Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Ninčević: Nisam zadovoljan, očekivali smo najmanje polufinale

06.02.2011. 23:00
Ninčević: Nisam zadovoljan, očekivali  smo najmanje polufinale


Imali smo jako dobre obje skupine, rezultati u skupini su nam također išli na ruku, ali ključ svega je bilo to što nismo pobijedili Srbiju. Iako Srbija ima dobru reprezentaciju, računali smo na pobjedu protiv njih – kaže Ninčević


Očekivao je puno,  ali na kraju se dogodilo peto  mjesto. Iako je Hrvatska s tom  pozicijom osigurala kvalifikacije za Olimpijske igre u Londonu sljedeće godine, Ivan  Ninčević jedan je od onih koji  će reći da Hrvatska na Svjetsko  prvenstvo u Švedsku nije išla  po peto mjesto.
– Petim mjestom nisam zadovoljan, svi smo očekivali barem polufinale – naglašava  Ninčević koji je s Hrvatskom  nakon Svjetskog prvenstva kojem smo bili domaćini 2009.  prvi put nastupio na jednom  velikom natjecanju.
Prošlo je deset dana od kada  se Hrvatska vratila kući, ali  dojmovi sa SP-a još se prepričavaju u javnosti.
– Ne možemo pobjeći od  toga da su kod kuće od nas  očekivali medalju, mnogi su  smatrali i da se s Francuskom  trebamo boriti za zlato. S obzirom na to da se to nije dogodilo, razumljivo je određeno  nezadovoljstvo. Nakon svega  mogu reći samo da je sve to  bila velika šteta.
Šteta koja se mogla izbjeći.
– Danas se čini da je tako, ali  u praksi nismo bili pravi na  ključnim utakmicama. Imali  smo jako dobre obje skupine,  rezultati u skupini su nam također išli na ruku, ali ključ  svega je bilo to što nismo pobijedili Srbiju. Iako Srbija ima  dobru reprezentaciju, računali  smo na pobjedu protiv njih.  Ipak, pokazalo se da u takvim  utakmicama igraju emocije i  mnogi drugi čimbenici. Srbi su  na kraju utakmice bili presretni bodom, a smo taj remi  shvatili kao poraz. Očito smo  se malo preračunali jer o Srbiji  smo razmišljali samo u kontekstu osvajanja dva boda.
Švedska se nudila
No prilika za povratak je  bilo. Najprije Danska, potom  Švedska. Ipak, u prve tri jake  Hrvatska je osvojila samo jedan bod.
– Danska nas je zasluženo  pobijedila. Bili su bolji i nisu  nam dali nikakvu šansu. Švedska je nešto sasvim drugo. Ta  reprezentacija možda i nema  kvalitetu za polufinale, ali su  odlično iskoristili našu vrlo  lošu igru u međusobnoj utakmici. Nismo imali ni sreće s  vratarima, s tri obrane, kao što  je to bio slučaj protiv Švedske,  teško smo mogli dobiti utakmicu. Šveđani su nam se nudili  cijelu utakmicu, ali jednostavno nismo mogli okrenuti stvari  na terenu u našu korist.
U Hrvatskoj se nakon poraza od Švedske pojavio strah  od potpunog sloma. Poraz od  Poljske odveo bi Hrvatsku daleko od kvalifikacija za London.
– Ta utakmica, pristup i pobjeda protiv Poljske su najbolja  stvar koja nam se u Švedskoj  dogodila. Zna se kakav je mentalitet kod nas, sve je ili crno ili  bijelo i nije se jednom dogodilo  da kad nekoj našoj reprezentaciji ne krene dobro, na kraju  se ne ostvari ni minimalni cilj.  To nismo smjeli dopustiti i zato  smo protiv Poljske igrali kao da  je finale Svjetskog prvenstva.  Željeli smo peto mjesto koje je  na neki način iskupljenje za  ono što smo ranije propustili.  Teško je i pomisliti što bi se  dogodilo da nismo izborili kvalifikacije za London. To bi tek  bio potpuni krah. Spasili smo  što smo spasiti mogli i protiv  Poljske i Islanda odigrali dosta  dobro.
Početak turnira, posebno  loša prva poluvremena protiv  Rumunjske i Alžira poslali su  upozorenje. Je li se ono ozbiljno shvatilo?
– Rumunjska, Alžir, a pogotovo Australija nisu reprezentacije u našem rangu i zato  se nakon utakmica s njima nije  moglo mnogo toga zaključiti.  U drugom poluvremenu bi  naša kvaliteta došla do izražaja  i tako smo lako izašli na kraj s  Rumunjskom i Alžirom. Realno, Srbija je bila prvi pravi test  koji nismo prošli kako smo  trebali.
Malo prilika
Osim s rezultatom reprezentacije, Ninčević nije zadovoljan ni svoj igrom. Manuel  Štrlek bio je prva opcija Slavka Goluže na lijevom krilu.  Možda je toj odluci pridonijelo  i sjajno Štrlekovo izdanje na  prvoj utakmici protiv Rumunjske. Jedinu pravu priliku  Ninčević je dobio protiv Poljske, ali nije ju iskoristio. Tri  udarca prema poljskim vratima, tri obrane Slavomira  Szmala, od čega i jedan sedmerac.
– Očekivao sam više, ali tako  je ispalo. Protiv Poljske nisam  dobro reagirao, imao sam veliku želju, ali kao da sam malo  izgorio u svemu tome. S obzirom na to da sam do tada  uglavnom bio na klupi, trebalo  mi je vremena za pohvatati  stvari. Nažalost, toliko vremena nije bilo. Žao mi je jer  sigurno vrijedim više od onoga  što sam pokazao u Švedskoj.  Bez obzira na sve to, zadovoljstvo igranja za reprezentaciju je posebna stvar i zato  bez lažne skromnosti mogu  reći da je za mene čast svaka  utakmica koju odigram za Hrvatsku. Igranje za klub je posao, a reprezentacija je nešto  mnogo više i zato nemam razloga biti razočaran.
Od 2002. godine kada smo  bili posljednji (16.) na Europskom prvenstvu, Hrvatska je  na svim velikim natjecanjima  nakon toga bila najmanje u  polufinalu. Iznimka je jedino  SP u Njemačkoj 2007. godine  kada smo bili peti, kao i sada u  Švedskoj. Gubi li Hrvatska korak s najboljim reprezentacijama jer Francuska i Danska  koje smo vidjeli u Švedskoj  kao da su otišli korak ispred  nas?
– S takvim zaključcima na  treba žuriti jer svake godine  imamo najmanje jedno veliko  rukometno natjecanje. Francuska ima kontinuitet, Danska  je blizu, uz nas su se pojavile i  još neke reprezentacije, ali mi  smo i dalje u vrhu. Peto mjesto  nije tako daleko od prvog ili  drugog da bi nam se moglo  prebacivati nekakvo spuštanje  u prosječnost. Uostalom, dok  Ivano Balić igra u ovakvoj formi, ne možemo biti loši, u to  sam siguran.


Nema sukoba




U javnosti se nagađalo o međusobnim sukobima igrača, o lošem odnosu na relaciji igrači – Slavko Goluža, izbornik… Što je od toga točno?
– Ništa. Imali smo odličnu atmosferu u reprezentaciji i smetale su nam stvari koje su se pojavljivale u nekim medijima. Balićeva ljutnja na suce nakon utakmice s Poljskom opisana je kao njegovo odguravanje Goluže. Ne znam kome su trebale takve interpretacije jer smo u reprezentaciji imali sve što smo trebali za pravi rezultat.
Goluža – Červar?
– Svaki trener ima svoj način rada, tako i njih dvojica. Igrači jednako poštuju i Golužu i Červara, s tim doista nije bilo nikakvih problema.


Na SP-u prosječno 12 minuta


Ninčević je u Švedskoj bio u momčadi na svih devet utakmica pri čemu je na terenu bio 110 minuta (12,2 po utakmici). Ukupno je postigao sedam golova (šut 7-13), upisao tri asistencije, dvaput zaradio dvije minute kazne…


Nastavak sezone


U utorak se nastavlja sezona u njemačkoj ligi. Ninčevićev Füchse  nakon 19. kola drži sjajnu drugu poziciju sa 33 boda, tri manje od  vodećeg HSV-a. Berlinčani su izborili i četvrtfinale Kupa nakon što su u  osmini finala izbacili upravo Hamburg.
– Još je 15 kola do kraja i sve je moguće. Naš cilj je plasman u neko od  europskih natjecanja. Nije nužno da to bude Lige prvaka, iako bi to bilo  sjajno. S titulom prvaka se ne opterećujemo, znamo kakva je kvaliteta Kiela  koji ima dva boda manje od nas, ili HSV-a, pa Löwena ili Flensburga.


Tri gola na All staru


Ninčević je u subotu navečer u Leipzigu nastupio na All star utakmici  između reprezentacije Njemačke i selekcije stranaca u rukometnoj Bundesligi. Njemačka je pobijedila 39:36, a Ninčević je za “strance” postigao tri  gola (sedmerci 1-2). Uz Ninčevića u selekciji su od Hrvata bili i Domagoj  Duvnjak (četiri gola) te Blaženko Lacković.