Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Nora danas leti preko bare po šansu za život

Autor: Ljerka Bratonja Martinović

06.02.2013. 23:00
Nora danas leti preko bare po šansu za život


Pregazit ćemo tu baru, doći ćemo do Amerike, poručila je jučer Norina mama Đana Atanasovska. Troškove puta u SAD pokrit će Croatia Airlines i Vlada


Nora Šitum danas ujutro kreće na put u američku kliniku u Philadelphiji gdje će se podvrgnuti eksperimentalnoj terapiji liječenja oslabljenim virusom HIV-a. U humanitarnoj akciji koja je podigla na noge čitavu Hrvatsku, i čiji je ishod bio neizvjestan do posljednjeg časa, Norini su roditelji uspjeli prikupiti čak 5,3 milijuna kuna potrebnih za inozemno liječenje svoje petogodišnje djevojčice oboljele od limfoblastične leukemije rezistentne na klasičnu terapiju.
U pratnji dvoje liječnika, među kojima je i Norina liječnica Maja Pavlović s hematološkog odjela KBC-a Zagreb, Nora u SAD putuje s roditeljima. Troškove puta u SAD pokrit će Croatia Airlines i Vlada, a Nora putuje redovnom linijom u business klasi kako bi mogla primati infuziju, ali i kako bi se čim više odvojila od ostalih putnika, a šanse da se prilikom puta zarazi svele na najmanju moguću mjeru.
Pretrage, pa liječenje
– Nora je u dobrom fizičkom stanju, ne treba respirator, a imat će sjedalo gdje može leći. Ne želim razmišljati o tome da se nešto loše može dogoditi tijekom puta. Pregazit ćemo tu baru, doći ćemo do Amerike – poručila je Norina mama Đana Atanasovska na jučerašnjoj konferenciji za novinare. Na pitanje kako se djevojčica osjeća, njena je majka kazala kako “Nora nema pojma što se događa, zna samo da će letjeti avionom”.
U petak ujutro Nora bi trebala biti primljena u Children’s Hospital of Philadelphia, gdje će se obaviti dodatne pretrage, a liječenje će, procjenjuje njezina majka, započeti idući tjedan. Dok se bude pripremala za eksperimentalnu terapiju, Nora će primati kemoterapiju kako bi mogla započeti liječenje. Ukupni iznos koji će bolnica naplatiti od roditelja uvećat će se tako i za troškove kemoterapije, a koliko će ih to stajati zasad nije poznato.
Zahvalnost svima
Norina mama i čelnice udruge Hrabro dijete koja je organizirala humanitarnu akciju za Noru zahvalile su svima na izuzetnom odazivu akciji, čime je djevojčici pružena posljednja šansa za život. Nora je, kažu, osvojila svijet, a uplate su proteklih dana stizale ne samo iz Hrvatske, već iz susjednih država, ali i Švicarske, Norveške i drugih.
Akcija će se, kako su najavile, nastaviti i dalje, da bi se svoj djeci s malignim bolestima osigurala prava koja danas nemaju. Ova djeca u zakonu ne postoje, ne smatra ih se invalidima, a njihovi roditelji nemaju pravo na skrb o takvom djetetu.
– Majke djece s malignim bolestima dobivaju otkaz, ne mogu se zaposliti, a naknadu za pomoć i njegu mogu ostvariti samo do osme godine života. Tko zna koliko još će djece biti nakon Nore dok se ovakvi zakoni ne izmjene – poručila je Đurđa Aleksić iz udruge Hrabro dijete.