Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Hladnoća kakva se ne pamti od davne ’63.!

06.02.2012. 23:00
Hladnoća kakva se ne pamti od davne ’63.!


Najniža temperatura u Zadru je izmjerena 1963. godine te je iznosila -9 stupnjeva Celzijevih. Temperature od -5 i -6 stupnjeva, kakve mjerimo ovih dana, zabilježene su i davne 1956. godine kada je snijega bilo cijele veljače


Kako se zadnjih dvadesetak godina često govori o globalnom zatopljenju koje podrazumijeva sve toplije zime, malo tko se nadao da bi Dalmaciju u 21. stoljeću mogao prekriti debeli snježni pokrivač.
Tako su o “pravom” snijegu mogli govoriti samo stariji Dalmatinci, oni koji se sjećaju hladnih zima iz davnih 1956. i 1963. godine.
Jer, ako bi se u zadnjih dvadesetak godina i dogodilo da padne nekoliko centimetara snijega, zbog relativno visokih temperatura otopio bi se veoma brzo.
No ovih dana velik dio Dalmacije pa tako i Zadar i Zadarska županija bilježe debele snježne pokrivače i najhladnije dane u zadnjih 49 godina.
A zbog ove natprosječne hladnoće, predviđa poznati zadarski meteorolog Duško Kraljev, 20-ak centimetara debeli snježni pokrivač na zadarskom području neće se otopiti barem do subote. To je osam dana pod snijegom, što se u našim krajevima događa iznimno rijetko.
– U ponedjeljak rano ujutro u Zadru je izmjereno -6 stupnjeva Celzijevih, što je rekordno niska temperatura sve tamo od 1963. godine kada je najniža izmjerena temperatura iznosila -9 stupnjeva Celzijevih. Temperature od -5 i -6 stupnjeva mjerene su i davne 1956. godine kada je bilo snijega cijele veljače, a najdeblji izmjereni pokrivač te godine iznosio je čak 40-ak centimetara, informira nas Duško Kraljev.
Zadar su veće snježne oborine iznenadile i 1987. i 1996. godine kada je izmjereno, slično kao i sada, do 20-ak centimetara snijega. No tih zima najniže izmjerene temperature nisu prelazile -3, a snijeg se otapao nakon tri dana. Spomenimo i da je najhladnije, već spomenute zime iz 1963. godine, napadalo 30-ak centimetara snijega.
– Sada se dogodilo da se nad našim krajevima snažna sibibirska anticiklona susrela s ciklonalnim aktivnostima na Sredozemlju, što je rezultiralo i iznenađujuće velikim snježnim oborinama i natprosječnim hladnoćama. Iako se znalo da će biti iznimno hladno i to uz snježne oborine, ipak prije desetak dana nitko od prognostičara nije očekivao ovako nešto. Pogotovo ne u Dalmaciji gdje je u nekim mjestima poput Imotskoga i Sinja napadalo i metar snijega. Prije nekoliko dana sam za Zadarski list prognozirao škure bure i snježne oborine. No nisam očekivao ni približno ovoliko snijega, priznaje Kraljev.


 DANAS NOVI SNIJEG?




Nove snježne oborine na zadarskom području mogu se očekivati u noći s ponedjeljka na utorak i u utorak ujutro.
– Velika je vjerojatnost da će večeras pasti novi snijeg, ali je također moguće i da neće biti oborina. Ipak, ako bude snijega, zasigurno to neće biti neke veće količine. Možda centimetar ili dva. No sve što padne će se zadržati na tlu jer se i u utorak i u srijedu ujutro očekuju temperature do -6 stupnjeva Celzijevih. Dnevne temperature će se sljedeća dva dana kretati od 0 do najviše 2 stupnja Celzijeva sredinom dana, prognozirao je jučer Duško Kraljev te dodao da se od četvrtka očekuje lagano zatopljenje.
– Od četvrtka prema vikendu će temperature polako rasti, oko 1 stupanj dnevno. U subotu i nedjelju se očekuju nove oborine, a nisu isključeni ni kiša i snijeg. Ovisno o tomu hoće li tih dana temperature biti bliže pozitivnom ili negativnom predznaku, kazao je Kraljev.