Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Oporba traži manji komunalni doprinos, a vlast kredit

Autor: Ante Vidović

06.02.2013. 23:00
Oporba traži manji komunalni doprinos, a vlast kredit

Foto: Vedran SITNICA



Dok oporba razmišlja o komunalnom doprinosu, gradska vlast razmišlja o dizanju kredita teškog šest milijuna kuna. Njime bi se financirala energetska obnova zgrada u staroj gradskoj jezgri


Danas se održava sjednica Gradskog vijeća Grada Obrovca čije je sazivanje zatražila oporba. Na dnevnom redu od dvanaest točaka naći će se odluka o izmjeni visine komunalnog doprinosa, prijedlog prvih izmjena proračuna Grada Obrovca i odluka o zaduživanju Grada u visini od šest milijuna kuna kod Hrvatske banke za obnovu i razvoj.
Obrovačka oporba zatražila je sazivanje sjednice kako bi se izmijenila dosadašnja odluka o visini komunalnog doprinosa. Oporbenjaci smatraju da je ona za područje grada Obrovca previsoka što će odvratiti ljude od legalizacije. Tako, primjerice, prema važećim koeficijentima komunalni doprinos za objekt trgovačke namjene u prvoj zoni iznosi 60 kuna, a za objekt stambene namjene u istoj zoni 20 kuna po metru kubnom. Oporba predlaže višestruko manji komunalni doprinos. Zbog toga predlažu da se za objekte unutar područja 300 metara zračne linije od najviše razine mora plaća komunalni doprinos od 10 kuna po metru kubnom, za objekte unutar katastarske općine Obrovac, osim područja Njivica, osam kuna po metru kubnom te za sve ostale objekte po pet kuna po metru kubičnom. Uz to predlaže popust od dvadeset i pet posto za jednokratnu uplatu.
Dok oporba razmišlja o komunalnom doprinosu, gradska vlast razmišlja o dizanju kredita teškog šest milijuna kuna. Njime bi se financirala energetska obnova zgrada u staroj gradskoj jezgri.
Sjednica Gradskog vijeća bit će zanimljiva jer oporba najavljuje sudjelovanje na njoj nakon dužeg izbivanja iz Gradske vijećnice. Za njih je projekt gradske vlasti mazanje očiju biračima pred nadolazeće izbore.
– Ovo je predizborna godina. Do sada su stalno govorili da nema novaca, a sada dižu kredit da bi se pred ljudima pokazali da nešto rade, kaže vijećnik HSLS-DC-a Mile Anić Minja.
Dok oporba napada vlast, ne ostaju dužni ni njeni vijećnici. Komentiraju kako oporba do sada nije ništa radila te da je izbjegavala rad vijeća, a sada kada se bliže izbori žele skupljati političke poene.