodu iz privatnih cisterni, nadopunom iz mjesne cisterne ili s vodonosca projekt podmorskog cjevovoda kojim će stići voda s kopna u potpunosti će promijeniti uvjete života na otoku. To će omogućiti izgradnja oko 1.000 metara kopnenog i 3.800 metara podvodnog cjevovoda.
Pored zadarskog župana Stipe Zrilića potpisivanju ugovora nazočili su i suradnici ministra Čobankovića i načelnika Kurtova te direktorica TZO Pakoštane Danijela Vulin.


 ŠKOLA NA VRGADI




Izgradnja nove školske zgrade na Vrgadi je završena. Čeka se još samo uporabna dozvola, obznanio je Kurtov radosnu vijest za 15-ak vrgadinskih učenika i njihovih roditelja.
Gradnju osnovne škole “Blaž Jurišić” na Vrgadi financiralo je tadašnje Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka iz Programa CEB 5. Škola površine 240 četvornih metara ima dva kata, dvije su učionice u prizemlju zgrade, a dva stana za učitelje na katu. U novoj će školi, osim učionica i stanova za učitelje, biti i knjižnica, kabinet za učitelje, kuhinja i, dakako, sanitarni čvor. Radove je izvodila karlovačka tvrtka Centrogradnja. Cijela je školska zgrada stara više od 100 godina, a postojala je i mogućnost urušavanja krova.
Osnovna škola na Vrgadi pripada matičnoj školi u Pakoštanima koja je još prije šest godina pokrenula inicijativu za gradnjom nove škole.