Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Euharistijskim slavljem Zadrani proslavili Dan života

06.02.2011. 23:00
Euharistijskim  slavljem  Zadrani proslavili  Dan života


U travnju ili svibnju u Vrani će se s našim nadbiskupom održati Susret svih obitelji naše nadbiskupije, zapravo naša generalna proba za Susret hrvatske katoličke obitelji u Zagrebu gdje će nam se pridružiti i naš Sveti Otac Benedikt XVI – don Emil Bilaver, pročelnik Obiteljskog pastorala u Zadarskoj nadbiskupiji


Misno slavlje u  povodu Dana života jučer je u  crkvi Bezgrešnog začeća  BDM u Zadru na Puntamici  predvodio don Emil Bilaver,  pročelnik obiteljskog pastorala u Zadarskoj nadbiskupiji.  Na svetoj misi su se uz brojne  župljane okupili roditelji i  njihova djeca. Don Emil je  tijekom propovijedi predstavio poruke krčkog biskupa  mons. Valtera Župana, predsjednika Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za obitelj, koji tradicionalno svake  godine na Dan života uputi  Crkvi u Hrvatskoj prigodne  misli i poticaje. Župnik Puntamike je najavio i proslavu  Svjetskog dana braka u nedjelju 13. veljače, kada će sveta  misa u župnoj crkvi na Puntamici započeti u 18 sati uz  obnovu bračnih zavjeta te molitvu za supružnike i njihovu  djecu. To je dan koji je uveo  blagopokojni papa Ivan Pavao  II. u povodu blagdana Svetog  Valentina. Kako je prenio don  Emil, kroz ovaj tjedan se u  župama zadarske Crkve  održavaju razne kateheze o  sakramentalnosti braka.       
 – Dan života je dan kada  želimo tražiti od Boga da živimo u životu, a ne u smrti,  uvodne su riječi predvoditelja  euharistije koji je u propovijedi posebno govorio o svemu onome što će se činiti na  području života, braka i obitelji u sklopu priprema za  susret s papom Benediktom  XVI. u Hrvatskoj.
– U ovoj Godini obitelji  pripremamo se za dolazak pape Benedikta XVI. na naš  Nacionalni obiteljski dan koji  će se održati u lipnju u Zagrebu. Mi u Zadarskoj nadbiskupiji već smo se počeli  pripremati za taj veliki dan za  našu hrvatsku Crkvu i naše  obitelji. Već smo započeli s  katehezama po župama, a u  travnju ili svibnju u Vrani će  se s našim nadbiskupom  održati Susret svih obitelji  naše nadbiskupije, zapravo  naša generalna proba za Susret hrvatske katoličke obitelji  u Zagrebu gdje će nam se  pridružiti i naš Sveti Otac  Benedikt XVI. U svome odgovoru na naš poziv Papa je  kao glavni povod dolaska k  nama naveo proslavu Nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji koji se prvi  put organizira u našoj domovinskoj Crkvi, kao i molitvu na grobu blaženog Alojzija Stepinca, kazao je don  Emil. On je poručio da se  Crkva osjeća odgovornom za  očuvanje obitelji i to je dio  poslanja koje je Krist njoj  povjerio. To se poslanje, dodaje propovjednik, očituje u  radu na očuvanju braka i obitelji kao temeljne jezgre, jer to  je ujedno temelj društva s  ljudskim licem, rekao je don  Emil predstavivši na kraju  propovijedi molitvu koju su  ususret dolasku Svetog Oca u  Hrvatsku napisali naši biskupi.
 Nakon euharistijskog slavlja održano je klanjanje pred  Presvetim Oltarskim Sakramentom, s meditacijama u kojima je bilo riječi o majčinstvu  Djevice Marije te duhovnom  materinstvu Crkve.
– Djevica Marija i Majka  primila je ‘Život’ uime svih nas  i na korist sviju, ona ima  najuže osobne veze s  Evanđeljem života. Pristanak  Marije kod Navještenja i njezino majčinstvo nalaze se na  izvoru same tajne života kojega je Krist došao darovati  ljudima. Svojim primanjem i  svojom pažljivom brigom za  život, Riječ tijelom postade,  život je čovjekov istrgnut iz  osude konačne vječne smrti.  Zbog toga je Marija ‘majka  svih onih koji se preporađaju  za život, baš kao i Crkva kojoj  je ona uzor…’ Duhovno materinstvo Crkve ne ostvaruje  se – i toga je Crkva svjesna –  osim u mukama i ‘porođajnim  bolima’, to jest u trajnoj napetosti s moćima zla… Poput  Crkve, i Marija je morala živjeti materinstvo u znaku patnje, u meditaciji je poručio  župnik Puntamike uz molitvu  za poštovanje prema svakom  još nerođenom ljudskom životu, sposobnost da u plodu  majčine utrobe opazimo divno Božje djelo i otvorenost  srca za velikodušno prihvaćanje svakog djeteta koje  započinje živjeti. Molilo se i  za blagoslov obitelji te sjedinjenost supružnika kako bi  njihova ljubav bila plodna.  Molilo se, također da zakonodavna tijela budu praćena  svjetlom Duha Svetoga, “kako  bi narodi i nacije priznali i  poštovali svetost života i svakog ljudskog života.” Istaknuta je važnost Božje stvarateljske ljubavi darovane  upraviteljima i gospodarstvenicima, kojom su pozvani pronaći i promicati primjerene  uvjete, da bi se mlade obitelji  mogle radosno otvoriti  rađanju nove djece. Izdvaja se  i potreba velikodušnosti i skrbi za siročad ili napuštenu  djecu, kako bi mogla osjetiti  toplinu ljubavi i utjehu božanskog Srca. Kako stoji u riječima meditacije, po uzoru  na Djevicu Mariju, pozvani  smo ljubiti život i služiti mu,  živeći uvijek u zajedništvu s  Bogom.