Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Županija: Dobrom koordinacijom svih službi izbjegnut kolaps

06.02.2012. 23:00
Županija: Dobrom koordinacijom svih službi izbjegnut kolaps


Sve javne službe obavljale su poslove u okviru svojih redovitih aktivnosti kako bi se stanje normaliziralo čim prije i nije bilo potreba za proglašavanjem izvanrednog stanja ili elementarne nepogode, stoji u priopćenju iz Ureda župana


Na području Zadarske županije u proteklih je nekoliko dana pala neuobičajeno velika količina snijega koja je bila i još je popraćena olujnom i orkanskom burom te izuzetno niskim temperaturama. Posebno velike količine snijega pale su na području općine Gračac.
Zbrinute bolesne osobe
Radi navedene situacije aktivirani su gotovo svi općinski i gradski Stožeri zaštite i spašavanja koji su koordinirali aktivnosti na svojim područjima i obavljali 24-satno dežurstvo. Županijski Stožer za zaštitu i spašavanje od prvoga dana je bio u stalnom kontaktu s Državnom upravom za zaštitu i spašavanje kao i s općinskim i gradskim stožerima. U slučaju da stožeri općine ili grada uoče da ne mogu nadzirati i koordinirati situaciju na svome području, može se aktivirati Županijski stožer. Budući da su lokalni stožeri uspijevali koordinirati aktivnosti, nije bilo potrebe za aktiviranjem Županijskog stožera, kako je to i predviđeno Zakonom o zaštiti i spašavanju. U takvoj vremenskoj situaciji za očekivati je da će doći do određenih problema u funkcioniranju javnih sustava kao što su promet, zdravstvo, školstvo i sl. Županijska uprava za ceste i Ceste Zadarske županije održavale su županijske i lokalne ceste prema prioritetnim pravcima i tu nije bilo bitnijih problema. Na pojedinim pravcima gdje se nije moglo u nekim trenucima očistiti cestu, djelovala je Vatrogasna zajednica i Hrvatska gorska služba spašavanja Zadar čiji članovi su obavili vrlo važne zadaće, posebno na mjestima koja su bila nedostupna mehanizaciji. Na taj način u više navrata zbrinute su bolesne osobe i dostavljene su potrebne namirnice. Sve javne službe obavljale su poslove u okviru svojih redovitih aktivnosti kako bi se stanje normaliziralo čim prije i nije bilo potreba za proglašavanjem izvanrednog stanja ili elementarne nepogode. Državna uprava za zaštitu i spašavanje koordinativno je tijelo zaštite i spašavanje te se pozivom na broj 112 mogu dobiti sve potrebne informacije kao i iskazati potreba za pomoć pri izvanrednim situacijama.
Dodajmo ovome i informaciju da je Zadarskoj županiji ponuđena pomoć Međimurske županije i Grada Zagreba, no kako smo naveli svi općinski i gradski stožeri uspijevali su koordinirati situaciju na svom području, pa stoga nije bilo potrebe za dodatnom pomoći.
Sve ambulante radile
Većina škola u Zadarskoj županiji održava nastavu bez problema. Škole nemaju problema s grijanjem, a prilazi i dvorišta škola očišćeni su koliko je potrebno za redovno održavanje nastave. Ravnatelji samostalno, prema procjenama i iskustvu, organiziraju nastavu i o tome obavještavaju osnivača, učenike i nastavnike.
I zdravstveni sustav u proteklim danima dobro je funkcionirao. U Općoj bolnici Zadar primljeno je više pacijenata s raznim prijelomima uzrokovanih padovima pokliznućem, Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije proteklog je vikenda zabilježio 100 posto više intervencija nego prethodni vikend, a gotovo 90 posto tih intervencija bilo je zbog padova i prijeloma. Budući da su sva sanitetska vozila prilagođena zimskim uvjetima, djelatnici Zavoda na vrijeme su stizali na odredišta. Nažalost, u proteklim danima zabilježena su i 4 smrtna slučaja uzrokovana kardiovaskularnim problemima čijem pogoršanju doprinosi hladno vrijeme. Sve ambulante na području Zadarske županije redovito su radile, osim one u Srbu koja je danas zatvorena zbog nemogućnosti grijanja. Danas probleme u zdravstvenom sustavu na Pagu stvara orkanska bura uslijed koje je došlo do nestanka električne energije, no sanitetski prijevoz je u pripravnosti ako bi bilo potrebno intervenirati.
Sukladno informacijama koje imamo iz Policijske uprave Zadarske nije bilo većih problema u prometu ni težih prometnih nesreća, a vozači su se pridržavali uputa i upozorenja.
Pomoćnica pročelnice  Vlatka Vučić-Marasović