Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Obrtnici traže niže cijene za štekate

06.02.2012. 23:00
Obrtnici traže niže cijene za štekate


Tražili smo od gradske uprave da umjesto poskupljenja od 40 posto, bude poskupljenje od 20 posto, dakle da za 20 posto snizi nove cijene. Osim toga, cijena za držanje štanda je podignuta sa 33 na 50 tisuća kuna, rekao je Stipe Knežević, predsjednik Obrtničke komore Zadarske županije
U gradskoj upravi danas je održan sastanak  predstavnika zadarskih obrtnika, Stipe Kneževića i Mladena Malte, gradonačelnika  Zvonimira Vrančića i Ane  Lovrin, predsjednice GO  HDZ-a, vezan za poskupljenje zakupa javnih gradskih površina za štekate za  čak 40 posto.
Da se nađemo na pola  puta?
Naime, nakon što je na  posljednjoj sjednici Gradsko  vijeće donijelo odluku o zakupu javnih površina, obrtnici su se razljutili zbog još  jednog novog nameta. Bila  im je to točka na “i” na već  narušen odnos s gradskom  upravom koja, kako je tad  rekao Stipe Knežević, predsjednik Obrtničke komore  Zadarske županije, s velikim  nametima ne podržava obrtnike.
Na današnjem sastanku,  obrtnici i gradonačelnik su  se pokušali “naći na pola puta”.
Zakup za ugostiteljske  stolove, stolice i klupe u prvoj zoni do sad je stajao 49  kuna po četvornom metru na  12 mjeseci, a prema novoj  odluci stoji 70 kuna.
– Tražili smo od gradske  uprave da umjesto poskupljenja od 40 posto, bude  poskupljenje od 20 posto,  dakle da za 20 posto snizi  nove cijene. Podizanje bilo  kakvih cijena za 40 posto u  ovom trenutku je jako puno i  obrtnicima to u ovim kriznim vremenima teško pada.  Osim toga, cijena za držanje  štanda je podignuta sa 33 na  50 tisuća kuna! I to se još  mora platiti odjednom. To je  jako puno. Štanderi bi još  pristali na 40 tisuća kuna, ali  ovo je previše, rekao je Stipe  Knežević uz kojeg je na sastanku bio i Mladen Malta,  predsjednik Udruženja obrtnika Zadar.
Prosvjed odgođen
– Gradonačelnik je rekao  da bi mogao spustiti nove  cijene za 10 posto, no i to je  jako malo sniženje. Nakon  upravnih odbora u  Udruženju obrtnika i u Obrtničkoj komori donijet ćemo  zajedničke stavove i službeno se očitovati gradskoj  upravi. Pismenim zahtjevima ćemo inzistirati na tih 20  posto. Prosvjed koji smo planirali održati 9. veljače prolongirat ćemo do sljedeće  sjednice Gradskog vijeća koje onda možda donese neku  za nas povoljniju odluku, kazao je Knežević.
Na sastanku su se dotaknuli i otkupa gradskih prostora.
– Razumijemo da Grad ne  želi prodati prostore na najatraktivnijim lokacijama koje  donose dobar profit, ali trebao bi prodati ove manje  atraktivne prostore, koji su  bili skladišta, a naši su obrtnici od njih napravili lijepe  prostore. Takvi Gradu ne donose neki profit, a obrtnicima kojima su u njima puno  bi značilo da ih mogu otkupiti, govori Knežević.
Gradonačelnik Zvonimir  Vrančić nakon sastanka je  rekao da uvažava to da svako  poskupljenje pada teško  onome na koga se izravno  odnosi.
– No i dalje stojim pri tome  da su javne gradske površine  dosad bile podcijenjene. Sad  su obrtnici tražili snižavanje  cijena zakupnina za štekate  ugostiteljskih obrta, mi smo  onda ponudili manje  snižavanje od onog koje su  oni tražili pa ćemo se već  usuglasiti. Sad ćemo čekati  njihovo službeno očitovanje,  kazao je Vrančić.