Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Dmitrović: Šarić može tužbom zaustaviti radove na Poliklinici

06.02.2012. 23:00
Dmitrović: Šarić može tužbom zaustaviti radove na Poliklinici


Jučer je u uredu Državne uprave u Zadru nastavljen postupak oko naknade za oduzeto zemljište Živojinu – Živku Šariću na kojem se danas gradi zadarska Poliklinika. Ministarstvo pravosuđa poništilo je nalaz vještaka koji je zemljište, ali i zapaljenu Šarićevu godstionicu Putnik procijenilo na 5.594.956,35 kn.
Grad Zadar priznaje da mora namiriti braću Šarić, Željka i Živojina-Živka, na temelju odluke o deposedaciji iz 1988. ali se žalio na iznos procijenjen od stranke sudskog vještaka Vice Tadića i tvrtke „Konus” iz Zadra. Na istu procijenu vještaka, kako je jučer rekao punomoćnik Šarićevih odvjetnik Slaven Dmitrović, žalio se formalno i Šarić jer u obzir nisu uzeti još neki objekti koji su se nalazili na spornom zemljištu.
Međutim, nadležna uprava Ministarstva pravosuđa ocijenila je da Grad Zadar nije proveo postupak eksproprijacije za zapaljenu gostionicu Putnik te je ona u zemljišnim knjigama još uvijek zavedena kao vlasništvo Živka Šarića te kao takva ne može biti predmet vještačenja. Zašto Grad Zadar to nije napravio, točnije zašto nije pokrenuo postupak eksproprijacije pred nadležnim uredom Državne uprave, nije jučer bilo poznato. Međutim, ako se hitno ne donese odluka o eksproprijaciji, postoji opasnost da se gradnja Poliklinike odloži za još najmanje pet godina.
Odvjetnik Dmitrović objasnio je da Šarić, formalno-pravno, može ustati nizom tužbi i prijavom građevinskoj inspekciji koja odmah može zaustaviti radove koji se izvode na njegovoj, još uvijek formalnom vlasništvu, zemlji na kojoj su, usput rečeno, uzgrađene sporne garaže iz famoznog slučaja Alkom zbog kojih je više od godinu dana obustavljena gradnja Poliklinike. Parničenje bi moglo potrajati pet godina, što bi ozbiljno dovelo u pitanje izgradnju Poliklinike jer nije poznato kako bi na sve to reagirala Svjetska banka čijim kreditom se i gradi ovo dugo godina očekivano zdravstveno zdanje.
Šarić kaže da je zadovoljan procjenom sudskog vještaka i da bi on na iznos odštete od pet i pol milijuna kuna pristao da se Grad nije žalio na odluku Ureda Državne uprave u Zadru. Voditelj postupka Branko Dupor apelirao je na stranke da se dogovore jer isti mogu postići u pet minuta i time rješiti ovaj 24 godine star spor, a ne da njega prozivaju za pogodovanje  zato što je odluku donio na temlju vještačenja sudskog vještaka. Ponovio je kao su se i Šarići i Grad odavno složili da u nakndu uđu i zemljište i gostionica Putnik. No zadarski gradonačelnik je ustvrdio da mu je preskupo dati 420 eura za kvadrat Šarićeve imovine, te nudi 200 eura, na što Šarići ne pristaju jer u džepu već imaju procjenu koja im ide u prilog do ponavljanja vještaćenja.