Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Did, ja i psina

Autor: Ante Kolega

06.02.2013. 23:00


U društvu s nagrađenim zadarskim ribičima sjetih se jednog sjajnog događaja iz moje mladosti, pa ću vam ga ispripovijedati.
Najljepši doživljaj bio mi je otići s didom u ribolov.
Nakon cjelodnevnog rada u vinogradu, smokviku, masliniku, ili u pčelarstvu, ili ovčarstvu, didova ljubav bio je kajić i nekoliko mriža poponica.
Did je dobro poznavao ribarske pošte, koje je naslijedio od svog dida i oca, čuvajući tajnu i za svoje unuke.
Punta Studena, kada se spoji s puntom Banastra i nivela s puntom Školjića, baci mrižu, izvući ćeš vele škarpine i kovača, zalutale lastavice i tovare, mole preko kila, učio me did Ive.
Dublje u barguljskoj vali Bargumul, a od punte Lokardenika do Prisike naletit će ovčice, trlje i arbuni, a bliže kraju škarpuni i veli glavoči. Zna se naći pokoja ćaća, list i raža, dobro se sićam riči dida.
Upravo tamo podno najvećeg molajskog brda Lokardenika, nakon što smo podigli tri poponice, nešto se zabjelasa u samom kraju.
Did mi zapovidi da se približim blizu neke ribetine. Bio je to morski pas modrulj. Ispostavilo se ženka, koja je rađala u plićaku. Nasukala se.
Psina se nije opirala, kada smo je uz pomoć vesala ubacili u kajić.
Ča si ustinu Tonći, ni te valjda strah, hrabrio me did.
Shvativši da je uhvaćena, psina se razbjesnila i počela tući repom po drvenoj oplati brodice. Svladana je i otpor je bio uzaludan. To je bio modrulj 1,8m dužine i 56 kg težine, a iz utrobe izvadili smo 16 mladih težine od 1,0 do 1,2 kg.
Osušena na suncu, psina postade delicija zimske kuhinje bake Kate, a s mladima psine pogostio se kućni prasac, povlašteni tovljenik za pripremu slasnih pršuta.
Takav uzbudljiv ribarski događaj, koji se zbio u mojoj mladosti, ostao mi je u trajnom sjećanju, kao neobični doživljaj, koji se danas teško može priuštiti .
Vaš Bage