Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Prva rata za Gaženicu stiže na naplatu 30. lipnja

06.02.2014. 23:00
Prva rata za Gaženicu stiže na naplatu 30. lipnja


Vlada je na jučerašnjoj sjednici donijela dvije odluke koje se odnose na financiranje luke Gaženica. Izmijenjena je odluka o davanju jamstva te odluka o davanju suglasnosti o kreditu Njemačke razvojne banke KfW prema Lučkoj upravi Zadar. Riječ je u biti o reprogramu kreditnih obveza Hrvatske za kredit koji je još 2007. godine u iznosu od 120 milijuna eura dala ova banka za projekt „Nova luka Zadar” (drugi dio kredita od 100 milijuna eura u to je vrijeme odobrila i Europska investicijska banka – EIB).
Prema ugovoru iz 2007. Godine Lučka uprava Zadar je otplatu glavnice trebala izvršiti u 20 jednakih polugodišnjih rata, a prva je dospijevala zadnjeg dana 2012. Godine. Naime, rok za korištenje ovog zajma bio je odobren na pet godina. No u međuvremenu je Lučka uprava Zadar zatražila produljenje roka, s obzirom da je zbog dugotrajnosti postupka međunarodnih natječaja došlo do pomicanja roka završetka projekta. Stoga je traženo pomicanje roka za prvu ratu otplate do 31. prosinca 2014. godine, s tim da se očekuje puštanje u promett izgrađenog dijela Nove luke Zadar u drugoj polovici ove godine. Prošle je godine KfW odobrio Lučkoj upravi Zadar produljlenje roka za zajam do konca te godine, ali pod nekoliko vrlo određenih uvjeta: Njemačka razvojna banka je tražila ažuriranje poslovng modela, uspotavljanje koncesijske jedinice za provedbu projekta i zapošljavanje voditelja službe koncesije, zatim pripremu tehničkog projekta, detaljan troškovnik i vremenski raspored provedbe za gradnju privremene zgrade terminala,  kao i osiguranje potrebnih proračunskih sredstava za te potrebe. Naravno, tražena je i izrada operativnog plana za novu luku.
KfW-u je u listopadu prošle godine dostavljeno dodatak ugovora kojim se reguliraju ove izmjene, a Lučka uprava je pokrenula postupak za zaključivanje dodatka osnovnom ugovoru. S obzirom da je Vlada nadležna za izmjenu ugovora, ta je procedura na hrvatskoj strani završena jučer. Prema ovom dodatku ugovora utvrđeni rok otplate zajma ostaje nepromijenjen, ali se broj rata smanjuje sa 20 na 17 s tim da se  nominalni iznos rate povećava na 7,05 milijuna eura. Prva rata dospijeva 30. lipnja ove godine, a zadnja 30. lipnja 2022. godine. Na sjednici Valde jučer je naglašeno kako dodatnih troškova za produljenje vraćanja ovog kredita nema, a sredstva za uredno podmirianje svih obveza po zajmu tijekom ove godine osigurana su u državnom proračunu. Još se na koncu treba pristupiti potpisivanju dodatka ugovora o kreditu s KfW.
Sredstva za vraćanje kredita su, dakle, osigurana, još da se vidi što će to biti s privremenom zgradom terminala.