Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Tko želi podvodne zaruke, pravac Karantun!

06.02.2011. 23:00
Tko želi podvodne zaruke, pravac Karantun!


Vinko Šimunić Bubanj je imao mnogo rizičnih zarona, mnogo puta bio izložen pogibeljnim situacijama i kao što sam priznaje, uvijek je imao osjećaj da ga netko čuva i zbog toga je odlučio podići podvodnu kapelicu u čast Sv. Nikole, zaštitnika mora, pomoraca i putnika


Vinko Šimunić – Bubanj, poznati ronilac  iz Bibinja, jučer je zajedno s  članovima ronilačkog kluba  «Sveti Roko» iz Bibinja, na  lokaciji kod otočića Karantun  nedaleko Ždrelca u more položio betonsku kapelicu tešku  šest tona, na kojoj je zadnjih  mjesec dana svakodnevno radio. Kapelica ima raspelo na  vrhu dimenzije 2×40 cm, u  unutrašnjosti je mesingano  raspelo dimenzije 70×40 cm, a  u otvoru vrata nalazi se jedan  manji križ. Kapelica je postavljena na dubini od 26  metara.
Radi se o Šimunićevoj zamisli od prije četiri, pet godina, koja je jučer naposljetku  realizirana. Kao ronilac koji  je skupio 44 godine staža pod  morem, Vinko Šimunić Bubanj je imao mnogo rizičnih  zarona, mnogo puta bio  izložen pogibeljnim situacijama i kao što sam priznaje,  uvijek je imao osjećaj da ga  netko čuva. «Zbog toga sam  odlučio podići podvodnu kapelicu u čast Sv. Nikole,  zaštitnika mora, pomoraca i  putnika», objašnjava Šimunić  razloge zbog kojih se odvažio  na ovaj nesvakidašnji čin.
Otočić Karantun je odabrao ne samo poradi toga što  je riječ o sjajnoj ronilačkoj  lokaciji, na kojem redovito  roni cijeloga života, već i zato  jer je ondje u prošlosti bilo  mnogo brodoloma. Kako ljeti  često vodi turiste na ronilačke  izlete, Šimunić je mnogo puta  svjedočio zarukama mladih  ispod površine mora. «Eto,  sad je dolje i oltar», kaže  Šimunić sa smiješkom, «tko  se želi zaručiti ispod mora  može slobodno doći na Karantun. Imat će lijepu uspomenu».