Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Pomozimo Ani Pavić da prikupi 34 tisuće kuna za liječenje

Autor: Suzana Bandić

06.02.2013. 23:00
Pomozimo Ani Pavić da prikupi 34 tisuće kuna za liječenje

Foto: Zvonko KUCELIN



– Prvu terapiju meni je platio HZZO, ali sam račun za drugu morala podmiriti sama. Prema pravilniku traži se deset simptoma kako bi lijek bio besplatan, ali je kod mene falio jedan – kaže Ana Pavić koja treću terapiju mora primiti u ožujku, a nema 34 tisuće kuna


Ana Pavić, 31-godišnja majka dvoje malodobne djece, već punih pet godina bori se s teškom bolešću, a ozbiljne zdravstvene probleme ima i njezina četverogodišnja kći Aurora. Mlada žena u ožujku treba primiti treću terapiju, no nije sigurna hoće li joj Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje kuru koja stoji 34 tisuće kuna odobriti.
Karcinom limfnih čvorova
Ani je, naime, 2008. godine dijagnosticiran karcinom limfnih čvorova, a tri godine ranije razarajući reumatoidni artritis.
Mlada žena s teškom i smrtonosnom dijagnozom morala se suočiti istovremeno sa saznanjem da njezina tada svega dva mjeseca stara kćerčica boluje od refluksa želuca i trahealnog bronha, teškog poremećaja koji može dovesti do kolapsa pluća i gušenja.
– Za Auroru moramo kupovati lijekove koji joj jačaju imunitet i poboljšavaju kvalitetu življenja. Prvu terapiju meni je platio HZZO, ali sam račun za drugu morala podmiriti sama. Prema pravilniku traži se deset simptoma kako bi lijek bio besplatan, ali je kod mene falio jedan. Moja sedimentacija nije bila povišena – priča mlada majka koja treću terapiju mora primiti u ožujku. Vremena, kaže, još ima, ali ne i šanse da se njezina financijska situacija poboljša jer žive od suprugove plaće koja jedva dosegne četiri tisuće kuna.
Rasprodali sve što su imali
Rasprodali su, kaže, sve što su mogli, a pomogla im je i rodbina. Očajna žena ističe kako su sve iscrpili te da sada već jedva preživljavaju i grcaju u dugovima. Stoga joj preostaje nada da će se naći dobrih ljudi do čijih će srca doprijeti njezina priča.
– Zaista ne znam što više da radim. Trebam pomoć, a gdje ju tražiti. Pediker sam po struci pa sam bez posla otkako sam se razboljela. Liječnici su me dva puta slali pred komisiju za mirovinu, ali sam oba puta odbijena uz ovako teške dijagnoze – priča očajna Ana, napominjući kako je riječ o bolestima kod kojih nema nade za potpuno ozdravljenje. Pokazuje nam artritisom zgrčene ruke.
– Trebam uzeti skalpel, a ja jedva žlicu držim. Moja mirovina ne bi bila veća od tisuće kuna, ali meni bi i to u ovim uvjetima bio spas – zaključuje žena.


 ODGOVOR HZZO-a




HZZO u okviru prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja može svojim osiguranicima omogućiti lijek koji je na listama lijekova HZZO-a (na teret obveznog zdravstvenog osiguranja). Lijek Mabthera ili rituksimabom uvršten je u Osnovnu listu lijekova HZZO-a te se nalazi za popisu posebno skupih lijekova koje propisuje liječnik specijalist, a odobrava ga bolničko povjerenstvo za lijekove u bolnici u kojoj se pacijent liječi, u skladu sa smjernicom na listi lijekova. Skupi lijekovi plaćaju se iz posebnog fonda za posebno skupe lijekove – stoji u odgovoru HZZO-a na naš upit o lijeku za Anu Pavić.