Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Za Zadarsku županiju bez mina potrebno još pola milijarde kuna

06.02.2012. 23:00
Za Zadarsku županiju bez mina potrebno još pola milijarde kuna


U Zadarskoj županiji trenutno je 11 projekata razminiravanja minski sumnjivog područja. Radi se o ukupno 2.276.236 metara četvornih minsko sumnjivog područja. U pripremi su još dva projekta kod Stankovaca i Pristega koje je naručio HEP


Od 1998. godine do danas razminiravanje Zadarske županije koštalo je 441,5 milijuna kuna. Kako trenutno još ima 56,9 kilometara četvornih minski sumnjivog područja, a cijena razminiranja jednog metara četvornog je 6,86 kuna bez PDV-a, da bi se Zadarska županija sasvim očistila od mina potrebno je pola milijarde kuna, istaknuto je u zadarskoj podružnici Hrvatskog centra za razminiranje na jučerašnjoj konferenciji za medije na kojoj je iznesen pregled prošlogodišnjih aktivnosti i najavljeni novi projekti.
– U Zadarskoj županiji trenutno je 11 projekata razminiravanja minski sumnjivog područja. Radi se o ukupno 2.276.236 metara četvornih minsko sumnjivog područja. U pripremi su još dva projekta kod Stankovaca i Pristega koje je naručio HEP, naglasio je Mladen Crnković, predstojnik Ureda ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje.
Mine i u blizini zgrada
 – Ove godine na području Zadarske županije plan je razminirati, kao i protekle godine, tri milijuna četvornih metara. Radi se o mjestima Nin, Obrovac, Posedarje, Starigrad, Sukošan, područje Grada Zadra, rekao je Crnković.
Kad je u pitanju područje Zadra radi se o bivšoj vojarni na Babin Dubu, nekadašnja postaja zračne policije, koja je ustupljena Srednjoj školi Stanka Ožanića za potrebe praktične nastave.
– Prije toga to područje treba očistiti od mina, koje se prema saznanjima nalaze u blizini zgrade, navodi Crnković dodajući kako su protekle godine, osim iz državnog proračuna, novac za razminiranje donirali SAD (2 milijuna dolara), Njemačka (1 milijun eura), Japan (305.000 eura), Monako i drugi.
Hrvatska je u 2012. godinu ušla sa 743,4 četvornih kilometara minski sumnjivih površina u 12 županija i 100 gradova i općina na kojima je preko 90.000 različitih vrsta mina. Hrvatska je dosad uložila preko 3,5 milijardi kuna u razminiranje, a da bi sve površine pod minama bile očišćene potrebno je još šest milijardi kuna.
Od 1991. od mina poginulo 99 osoba
Najrizičnija područja u Zadarskoj županiji su Benkovac (14 km2), Stankovci (11 km2), Jasenice (8,1 km2) i Pakoštane (5,6 km2), a potom slijede Zemunik Donji i Polača, posebno na lokacijama bivših bojišnica iz Domovinskoga rata.
– Od 1991. do danas u Zadarskoj županiji smrtno je stradalo 99 osoba. Od uspostave HCR-a 1998. do danas nažalost ima 14 smrtno stradalih osoba, kaže Crnković.
U Zadarskoj županiji na 2,276.236 četvornih metara minski sumnjivog područja trenutačno ima 1.824 oznaka za minski sumnjiva područja.
– Prekontrolirane su 1.432 oznake, zamijenjene 333, uklonjene su 234, a postavljeno je 147 novih. Trenutno 1.824 table označavaju minski sumnjiva područja, nabrajao je Josip Čerina, ravnatelj HCR-a za Zadarsku županiju, apelirajući na građane da ne uklanjaju table upozorenja koje su važne radi sigurnosti jer netko može stradati.
Željko Šaravanja, voditelj Odsjeka za kontrolu i nadzor HCR-a, detaljno je obrazložio svih 11 projekta razminiranja koji se trenutno provode u Zadarskoj županiji.
– Protekle godine u našoj županiji razminiran je 2,1 kilometar četvorni, što čini ukupno smanjenje od 3,9 kilometara četvornih. Od početka 2012. godine već je odrađeno 529.383 metara četvornih kroz vrijedne projekte na kojima je radilo 116 pirotehničara i 9 strojeva, naglasio je Šaravanja.


 SRBE STRAH SURAĐIVATI




Protekle godine zbog izvida i razgovora s bojovnicima smanjili smo MSP za preko jedan kilometar četvorni. Sad smo u intenzivnim izvidima na području Jasenica, odnosno na Velebitu. U kontaktima smo i sa srpskim stanovništvom, povratnicima koji najvjerojatnije znaju gdje je mine posijala srpska 4. laka brigada. Međutim, kod njih se još uvijek osjeća nekakav strah te smo zbog pomoći u razgovore uključili i predstavnike obrovačke Gradske uprave, obznanio je Čerina.


 NEZADOVOLJNI HEP-om


– U Hrvatskoj prednjače Hrvatske šume koje su protekle godine donirale 70 milijuna kuna za razminiranje svojih površina. Primjerice s HEP-om nismo sasvim zadovoljni, rekao je Crnković dodajući kako su značajni donatori VIP-net, INA, Pliva, PBZ, dok je u tijeku prodaja srećki Hrvatske lutrije od kojih će se uprihoditi pet milijuna kuna.