Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Omogućavanje legalizacije i razvoja Dugog otoka

06.02.2014. 23:00
Omogućavanje legalizacije i razvoja Dugog otoka


U Saboru je jučer zaključena rasprava o Prostornom planu Parka prirode Telašćica, a odluka o usvajanja plana očekuje se  u petak.
Ministrica Anka Mrak Taritaš uvodno je navela kako se radi o prvom planu za ovaj Park prirode koji je nastao izdvajanjem iz NP Kornati 1988. godine. Tijekom rasprave došlo je 28 primjedbi od kojih je 16 usvojeno, te jedna djelomično, a ovaj akt omogućit će unaprjeđenje zaštite prirode na tom području koje je u cijelosti u obuhvatu Nature 2000, ali i daljnji razvoj turizma, rekla je ministrica.
Saborski su klubovi bili suglasni kako je prostorni plan područja posebnih obilježja Parka prirode Telaščica kvalitetno napravljen, no HDZ je upozorio na neke nelogičnosti.
U ime kluba HDZ-a primjedbe je iznio zastupnik Ante Jerolimov detaljno obrazloživši zašto će ovaj klub glasovati za plan iako ima dosta primjedbi. Upozorio je kako se planom, među ostalim, dozvoljava građenje zgrade za potrebu obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva i pružanje ugostiteljskih usluga u seljačkom domaćinstvu udaljene od obalne crte najmanje 100 metara, ako se nalazi na zemljištu površine najmanje od tri hektara, ali da takvih površina na otoku naprosto nema. Napomenuo je apsurdnost odredbe da se poljske kućice za poljoprivredu mogu graditi na površini od tisuću kvadrata uz ograničenje da ne smiju biti bliže od kilometar od mora. Takvih lokacija na Dugom otoku nema, zato se i zove Dugi, a ne Široki otok, rekao je Jerolimov.
– Ako uvjeti nisu rigorozni mi bismo kao narod to znali izigrati, bio je uvjeren je HNS-ovac Ivica Mandić. HNS je inače uložio amandman da se površina poljske kućice koja se smije graditi ograniči na 30 umjesto predoženih 50 četvornih metara.
Iz redova zastupnika SDP-a sugerirano je Jerolimovu da predloži amandman za omogućavanje gradnje bliže od tisuću metara od mora, na što je bivši ministar Branko Bačić uzvratio kako je odredba o tisuću metara iz Zakona o prostornom uređenju i gradnji, dakle da se ne može amandmanom predlagati nešto što nije u skladu sa zakonom. Više je zastupnika pri tom sugeriralo ministrici Mrak Taritaš da se o nelogičnostima ovakve odredbe koja nije u skladu s mogućnostima života na otoku povede računa prilikom izmjene Zakona o gradnji.
Sudeći po raspravi naredni petak se možeočekivati jednoglasno usvajanje prvog prostornog plana parka prirode Telašćica. (Hina, E.ŠPRLJAN)