Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Žedna Baštica dobiva vodu

Autor: Velimir Brkić

06.02.2009. 23:00
Žedna Baštica dobiva vodu

Foto: Velimir BRKIĆ



Riječ je o sustavu kojim će se voda iz akumulacijskog jezera Vlačine dovesti do vlasnika 19 zasad poznatih korisnika i obrađivača poljoprivrednih površina


Ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković jučer je na poljoprivrednom dobru Baštica kod istoimenog akumulacijskog jezera u zadarskom zaleđu otvorio radove na prvoj fazi izgradnje sustava navodnjavanja poljoprivrednog područja na površini od 350 hektara, u vrijednosti 18,2 milijuna kuna. Od navedenog iznosa 80 posto osigurava Republika Hrvatska, te ostalih 20 posto Zadarska županija, jedinice lokalne samouprave na čijem području se nalaze navedene poljoprivredne površine i krajnji korisnici.
U drugoj fazi bit će izgrađen sustav navodnjavanja na još 340 hektara poljoprivrednih površina, 250 hektara višnje maraske na predjelu Suhovara i 90 hektara poljoprivrednih površina u Smilčiću. Realizacijom ovog programa na svaku poljoprivrednu površinu na Baštici bit će dovedena voda.
Riječ je o sustavu kojim će se voda iz akumulacijskog jezera Vlačine dovesti do vlasnika 19 zasad poznatih korisnika i obrađivača poljoprivrednih površina. Šiime Žuža i Ante Ivković vlasnici su po 50 hektara, Darijo Buljat 12 hektara, dok su ostali zakupoprimci Baštice, nekada uzornog voćarskog objekta Poljoprivrednog kombinata Zadar, koji je tijekom Domovinskog rata u potpunosti uništena. Nasadi breskvi i stolnog grožđa su propali, veliki dio površina bio je miniran te su uništeni sustav za navodnjavanje, sortirnica i hladnjača.
– Ovo zaista nije jednostavan posao, kao što neki misle, nego vrlo složen koji traje od 2005., od sanacije akumulacije i izrade dokumentacije, do ovog početka obnove sustava, rekao je Čobanković dodajući kako je od ukupne dužine kanalske mreže u Zadarskoj županiji od 124 kilometara do kraja protekle godine u funkcionalno stanje dovedeno čak 91 kilometar ili 74 posto, dok je u ovoj godini za čišćenje preostalog dijela kanalske mreže osigurano 2,5 milijuna kuna.
Nakon Domovinskog rata dio poljoprivrednih površina u vlasništvu države prodan je, a ostali je dan u dugogodišnji zakup. Devetnaest vlasnika i zakupoprimaca poljoprivrednog zemljišta na Baštici krenulo je s podizanjem novih višegodišnjih nasada i vinove loze. S više od 150 hektara poljoprivrednih površina Baštice tržištu se isporučuju breskve, nektarine, jabuke i stolno grožđe. Na ostalim poljoprivrednim površinama podignuti su višegodišnji voćni nasadi i vinogradi ili se obavljaju posljednje pripreme za njihovo podizanje. Prema ugovoru o najmu zakupoprimci su dužni u razdoblju od tri godine od stupanja u zakup podignuti višegodišnje nasade prema gospodarskom programu koji je sastavni dio ugovora.
Usprkos izuzetno jakim udarima juga ministar Čobankoviću nije skrivao zadovoljstvo početkom radova te je biranim riječima pohvalio Zadarsku županiju što je prva u Hrvatskoj izradila županijski program navodnjavanja. Nazočnima su se obratili zadarski župan Stipe Zrilić i generalni direktor Hrvatskih voda Jadranko Husarić. Uime izvođača radova tvrtke Vodoinstalacija nazočio je direktor Ivan Jurjević. Svojom nazočnošću svečanost početka radova uveličao je i Ante Uglešić, rektor Sveučilišta u Zadru, koje je na Baštici za potrebe sveučilišnog odjela koncesionar na 20 hektara. Uz predstavnike državnih tijela i lokalne samouprave potpisivanu su nazočili vlasnici i zakupoprimci poljoprivrednog zemljišta na Baštici.


 ZA NAVODNJAVANJE 400 MILIJUNA EURA




Prema Čobankovićevim riječima iz godine u godine u Hrvatskoj se povećavaju navodnjavane poljoprivredne površine. Godine 2004. imali smo manje od 7.000 hektara takvih površina, danas ih imamo 16.000. Plan do 2010. godine je 35.000, a do 2020. čak 60.000 hektara navodnjavanih površina.
Nacionalni projekt navodnjavanja – NAPNAV, čiji je predsjednik premijer Ivo Sanader a dopredsjednik ministar Petar Čobanković, provodi se u tri faze, a prva je faza izrada županijskih planova navodnjavanja. Na temelju NAPNAVA-a određena su i četiri nacionalna pilot projekta, a to su izgradnja višenamjenskog kanala Sava-Dunav, sustav navodnjavanja Opatovac u Vukovarsko-srijemskoj županiji, sustav navodnjavanja Kaštel-Trogir-Siget na području Splitsko-dalmatinske županije te sustav navodnjavanja donje Neretve u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.


 PLAN ZA ŠEST MJESECI


Programom sanacije sustava navodnjavanja Baštice predviđena je rekonstrukcija vodozahvata, rekonstrukciju crpne stanice Vlačine, glavni cjevovodi sustava navodnjavanja Baštica, priključni cjevovodi i priključna okna, dovod električne energije do crpne stanice Kašić, automatiziranje sustava i daljinsku kontrolu. Rok izgradnje je šest mjeseci. Sukladno javnom natječaju radove izvodi zadarska tvrtka Vodoinstalacija, a voditelj poslova su Hrvatske vode.
Financijska sredstva za izradu idejnog i glavnog projekta sanacije SN Baštica u vrijednosti od 2,2 milijuna kuna ravnomjerno su osigurali Ministarstvo i Zadarska županija.


 JEDANAEST SUSTAVA NAVODNJAVANJA


Na zadarskom području bit će 11 sustava navodnjavanja na ukupnoj površini od čak 4.230 hektara – Baštica 690, Škabrnja 300, Kulsko-korlatsko polje 620, Bokanjac-Rašinovac 470, Lišansko polje 400, na otoku Pagu Povljana 300 i Kolan 350, Vransko polje u Sv. Filip i Jakovu 400 te Polača na površini od 200 hektara – što će biti veliki poticaj razvoju poljoprivredne djelatnosti. U prethodnom razdoblju izvršena je sanacija i rekonstrukcija 500 hektara na poljoprivrednom dobru Vrana d.o.o.