Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Jubilarna Smotra bit će praznik za uši i oči

06.02.2011. 23:00
Jubilarna Smotra bit će praznik za uši i oči


Planiramo dostojno obilježiti manifestaciju te dovesti u goste brojne KUD-ove iz cijele Hrvatske, ali i drugih zemalja. U planu nam je ugostiti ukupno 15 društava i kulturnih udruga s otoka, ali i iz kontinentalnog dijela zemlje te inozemstva, kazao je Ante Čiklić


Nakon kratkog zimskog predaha  KUD Bokolje iz Dobropoljane na Pašmanu ponovno  intenzivira svoje aktivnosti.
Kako doznajemo od predsjednika KUD-a Ante  Čiklića, ovih se dana započelo s pripremama za nastupe, gostovanja, ali i za domaćinstvo jedne od najvećih  folklornih manifestacija na  ovim prostorima – “Smotre  otočnog folklora”, koja će ove  godine doživjeti svoje jubilarno deseto izdanje.
– Planiramo dostojno obilježiti manifestaciju te dovesti  u goste brojne KUD-ove iz  cijele Hrvatske, ali i drugih  zemalja. U planu nam je  ugostiti ukupno 15 društava i  kulturnih udruga s otoka, ali i  iz kontinentalnog dijela zemlje te iz inozemstva. Već  smo u dogovorima te su svi  koje smo kontaktirali iskazali  zanimanje za Smotru te vjerujemo da sudionika, raskošnih narodnih nošnji te  prekrasnih tradicionalnih  napjeva ni ove godine neće  nedostajati. Želja nam je da  ova jubilarna smotra bude  prava smotra revijalnog tipa,  odnosno da nema žirija ni  ocjenjivanja, već da sve bude  “gušt” za oči i uši. Doživljaj za  domaće ljude, sudionike smotre, ali i turiste kojih je kod  nas, u vrijeme održavanja  smotre zaista velik broj. Smotra će se, naime, održati 9.  srpnja. Što se ostalih aktivnosti u KUD-u tiče, radimo na usavršavanju naših  starih napjeva i folklornih  plesnih koraka. Naime, i ove  nam godine predstoje gostovanja, a za sada smo sigurni  da će to biti nastup na Đakovačkim vezovima te u Lipovljanima, kao i jedno gostovanje u Slovačkoj, kazao je  Čiklić.
KUD Bokolje trenutačno  broji 40-ak članova okupljenih u dvije skupine – folklornoj i pjevačkoj. Uz redovite nastupe za prigodne  datume tijekom čitave godine, društvo redovito daje  svoj doprinos obilježavanju  akcije Maslenica.
– Naše daljnje nastojanje je  da okupimo što više mladih,  ali, nažalost, nedostatna financijska sredstva su kao i  uvijek ograničavajući faktor.  Jedini koji imaju razumijevanje za naš rad i koji pomažu  su načelnik i djelatnici  Općine Pašman na čemu im i  ovom prilikom zahvaljujemo.  Jer bez njihove pomoći teško  da bismo mogli raditi i ovoliko koliko sada radimo. No i  unatoč tome pokušavamo  proširiti kulturno djelovanje  pa smo tako inicirali i osnivanje pjevačkog zbora koji  je započeo s radom, a priprema se i za prvi nastup u  Slovačkoj. Zbor vodi naš poznati glazbenik prof. Jordanko  Miloš te se uvježbava dvoglasno i troglasno pjevanje, a  na repertoaru su obrađene  starogradske, dalmatinske te  domoljubne pjesme. Osnivanjem zbora želimo zainteresirati još više mladih da se  uključe i doprinesu tradicijskom očuvanju narodne  baštine, zaključio je Čiklić.