Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Vrški poljoprivrednici objeručke prihvatili poticaje

06.02.2011. 23:00
Vrški poljoprivrednici objeručke prihvatili poticaje


Vrški kraj je kroz povijest oduvijek bio poznat po kvalitetnim vinima, vinovoj lozi, kao i nasadima maslina. Krenuli smo na put koji je vinova loza i maslina učinila već davno prije nas, sa željom da obnovimo i nastavimo ovu vinsku i maslinarsku priču, navodi Vukić


U sklopu projekta  unaprjeđenja i subvencioniranja maslinarstva i vinogradarstva i ove je godine,  pete zaredom, Općina Vrsi  mještanima Vrsi i Poljica  osigurala sadnice maslina i  cjepove vinove loze. Radi  poticanja poljoprivrednika na  sadnju trajnih nasada nabavljeno je 1.500 sadnica  maslina sorti oblica, levantinka, žutica, leccino, cipressino i drugih te 3.000 cjepova  vinove loze sorti plavac, debit, maraština, babić, plavina,  merlot, sauvignon, inji blanc i  drugih.
Zapuštenog zemljišta je sve  manje. Osim oko 25.000 cjepova vinove loze u proteklih  pet godina maslinici na  vrškom području su u istinskoj “maslinarskoj revoluciju”. Nabavljeno je gotovo  10.000 sadnica maslina upravo zahvaljujući operativnom  programu sufinanciranja nabave sadnog materijala koji  ova općina uspješno provodi.
Općina Vrsi od svog osnutka na ovaj način podupire  razvoj poljoprivrede na svom  području. S ovakvim poticajima nastavit ćemo i u  budućnosti, ne samo u poljoprivredi nego i u ostalim  djelatnostima među kojima je  turizam zasigurno najvažniji  za razvoj općine, ističe načelnica Sandra Vukić ne krijući  pritom zadovoljstvo velikim  interesom mještana za sadnice i ove godine. Ona  napominje da je cilj na ovaj  način potaknuti obrađivanje  zapuštenog zemljišta koje na  vrškom području imaju jako  puno.
– Vrški kraj je kroz povijest  oduvijek bio poznat po kvalitetnim vinima, vinovoj lozi,  kao i nasadima maslina. Krenuli smo na put koji je vinova  loza i maslina učinila već  davno prije nas, sa željom da  obnovimo i nastavimo ovu  vinsku i maslinarsku priču,  navodi Vukić.
Znatna sredstva usmjerena  u poticaj sadnje novih voćnjaka, vinograda i maslinika dala  su rezultate u podizanju novih i širenju postojećih nasada. Jer u ovo doba krize,  štednje i recesije svakako nije  nevažno kad se umjesto  tržišne cijene sadnice maslina  i vinove loze subvencioniraju  u vrijednosti od čak 50 posto.
– Vrško okruženje se zeleni  od mladih maslinika i u  zelenog more vinove loze.  Jedan od razloga je i angažman općinske uprave oko  nabave sadnica. Ostvareni  poticaji i sadni materijal po  povoljnim cijenama snažan  su poticaj za razvoj maslinarsko-vinogradarske i  proizvodnje na općinskom  području, kazali su nazočni  poljoprivrednici iz Vrsi i Poljica.