Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

Podrumska evidencija se mora čuvati najmanje pet godina

Autor: Maja Marinović

06.02.2013. 23:00
Podrumska evidencija se mora čuvati najmanje pet godina

Foto: Vedran SITNICA



Fizičke ili pravne osobe koje drže proizvode od grožđa i vina u bilo kakve poslovne ili komercijalne svrhe moraju za te proizvode voditi podrumsku evidenciju ulaza i izlaza proizvoda


U Gradskoj knjižnici Zadar, Ogranak Arbanasi, predavanje su održali dipl. ing. agr. Zvonimir Vlatković i dipl. ing. agr. Nikolina Paleka iz Poljoprivredno savjetodavne službe – Podružnica Zadarske županije.
 Agronom Zvonimir Vlatković održao je predavanje na temu “Višestruka sukladnost i obveze proizvođača grožđa i vina”.
– Višestruka sukladnost je mehanizam koji povezuje izravna plaćanja i sukladnost poljoprivrednika s osnovnim standardima zaštite okoliša, sigurnosti hrane, zdravlja životinja i biljaka te dobrobiti životinja, a također i sa zahtjevom održavanja zemlje u dobrim poljoprivrednim i okolišnim uvjetima. Navedeno se odnosi da poljoprivrednici ne moraju proizvoditi da bi primali izravna plaćanja. Ali moraju poštivati standarde višestruke sukladnosti na dva načina: dobri poljoprivredni i okolišni uvjeti (GAEC) i obavezni zahtjevi za upravljanje (SMR). Ukoliko poljoprivrednici ne ispune te uvjete, može doći do smanjenja ili potpunog ukidanja plaćanja rekao je agronom Vlatković te dodao kako je cilj višestruke sukladnosti doprinijeti razvoju održive poljoprivrede te općenito uskladiti Zajedničku poljoprivrednu politiku (ZPP) s očekivanjima društva.
Višestruka sukladnost
– Korisnici koji primaju agrookolišna plaćanja su obavezni poštivati minimalne uvjete za gnojiva i korištenje proizvoda za zaštitu biljaka koji su propisani nacionalnim zakonima. Višestruka sukladnost je osnova za definiranje obveza vezanih uz agro-okoliš i dobrobit životinja u okviru mjera ruralnog razvoja naglasio je agronom Vlatković te istaknuo da je nadležna nacionalna institucija dužna upoznati poljoprivrednike s popisom obaveznih zahtjeva za upravljanje i uvjetima dobre poljoprivredne i okolišne prakse koje moraju poštivati.
Poljoprivrednici su također na predavanju doznali o sustavu savjetovanja poljoprivrednika (FAS).
Poljoprivrednici su se zatim upoznali s kontrolom višestruke sukladnosti na način da su zemlje članice dužne provoditi kontrolu višestruke sukladnosti kako bi provjerile ispunjava li poljoprivrednik uvjete i standarde višestruke sukladnosti.
Pravilnik o registru vinograda
Vlada RH je u sklopu prihvaćanja EU regulative donijela Pravilnik o registru vinograda, obveznim izjavama, pratećim dokumentima i podrumskoj evidenciji (NN 121/10, 132/10, 78/11). Ovim se pravilnikom propisuje način vođenja podrumske evidencije.
– Fizičke ili pravne osobe koje drže proizvode od grožđa i vina u bilo kakve poslovne ili komercijalne svrhe moraju za te proizvode voditi podrumsku evidenciju ulaza i izlaza proizvoda. U podrumsku evidenciju bilježe se količine svake serije proizvoda te svi postupci navedeni u Pravilniku. Navedene osobe moraju imati i dokument koji je pratio pošiljku ili bilo koji drugi komercijalni dokument, za svaki unos ulaznih i izlaznih količina proizvoda (npr. račun za kupljeno grožđe, račun za prodano vino, itd). Podrumska evidencija vodi se odvojeno za svaki objekt u kojemu se drže proizvodi od grožđa i vina. Podrumska evidencija vodi se u pisanom obliku, i to elektronski ili na fiksnim uzastopno brojevima označenim listovima (knjiga podrumske evidencije sa numeriranim stranicama) navela je dipl. ing. agr. Nikolina Paleka.
Prisutni su potom saznali da se proizvodi koji se unose u podrumsku evidenciju vode odvojeno: za svaku kategoriju proizvoda od grožđa i vina (vino, likersko vino, pjenušavo vino, mošt) i za svako vino sa zaštićenom oznakom izvornosti i za proizvode namijenjene preradi u takvo vino (stolno vino, kvalitetno vino sa kontroliranim zemljopisnim podrijetlom). Zatim su se upoznali i sa podatkom da za svaki ulaz i izlaz proizvoda upisuju se: datum postupka, stvarna količina koja je ušla ili izašla izražena u kilogramima ili litrama, proizvod o kojemu je riječ te upućivanje na dokument koji prati ili je pratio pošiljku o kojoj je riječ.
Podrumska evidencija
– Upisuju se svi postupci koji se provode na proizvodima od grožđa i vina: povećanje alkoholne jakosti, dokiseljavanje, otkiseljavanje, doslađivanje, kupažiranje, bistrenje, sumporenje, punjenje u boce, destilacija, proizvodnja svih kategorija pjenušavog vina. Za svaki postupak moraju biti navedeni podaci: vrsta postupka i datum provedbe postupka, količina upotrijebljenog proizvoda, količina proizvoda dobivena postupkom, količina proizvoda upotrijebljenog za povećanje alkoholne jakosti, dokiseljavanje i otkiseljavanje, opis proizvoda prije i poslije postupka, oznake na spremnicima u kojima su bili proizvodi upisani u podrumsku evidenciju prije postupka i u kojima su nakon postupka, u slučaju punjenja u boce, broj napunjenih boca i njihov sadržaj kao i ime i adresa punitelja pri punjenju boca po ugovoru, naglasila je Nikolina Paleka.
Vinari i vinogradari nadalje su se upoznali sa podatkom kako vlasnik podrumske evidencije mora voditi pojedinačne evidencije ili račune ulaznih i izlaznih količina sljedećih proizvoda koje drži za bilo koje svrhe, uključujući one koji su namijenjeni upotrebi u vlastitim prostorijama: saharoze, koncentriranog mošta, rektificiranog koncentriranog mošta, proizvoda koji se upotrebljavaju za dokiseljavanje, proizvoda koji se upotrebljavaju za otkiseljavanje, jakih alkoholnih pića dobivenih destilacijom vina. Pojedinačne podrumske evidencije ili računi iskazuju se odvojeno za svaki proizvod: pri ulazu: ime ili naziv poduzeća i adresu dobavljača, količinu proizvoda, datum ulaza proizvoda i pri izlazu: količinu proizvoda, datum korištenja ili izlaza proizvoda, i kad je to moguće ime ili naziv poduzeća i adresu primatelja.
– Podrumska evidencija otvara se 01.08. i zaključuje se 31.07. sljedeće godine. Na dan 31. srpnja, moraju se zaključiti evidencije ulaznih i izlaznih količina (godišnja bilanca stanja). Prateći dokumenti i potrebne kopije moraju se čuvati najmanje pet godina od kraja kalendarske godine tijekom koje su ispunjeni. Podrumske evidencije i dokumenti koji se odnose na postupke koji su u njima upisani moraju se čuvati najmanje pet godina nakon što se zatvore pojedinačne podrumske evidencije na koje se one odnose. Svaki proizvođač može voditi podrumsku evidenciju na način da sam za to kreira knjigu podrumske evidencije sa uzastopce označenim stranicama koje će sadržavati sve potrebno što se navodi kao obvezni postupci iz Pravilnika o registru vinograda, obveznim izjavama, pratećim dokumentima i podrumarskoj evidenciji (NN 121/10). Obaveza vođenja podrumske evidencije stupila je na snagu 31. srpnja 2011., istakla je Nikolina Paleka.