Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Najveći zadarski izvoznik – Švicarcima

06.02.2012. 23:00
Najveći zadarski izvoznik – Švicarcima


Većinski vlasnik i predsjednik Uprave i Nadzornog odbora MTC-a je Michael Tojner, financijski investitor iz Beča. Sjedište MTC-a je u Švicarskoj, kompanija proizvodi aluminijske komponente za avioindustriju, dobavljač je za Boeing i Airbus, a pod njom je i proizvodnja mikrobaterija Varta


Nakon višemjesečnih najava i govorkanja kako je Hypo banka, u sklopu rješavanja mnoštva problema o kojima je brujila i Austrija i Njemačka, odlučila koncentrirati se na bankarski posao, a ostalo prepustiti tržištu tome stiže i potvrda. Vezano za to, spominjala se prodaja Aluflexpacka iz Murvice, najveće proizvodne tvrtke preživjele u Zadarskoj župniji i najvećeg ovdašnjeg izvoznika.
Najnovija informacija kojom vrve internetski portali kaže kako je švicarska kompanija Montana Tech Components (MTC), zajedno sa svojom tvrtkom kćeri Alu Menziken, dogovorila s austrijskom Hypo Group Alpe Adria bankom preuzimanje dviju njihovih hrvatskih tvrtki, zadarskog Aluflexpacka i šibenske tvrtke TLM-TVP. O složenom međuodnosu Aluflexpacka i drugih tvrtki koje je preuzimao ne možemo utvrđivati o detaljima, no ono što se pamti je da je Aluflexpack zapravo bio kupac dijela TLM-a s grupom hrvatskih tvrtki.
Vijest o preuzimanju potvrdila je tvrtka Montana Tech Components američkoj agenciji Bloomberg, no nije objavljena cijena preuzimanja. MTC će većinski udjel u tvrtkama Aluflexpack i TLM-TVP preuzeti nakon što dobije odobrenje regulatora. Uključenost Blooberga u informiranje o ovoj korporaciji automatski znači da se radi o tvrtki iz svjetskih vrhova.
Nekadašnji Folijaplast
Navodi se kako su ove dvije hrvatske tvrtke imale su zajednički prihod od oko 240 milijuna eura 2010. godine, poslovale su s gubitkom i imaju više od 1000 zaposlenih na šest lokacija, pet u Hrvatskoj i jednoj u Poljskoj.
Sam Aluflexpack iznikao iz nekadašnjeg Folijaplasta te ima redovito prihode iznad 600 do 700 milijuna kuna čime je u Zadarskoj županiji druga tvrtka prema ukupnom prihodu nakon Tankerske plovidbe.
Najbitniji su dakle, kada je riječ o izvozu, ali i zaposlenosti i najsnažniji su oslonac preživjele industrije u ovom kraju.
Većinski vlasnik i predsjednik Uprave i Nadzornog odbora MTC-a je Michael Tojner, financijski investitor iz Beča. Sjedište MTC-a je u Švicarskoj, kompanija proizvodi aluminijske komponente za avioindustriju, dobavljač je za Boeing i Airbus, a pod njom je i proizvodnja mikrobaterija Varta.
MTC je u priopćenju najavio da želi uključiti hrvatske kompanije u zajednički razvoj novih proizvoda u području zelenih tehnologija, avio i svemirske te autoindustrije i pakiranja. U Hrvatsku žele dovesti modernu proizvodnu opremu te osnovati Tehnološki centar.
Najavili ulaganje od 40 do 60 milijuna eura
Godišnji prihodi MTC-a iznose oko 400 milijuna eura, a trenutno zapošljava 2.800 ljudi na 21 lokaciji diljem svijeta. Najavljeno je kapitalno ulaganje (CAPEX) od 40 do 60 milijuna eura u Aluflexpack i TLM-TVP.
Ugovor je navodno već potpisan 3. veljače, a čeka se odluka regulatora da bi se prišlo dovršetku posla.
– Grupacija Alu Menziken, kao dio MTC-a, ima 100-godišnju tradiciju u razvoju i proizvodnji visokokvalitetnih aluminijskih profila i gotovih komponenti i svjetski je lider u proizvodnji laganih i srednje teških profila za avioindustriju. Kako su naši proizvodni limiti na postojećim lokacijama dosegnuti, dodatnu proizvodnju želimo prebaciti i ostvarivati upravo u Hrvatskoj. Vjerujemo da će hrvatske kompanije profitirati ulaskom u vodeću europsku grupaciju s izvanrednim znanjem i iskustvom te iznimnim rezultatima u aluminijskom biznisu. Naš je pristup pronaći najbolje rješenje za sve uključene strane. Stoga smo uvjereni u uspješno ispunjenje svih uvjeta i uspješno zaključenje transakcije, izjavio je Kurt Ott, član Upravnog odbora MTC-a i predsjednik Upravnog odbora Alu Menzikena.


 U HRVATSKU MTC PLANIRA DOVESTI MODERNU OPREMU




U PR agenciji, koju je angažirao MTC, oko transakcije između MTC-a i Hypo Alpe Adrie objašnjavaju da je Hypo Alpe Adria većinski vlasnik (odnosno udjeličar jer je riječ o d.o.o.) Aluflexpacka, a AluFlexPack većinski udjeličar TLM-TVP-a (TLM-TVP d.o.o. za proizvodnju valjanih proizvoda).
Aluflexpack je vodeća hrvatska grupacija na području proizvodnje aluminijske ambalaže, sa sjedištem u Zadru, dok TLM-TVP upravlja ljevaonicom aluminija u Šibeniku. Zahvaljujući prihodu od prodaje od oko 240 milijuna eura te oko 1.100 zaposlenika na šest lokacija, te kompanije čine jednu od najvećih industrijskih grupacija u Hrvatskoj.
Po završetku transakcije, Aluflexpack i TLM-TVP će postati proizvođači vrhunskih aluminijskih proizvoda za visokotehnološke industrije te će dobiti priliku za ulazak na nova tržišta na kojima do sada nisu bili prisutni, tvrde u MTC-u.
U Hrvatsku MTC planira dovesti modernu proizvodnu opremu te osnovati Tehnološki centar koji će biti dio Centra izvrsnosti grupacije, kaže se u priopćenju.