Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Nova oprema za zadarske vatrogasce

06.02.2011. 23:00
Nova oprema za zadarske vatrogasce


Zapovjednici javnih vatrogasnih postrojbi iz cijele Hrvatske okupili su se ovih dana na trodnevnom seminaru u Zadru. Prema riječima vatrogasnog zapovjednika Zadarske županije Željka Šoše, vatrogasci će se upoznati s novom opremom za spašavanje stradalih iz teških prometnih nesreća. Tim povodom je u prostoru JVP Zadar u Gaženici održana prezentacija vatrogasne opreme i alata proizvođača Paratech i Stanley koju je organizirao predstvanik proizvođača za Hrvatsku, tvrtka Luveti.
– Poseban naglasak je na prezentaciji opreme za spašavanje iz teških vozila, kamiona i autobusa. Ista može poslužiti i za spašavanje iz željezničkih nesreća ali i kod spašavanja u večim elementarnim nepogodama. Mi u Zadru imamo dio takve opreme, koja nam je služila prvenstveno za spašavanje iz manjih, osobnih vozila, ali za spašavanje iz većih vozila nismo bili do kraja opremljeni, rekao je Željko Šoša.
Prvi zadarski vatrogasac naglasio je kako će se oprema u koju spadaju npr. hidraulične dizalice, zračni jastuci podizači, nabaviti tijekom ove godine za potrebe JVP Zadar. U međuvremenu, zadarski vatrogasci će se na seminaru obučiti u rukovanju ovom potpuno novom opremom, ali koja je na sreću dijelom kompatibilna s postojećom opremom koju posjeduje JVP Zadar.
Šoša je usput naglasio kako njegovi vatrogasci ovih dana imaju jako puno posla. Razlog tomu jest nekontrolirano spaljivanje biljnog otpada i korova. Naime, u ovo doba godine dozvoljeno je spaljivanje korova, ali pod uvjetom da se o tome obavjesti najbliža vatrogasna postrojba. Naravno, pri tom treba poduzeti i mjere osiguranja, ali je primjećeno da poljoprivrednici jednostavno zapale korov i odu. Tijekom ovih burnih dana, zbog nekontroliranog paljenja otpada bilo je do 11 intervencija dnevno.